Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Χ. Αναγιωτός: Ο τομέας της υγείας είναι ανθεκτικός σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο καθώς και για τον τρόπο που αυτές αποτιμώνται μίλησε από το βήμα του Healthcare Investment Conference o Χριστόφορος Αναγιωτός, Head of Deal Advisory της KPMG Κύπρου. 

H αξία με την οποία υπολογίζονται οι μελλοντικές αποδόσεις που μπορεί να έχει μια επιχείρηση προς τους μετόχους και επενδυτές της υπολογίζεται βάσει ενεργητικού (αξία των περιουσιακών στοιχείων πλην των υποχρεώσεων) και των εισοδημάτων της επιχείρησης (εμπορική εύνοια επιχείρησης), όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση του.

Οι λόγοι πίσω από εξαγορές και επενδύσεις
Οι λόγοι για τους οποίους ένας επενδυτής ή μια επιχείρηση προχωρά σε εξαγορά ή επένδυση, όπως ανέφερε, αφορούν κυρίως τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν από την επένδυση, τα έσοδα από την προσθήκη νέων γεωγραφικών περιοχών, την προσθήκη προϊόντων και υπηρεσιών στο χαρτοφυλάκιο ή κάποιες πατέντες οι οποίες θα αποφέρουν μελλοντικά έσοδα, με καλύτερη αξιοποίηση από τον επενδυτή.

Στον τομέα του κόστους, μια εξαγορά μπορεί να πραγματοποιηθεί με σκοπό τη μείωση του κόστους, καθώς μέσω της τεχνολογίας μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του κόστους λειτουργίας και άλλων εξόδων που μπορούν να μειωθούν από μία συγχώνευση. Επίσης, μπορεί να γίνει και καλύτερη διαχείριση του κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τάση διεθνώς οι εξαγορές
Στην έρευνα και ανάπτυξη οι τάσεις διεθνώς ιδιαίτερα από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες είναι να εξαγοράζουν μικρότερες εταιρείες στις οποίες διαβλέπουν προοπτική ανάπτυξης νέων προϊόντων, είπε ο κ. Αναγιωτός.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αναφερόμενος στην Κύπρο έφερε το παράδειγμα της Remedica, ως μίας από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην Κύπρο, όπως και της SYNLAB, που επένδυσε στην Κύπρο αλλά και του Ομίλου Βιοϊατρική, ο οποίος προχώρησε σε γεωγραφική επέκταση με την κάθοδο του στην Κύπρο.

«Γενικά ο τομέας της υγείας είναι ανθεκτικός όσον αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ακόμα και σε περιόδους κρίσεων βλέπουμε εταιρείες να συνεχίζουν να επενδύουν και να προχωρούν σε εξαγορές για να μεγαλώσουν ή να ανταπεξέλθουν της κρίσης», επεσήμανε ο Head of Deal Advisory της KPMG Κύπρου.
 
 

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»