Σε Υπουργική Διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERA) ο Στέλιος Χειμώνας

InBusinessNews  23/10/2020 14:00
Σε Υπουργική Διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERA) ο Στέλιος Χειμώνας

Σε Υπουργική Διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERA) ο Στέλιος Χειμώνας

InBusinessNews  23/10/2020 14:00
Στο επίκεντρο Υπουργικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Βόννη τέθηκε το μέλλον του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ((EuropeanResearchArea – ERA). Την Κύπρο εκπροσώπησε στη Σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Στέλιος Δ. Χειμώνας, στην παρουσία και του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία, Δρ Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου.

Κύρια θέματα της διάσκεψης ήταν τα εξής: 
·Προς ένα ανοικτό, ανταγωνιστικό και βασισμένο στην αριστεία ERA
·Πρωτοβουλία καθοριστικής σημασίας για την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση

Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά στη νέα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ERA, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2020, η οποία και καταγράφει τέσσερις (4) στρατηγικές επιδιώξεις για τον νέο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, καθώς επίσης και 14 προτεινόμενες δράσεις προς υποβοήθηση της υλοποίησής του, με σημαντικότερη την εισήγηση για δέσμευση των Κρατών Μελών όπως αυξηθεί ο μέσος όρος των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ μέχρι το 2030. Ο νέος Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας θεωρείται πρωταρχικής σημασίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του τοπίου της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη, στην επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή πρωτοπορία, στη στήριξη της ανάκαμψης της ΕΕ από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του Covid19 και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της σε μελλοντικές κρίσεις.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η ελευθερία για επιστημονική έρευνα (ακαδημαϊκή ελευθερία), ως κοινή αρχή για τη Διεθνή Συνεργασία, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων άλλων χωρών εκτός ΕΕ, όπως Καναδάς, Σιγκαπούρη και Ελβετία. Υπογράφηκε, τέλος, η Δήλωση της Βόννης («Bonn Declaration on Freedom of Scientific Research»), στην οποία τονίστηκε η σημασία της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας, καθώς και ο ρόλος των κυβερνήσεων για την προστασία της, στα πλαίσια μίας Ευρώπης - φύλακα της ελευθερίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο Δρ Χειμώνας συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία, εκφράζοντας τη στήριξη της Κύπρου στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοικτού και ανταγωνιστικού Ευρωπαϊκού χώρου έρευνας, βασισμένου στην επιστημονική αριστεία, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να συμβάλει καταλυτικά στον στόχο για μία πράσινη, ψηφιακή Ευρώπη και μία βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως ο Ορίζοντας Ευρώπη 2021-27 τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και το νέο Ταμείο για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα, καθώς και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των υφιστάμενων προτεραιοτήτων του ERA, όπως η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών ερευνητικών υποδομών.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας