Ν. Γουίλιαμς: Το σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος στη Danske Bank

InBusinessNews  25/09/2020 15:30
Ν. Γουίλιαμς: Το σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος στη Danske Bank

Ν. Γουίλιαμς: Το σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος στη Danske Bank

InBusinessNews  25/09/2020 15:30

Στο σκάνδαλο της Danske Bank αναφέρθηκε σε παρουσίαση του στο 6ο International Compliance Forum ο Νόλαν Γουίλιαμς, CEO & Founder της Leifs & Williams Financial Crime Consulting, στην Ισλανδία. 

RELATED ARTICLES

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Δανία, το οποίο έχει παρουσία σε 16 χώρες και 2,7 εκατομμύρια προσωπικούς πελάτες.

Το 2007 η Danske Bank εξαγόρασε τη φιλανδική Sampo, αποκτώντας το υποκατάστημα στην Εσθονία και χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών, κυρίως από τη Ρωσία και χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Επρόκειτο, για πελάτες από χώρες έξω από το πορτφόλιο της τράπεζας. Η τράπεζα θεωρούσε ότι μπορούσε να διαχειριστεί το ρίσκο από τους συγκεκριμένους πελάτες μέσω των διαδικασιών της κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ωστόσο, το 2014 προέκυψαν εκθέσεις από πληροφοριοδότες και από τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ενώ είχαν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις από τις εποπτικές αρχές της Δανίας και της Εσθονίας, που ωθήσαν την τράπεζα να τερματίσει το χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών το 2015.

Η Danske Bank βρέθηκε στο επίκεντρο για ελλιπή εποπτεία και ξέπλυμα χρήματος στο υποκατάστημα στην Εσθονία, κατά την περίοδο 2007 – 2015.

Συνολικά, έγινε έλεγχος σε ροές πληρωμών ύψους €200 δις, από περίπου 15.000 ξένους πελάτες.

Σύμφωνα με τον Νόλαν Γουίλιαμς, το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μπορείς να ερευνήσεις τον ίδιο σου τον οργανισμό και να εντοπίσεις το γιατί έγινε το λάθος στην εποπτεία.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας