Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η Κύπρος ως ευρωπαϊκή ή διεθνής έδρα αμερικανικών εταιρειών

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως προορισμός για τη δημιουργία περιφερειακών κεντρικών γραφείων και ως αναδυόμενος τεχνολογικός κόμβος στην ΕΕ ανέλυσαν ομιλητές στο πλαίσιο του Invest Cyprus Roadshow 2020, USA.

Αναδυόμενος τεχνολογικός κόμβος στην ΕΕ
Στην κυπριακή νομοθεσία για μετανάστευση και μετεγκαστάσταση εργαζομένων αναφέρθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, Partner, Chrysostomides, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες εξωτερικού ενδιαφέροντος μπορούν να απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών σε κατηγορίες όπως ανώτερα διευθυντικά στελέχη, στελέχη μέσης διαχείρισης και άλλο βασικό προσωπικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Μεταξύ άλλων, όπως είπε, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που απασχολούνται σε εταιρείες εξωτερικού συμφέροντος ως διευθυντές ή στελέχη της μέσης διαχείρισης ή άλλο βασικό προσωπικό είναι σε θέση να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην οικογενειακή επανένωση.

Προοπτικές για αμερικανικές πολυεθνικές
Από την πλευρά του ο Πέτρος Π. Κρασάρης, Partner, Head of International Tax and Transaction Services, EY Cyprus, ανέλυσε τους λόγους που η Κύπρος δημιουργεί προοπτικές για πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ που αναζητούν περιφερειακή έδρα.

Ανάμεσά τους οι ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί, η σημαντική γεωστρατηγική τοποθεσία, το ελκυστικό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, καθώς και το γεγονός ότι εφαρμόζει το δίκαιο της ΕΕ ως μέλος από το 2004.

Επικαλούμενος την πρόσφατη έρευνα της EY, επεσήμανε ότι η Κύπρος θεωρείται πολύ ελκυστική (πάνω από 60%) όσον αφορά την ποιότητα ζωής, τις τηλεπικοινωνίες / ψηφιακή υποδομή και το επίπεδο εργασιακών δεξιοτήτων.

Σημειώνεται ότι, παρά την πανδημία, η Κύπρος παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός, καθώς το 56% των επενδυτών είναι αισιόδοξοι για την Κύπρο, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39%) παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά.

Ελπιδοφόρος τομέας τα funds
Ο Ανδρέας Ανδρονίκου, Director - Tax Advisory, PwC Cyprus αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου, ανάμεσά τους ο εταιρικός φόρος 12,5% και ο ουδέτερος φόρος για Forex.

Όσον αφορά τα επενδυτικά ταμεία, το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει μια σειρά διαρθρωτικών επιλογών για μια ποικιλία επενδύσεων και στόχων.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η δημιουργία fund στην Κύπρο είναι οικονομικά αποδοτική, απλή από πλευράς εγκατάστασης, διαχείρισης και λειτουργίας.

Η φορολογική κατοικία
Αναφερόμενη στους κανόνες για φορολογική κατοικία, η Μαρίνα Κασάπη, Principal, Tax & Legal Department, KPMG Cyprus ανέλυσε τον κανόνα των 183 ημερών, σύμφωνα με τον οποίο η φυσική παρουσία στην Κύπρο που υπερβαίνει τις 183 ημέρες σε ένα φορολογικό έτος (1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου) θα αποτελεί φορολογική κατοικία για ιδιώτες. Επομένως, εάν ένα άτομο έχει φυσική παρουσία στην Κύπρο για περισσότερες από 183 ημέρες σε ένα φορολογικό έτος, θα θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος της Κύπρου κατά το συγκεκριμένο φορολογικό έτος.

Όσον αφορά τις παραχωρήσεις για ομογενείς, αναφέρθηκε στον κανόνα απαλλαγής 50%, δηλαδή άτομα που απασχολούνται στην Κύπρο με ετήσιο εισόδημα άνω των €100.000  θα δικαιούνται απαλλαγή από τη φορολογία του 50% του εισοδήματός τους για μια περίοδο 10 ετών, αλλά και τον κανόνα απαλλαγής 20%, δηλαδή άτομα που απασχολούνται στην Κύπρο και δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι πριν ξεκινήσουν μια τέτοια εργασία, θα δικαιούνται απαλλαγή από τη φορολογία του 20% του εισοδήματός τους ή €8.550 (όποιο είναι χαμηλότερο) από οποιαδήποτε εργασία που ασκείται στην Κύπρο.

Πνευματική ιδιοκτησία
Εξάλλου ο Partner, Head of Accounting and Tax Department, Kinannis LLC, Χαράλαμπος Μεϊβατζής αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του κυπριακού καθεστώτος πνευματικής ιδιοκτησίας εξηγώντας ότι μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική φορολογία έως και 2,5%.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη φορολογική απόσβεση όλων των IP εταιρειών κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης οικονομικής ζωής με μέγιστο διάστημα τα 20 χρόνια.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ