Π. Νικολάου: Δεν θα δανείσουμε για να συνεχίσουν κάποιοι το lifestyle τους

H πανδημία είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε για αλλαγή (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ψηφιακός μετασχηματισμός), για επίσπευση της ανάπτυξης νέων τομέων της οικονομίας (υγεία, εκπαίδευση, πράσινη ενέργεια, πρωτογενής παραγωγή κλπ.) αλλά η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις και εισοδήματα από το εξωτερικό και οι μόνοι τομείς που τα φέρνουν ακόμα είναι o τουρισμός, η ανάπτυξη γης και οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. 

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του Business Leader Summit ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, με την παράκληση «τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν άλλοι τομείς, να τους αφήσουμε να λειτουργήσουν». Όπως είπε, η χώρα ακόμα κουβαλά τα βαρίδια της προηγούμενης κρίσης και δεν έχουμε την πολυτέλεια εσωστρέφειας. «Χρειαζόμαστε τους ξένους επενδυτές και η αξιοπιστία και η συνέπεια μας είναι το Α και το Ω για τους ξένους».
 
Χρειάζεται προσαρμογή από τις εταιρείες
Προειδοποιώντας ότι, η αγορά εργασίας θα διέλθει σοβαρών προκλήσεων, κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ανάλογα και μάλιστα με επιθετική διάθεση.
Το πιο πάνω περιλαμβάνει την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στα νέα εργαλεία και δεξιότητες. «Η διατήρηση ψηλού βιοτικού επιπέδου δεν μπορεί να γίνεται με ανεξέλεγκτο δανεισμό ή με κουλτούρα μη πληρωμής, απλά για να συνεχίζουν κάποιοι το lifestyle τους εκμεταλλευόμενοι τις αργές διαδικασίες και το πολύπλοκο νομικό σύστημα», επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
 
Νέα τράπεζα σε τρία χρόνια
Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου υπογράμμισε ότι σε τρία χρόνια θα είναι μια άλλη τράπεζα, με νέα τραπεζική εμπειρία, νέα ψηφιακά κανάλια, εξατομικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα. «Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέπουν στους πελάτες μας να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους και να κάνουν άμεσες συναλλαγές μεταξύ τους. Με e-branches και open banking, με e-signature και matching συνεργατών μέσα από ένα digital marketplace».

Σήμερα πέραν των 8 στις 10 συναλλαγές είναι digital ενώ η χρήση των ψηφιακών καναλιών της Τράπεζας (individual login per day) έχει φτάσει μέχρι τα 120.000 την ημέρα. Το νούμερο αυτό πριν από τρία χρόνια ήταν πέριξ των 40.000.
 
Να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων ΜΕΔ
Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος σημείωσε ότι, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ποσοτικά και ποιοτικά, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μικρότερο απ’ ότι στην προηγούμενη κρίση. «Είναι σημαντικό λοιπόν να τελειώνουμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της προηγούμενης κρίσης και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων από αυτή την κρίση. Πρέπει να στηρίζουμε τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες μας και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και άλλους επιτήδειους που έμαθαν να επιβιώνουν σε βάρος των υπολοίπων», ανέφερε.
 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;