Οι ευκαιρίες και η ευελιξία που προσφέρει η Κύπρος στα funds

InBusinessNews  30/09/2020 15:22
Οι ευκαιρίες και η ευελιξία που προσφέρει η Κύπρος στα funds

Οι ευκαιρίες και η ευελιξία που προσφέρει η Κύπρος στα funds

InBusinessNews  30/09/2020 15:22

Τις νέες ευκαιρίες στον τομέα των επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς και τα πλεονεκτήματα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο ανέλυσε ο Πρόεδρος του Cyprus Investment Funds Association (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης.

RELATED ARTICLES

Στο πλαίσιο του Invest Cyprus Roadshow UK, επεσήμανε ότι η επιτρέπεται η εκ νέου εγκατάσταση, πρόκειται για απλοποιημένη διαδικασία, ενώ δίνεται πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, διατηρώντας το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, την καλή θέληση και το ιστορικό λειτουργίας της εταιρείας

Οι νέες ευκαιρίες
Αναφερόμενος σε νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται, ο κ. Γιασεμίδης εξήγησε ότι προσφέρεται πρόσβαση σε αγορές υψηλής ανάπτυξης (Ευρώπη, Ισραήλ, Μέση Ανατολή), ενώ μέσω των δικαιωμάτων του διαβατηρίου της ΕΕ προσφέρεται η δυνατότητα διαχείρισης και μάρκετινγκ σε όλη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η διαφάνεια, οι αναφορές σε ρυθμιστή και επενδυτές, ενώ πλεονέκτημα αποτελούν οι καλά ρυθμιζόμενες λειτουργίες δομής / ελέγχου.

GIASEMIDIS


Όσον αφορά το σύγχρονο νομικό καθεστώς για funds, λαμβάνει υπόψη τις νέα πραγματικότητες και συνθήκες της αγοράς, ενώ η Κύπρος είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις προορισμός σχετικά με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

 

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το χαμηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, η μειωμένη γραφειοκρατία και η ευλεξία.

 
Η βιομηχανία των funds/fund managers
Στα €7,97 δισ. ανήλθαν τα υπό διαχείριση assets στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, ανάμεσά τους διαχειριστές κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ), mini managers, ταμεία εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ), funds εναλλακτικών επενδύσεων περιορισμένου αριθμού ατόμων (AIFLNPs), όπως επίσης εγγεγραμμένα ταμεία εναλλακτικών επενδύσεων (RAIF).

Όπως τόνισε ο Chief Executive Officer της MAP S.Platis, Δημήτρης Ταξιτάρης οι εγγεγραμμένοι ΟΕΕ αποτελούν κοινό fund, με περιορισμένη συνεργασία. Διαχειρίζεται πάντα εξωτερικά από εξουσιοδοτημένο ΔΟΕΕ, η ευθύνη λειτουργίας ανήκει στον ΔΟΕΕ, ενώ πρόκειται για επαγγελματίες και καλά ενημερωμένους επενδυτές.

TAXITARIS

 

Τα ελάχιστα υπό διαχείριση assets ανέρχονται στα στο €0,5 εκατ. εντός 12 μηνών, χωρίς να υπάρχουν αρχικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ η εγγραφή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου γίνεται εντός ενός μηνός

Σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της Κύπρου για την εγκατάσταση επενδυτικών κεφαλαίων/fund managers, ο κ. Ταξιτάρης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη με νομοθεσίες και οδηγίες της ΕΕ.

Παράλληλα, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές είναι φιλικές προς νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις, δρουν προληπτικά για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, ενώ έχουν προχωρήσει σε ενίσχυση της συνεργασίας με αντίστοιχες ξένες αρχές.

Μιλώντας εξάλλου για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε στις νέες διαδικασίες, συστήματα και νοοτροπία συμμόρφωσης, τις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας και τον αυξανόμενο αριθμό ανταποκριτριών τραπεζών.

Τα δεδομένα στις επενδυτικές εταιρείες
Πάνω από 220 ΚΕΠΕΥ με άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ανάμεσα στις επενδυτικές εταιρείες βρίσκονται οι «παραδοσιακοί» διαχειριστές πλούτου, οι forex brokers και οι brokersage houses
Όπως ανέφερε ο Partner, Risk Advisory & Wealth Advisory Services Leader, Deloitte, Πανίκος Τέκλος οι υπηρεσίες που προσφέρονται από ΚΕΠΕΥ συγκαταλέγονται επενδυτικές και βοηθητικές υπηρεσίες σε σχέση με το χρηματοοικονομικά μέσα, συλλογική διαχείριση επενδύσεων, καθώς και η διανομή κεφαλαίων.

Με την εξασφάλιση άδειας ΚΕΠΕΥ παρέχεται ελεύθερη παροχή υπηρεσιών μέσω αντιπροσώπων και υποκαταστημάτων σε 30 κράτη της ΕΕ και του ΕΟΧ μέσω του διαβατηρίου της ΕΕ.

TEKLOS

 

Όσον αφορά τις διασυνοριακές υπηρεσίες, ο κ. Τέκλος επεσήμανε ότι διαπιστώνεται ενδιαφέρον από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή διασυνοριακών υπηρεσιών στην Κύπρο, μέσω της δημιουργίας ΚΕΠΕΥ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (οδηγία 2014/65 / ΕΕ · «MiFID II») μεταφέρθηκε στην κυπριακή νομοθεσία ως νόμος περί επενδυτικών υπηρεσιών (νόμος 87 (I) / 2017).

Ευέλικτη η Κύπρος για fund managers
Πολλές αλλαγές μπορούν να γίνουν προκειμένου να προσφέρουν ευελιξία σε επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές επενδυτικών ταμείων επεσήμανε ο Asset Management, Advisory Services, KPMG in Cyprus, Αντώνης Ρούβας.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του στο Invest Cyprus Roadshow UK ανέλυσε τρία ενδεικτικά μοντέλα που μπορούν να ενδιαφέρουν τα funds και τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, όπως fund hosting, shipping fund και οικογενειακά γραφεία.

ROUVAS

 

Μιλώντας για την Κύπρο ως αποτελεσματικό και ευέλικτο προορισμό για διαχείριση κεφαλαίων ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μπορούν να εξυπηρετήσουν οικογενειακά γραφεία, ιδιωτικά κεφάλαια, hedge funds, διαχείριση επενδύσεων νεοφυών επιχειρήσεων (startups), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικές εταιρείες, καθώς επίσης μεγάλα έργα που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας