“Πλαίσιο ανθεκτικότητας των πόλεων” από την PwC

Καθώς οι ηγέτες των πόλεων προετοιμάζονται για τη νέα πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται συνεπεία της πανδημίας, η PwC παρουσιάζει ένα πλαίσιο που προσφέρει στις πόλεις τα απαραίτητα εφόδια ώστε να διαχειριστούν την άμεση απειλή του COVID-19 αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Το πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις σε τομείς όπως η αλλαγή της χρήσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η ευφυέστερη ανάλυση δεδομένων, η ανάπτυξη εναλλακτικών επιλογών έκτακτης χρηματοδότησης και η πιο αποτελεσματική διατομεακή διακυβέρνηση σε επίπεδο πόλεων.

Οι πόλεις βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με τη διπλή πρόκληση της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης μιας ταχείας οικονομικής ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, τα μέτρα ανάκαμψης από την κρίση και τα προγράμματα ανθεκτικότητας θα πρέπει να ενισχύσουν τις αστικές υπηρεσίες και τις υποδομές εντός τριών αστικών τομέων, με την χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τη διακυβέρνηση και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν τις πόλεις να παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους πολίτες να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη ζωή τους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε οι πόλεις να αποκτήσουν τα απαιτούμενα εφόδια και τα κίνητρα για να προωθήσουν μια χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάκαμψη μετά τον COVID-19.

Επιπλέον, η πανδημία προσφέρει στις πόλεις μια μοναδική ευκαιρία να διδαχθούν από τις εμπειρίες που αποκόμισαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αριθμός πόλεων σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αποδείξει πως μια προληπτική και συντονισμένη ανταπόκριση στην πανδημία μπορεί να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα στον περιορισμό του ιού και να θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα. Το πλαίσιο παρουσιάζει τα παραδείγματα πέντε πόλεων - μία στη Μέση Ανατολή, μία στην Ασία, δύο στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ - οι οποίες έχουν υιοθετήσει αποτελεσματικά και καινοτόμα μέτρα που αποδεικνύουν στην πράξη πώς μπορεί να υλοποιηθεί το πλαίσιο στην παρούσα κρίση με στόχο την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας ενόψει μελλοντικών απειλών.

Το Ριάντ, η Σιγκαπούρη, η Βιέννη, η Βοστώνη και το Ελσίνκι αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα και οι ηγέτες των πόλεων, αντλώντας διδάγματα από την εμπειρία των πόλεων αυτών, οι οποίες βρίσκονται πλέον σε πορεία ανάκαμψης, μπορούν να προσθέσουν αξία σε κάθε διαδοχικό στάδιο του πλαισίου, βοηθώντας έτσι τις δικές τους πόλεις να ανταπεξέλθουν στην κρίση που διανύουμε σήμερα.

Οι πρωτοβουλίες ψηφιακής υγείας που προώθησε η Διεύθυνση Υγείας του Ριάντ διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον περιορισμό της εξάπλωσής της. Ενδεικτικά αναφέρεται μεταξύ άλλων η πρωτοβουλία «η φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι σας», μια υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων, η εφαρμογή «Seha» μέσα από την οποία προσφέρονται συμβουλευτικές υπηρεσίες τηλεϊατρικής και η τεχνολογία ιχνηλάτησης επαφών μέσω της εφαρμογής «Tabaud». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σιγκαπούρη ανέλαβε αποφασιστική δράση για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από τις επιπτώσεις του COVID-19, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της στους τομείς της τεχνολογίας και της ανάλυσης δεδομένων. Μέσα από τη διαχείριση μιας ομάδας στο WhatsApp, παρέχει στους πολίτες επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, διευκρινίσεις γύρω από διάφορες φήμες και κυβερνητικές ανακοινώσεις. 

Την ίδια ώρα η Βιέννη προχώρησε στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων με τίτλο «η ζωή μετά την κρίση», που στοχεύουν στην ενίσχυση των κοινοτήτων ενόψει μελλοντικών κρίσεων, ενώ το παράδειγμα της Βοστώνης αναδεικνύει την ανάγκη για δέσμευση και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων με στόχο τον μετριασμό και, σε τελική ανάλυση, τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Τέλος το Ελσίνκι υιοθέτησε μια προσέγγιση τριών πυλώνων για τη δημιουργία μιας λειτουργικής πόλης, που περιλαμβάνει την ευφυή πόλη, την πόλη χωρίς αποκλεισμούς, και τη βιώσιμη πόλη.

Η πανδημία  του COVID-19 μας υπενθυμίζει ότι οι πόλεις θα πρέπει να προωθήσουν συνέργειες και συνεργασίες με τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και με πολίτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα σε μια πολυμερή προσέγγιση με στόχο μια συνεκτική δέσμη πολιτικών και συντονισμένες δράσεις. Οι πόλεις θα πρέπει να ενισχύσουν την αυτάρκεια και την καινοτομία, επιστρατεύοντας στην αντιμετώπιση των κρίσεων και τον σχεδιασμό της ανάκαμψης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Το πλαίσιο ανθεκτικότητας των πόλεων της PwC υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση μιας καταστροφής, αξιοποιώντας τεχνολογίες για μια ευφυή πόλη, από κινητές εφαρμογές ιχνηλάτησης για εντοπισμό και καταστολή των λοιμώξεων μέχρι την ανάλυση δεδομένων, που επιτρέπουν την παρακολούθηση και τη διαχείριση σε πραγματικό χρόνο ουσιωδών υπηρεσιών και υποδομών. 

Δειτε Επισης

Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Σύσταση Δικτύου Επιχειρήσεων Καινοτομίας από την ΟΕΒ
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο νέος πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών-Το κεντρικό Δ.Σ. του ΣΠΟΛΜΗΚ για την τριετία 2024-2027
Σημαντικές κοινωνικές δράσεις από ACTTA για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους «Νοιώθω Αυτοπεποίθηση»-Μια συνεργασία Dove και Hope For Children