Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Olivewood: Οι ξένες ταινίες που «στοχεύουν» την Κύπρο

Παρόλη την αβεβαιότητα που δημιούργησε και στην κινηματογραφική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο η έλευση της πανδημίας κορωνοϊού, αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον εταιρειών –ξένων και ντόπιων- να γυρίσουν ταινίες στην Κύπρο, αξιοποιώντας το κυπριακό σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, γνωστό και ως Olivewood.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  InBusinessNews, το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί τόσο από κυπριακές όσο και από ξένες εταιρείες και σχετικές αιτήσεις βρίσκονται ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, η οποία ωστόσο κρατά κλειστά τα χαρτιά της επί του θέματος.
Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί μια πολύ μεγάλη παραγωγή (υπερπαραγωγή) ξένης εταιρείας, project το οποίο θα γυριστεί στην Κύπρο.

Ενδεικτικός του αυξημένου ενδιαφέροντος που φαίνεται να υπάρχει για τον συγκεκριμένο τομέα, είναι ο αριθμός ταινιών που φαίνονται εγγεγραμμένες ως εταιρείες στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη ή οι αιτήσεις τους για εγγραφή εκκρεμούν. Μεταξύ άλλων, στις πρόσφατα εγγεγραμμένες περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εταιρείες:
  • BEYOND THE SEA με ημερομηνία εγγραφής τις 20/12/2019
  • EARTHWISE JOY FILM με ημερομηνία εγγραφής τις 03/07/2020
  • FINDING JACK THEMOVIE με ημερομηνία εγγραφής τις 05/04/2019
  • L.I. PAPRIKA με ημερομηνία εγγραφής τις 17/05/2019
  • MEDITERRANEAN FEVER με ημερομηνία εγγραφής τις 13/07/2020
  • SCREENTALE CYPRUS με ημερομηνία εγγραφής τις 21/01/2020
  • S.O.S. SURVIVE OR SACRIFICE με ημερομηνία εγγραφής τις 04/04/2019
  • SYNTOPIAS με ημερομηνία εγγραφής τις 18/12/2019
  • TB TEL AVIV - BEIRUT με ημερομηνία εγγραφής τις 08/07/2020
  • Y.S. POETS NEVER DIE με ημερομηνία εγγραφής τις 29/08/2019

Man of War
Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο (preproduction) βρίσκονται οι διαδικασίες για έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας Man of War, της δεύτερης χολιγουντιανής ταινίας του σκηνοθέτη και παραγωγού Δημήτρη Λογοθέτη που θα γυριστεί στην Κύπρο. Από τη μια οι διαβουλεύσεις της εταιρείας με τραπεζικό ίδρυμα και από την άλλη η αβεβαιότητα που έφερε η πανδημία καθυστέρησαν την έναρξη των γυρισμάτων, τα οποία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την προηγούμενη άνοιξη. Πάντως, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, οι διαβουλεύσεις της εταιρείας με τραπεζικό ίδρυμα για εξασφάλιση του απαραίτητου δανεισμού για υλοποίηση της ταινίας  (καθώς το ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα δίδεται μετά το τέλος των γυρισμάτων) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Στο αντίποδα, οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό δυσχεραίνουν την προσπάθεια της εταιρείας να οριστικοποιήσει το καστ της με ξένους ηθοποιούς. Πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε έναρξη των γυρισμάτων μετά τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ταινία της εταιρείας, με τίτλο Jiu Jitsu που γυρίστηκε στην Κύπρο κάτω από το σχέδιο κινήτρων για την προώθηση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage έχει επιλεχθεί για διανομή από την Paramount Home Entertainment.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τη  συμφωνία μεταξύ της νεοσύστατης Avenue Entertainment (επιχειρηματική προέκταση της Highland Film Group) και της Paramount Home Entertainment η οποία βασίζεται στην ηλεκτρονική, Blu-ray,VOD και DVD διανομή της ταινίας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Jiu Jitsu γίνεται η πρώτη ανεξάρτητη ταινία που επιλέχθηκε κάτω από την ομπρέλα της συνεργασίας των δύο εταιριών για διανομή, η οποία ορίστηκε για τις 20 Νοεμβρίου, εβδομάδα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου