Molly Moeser: Τα προγράμματα συμμόρφωσης θέλουν συνεχή βελτίωση

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού προγράμματος συμμόρφωσης ανέλυσε η Molly Moeser, Deputy Chief of Bank Integrity Unit, Money Laundering and Asset Recovery Section (MLARS), Department of Justice, Criminal Division, Money Laundering and Asset Recovery Section, USA.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 6th International Compliance Forum τόνισε ότι ρόλο παίζουν η ηγεσία, η οργανωτική δομή, το προσωπικό συμμόρφωσης περιλαμβανομένων ανώτερων διοικητικών στελεχών η επιτροπών, η ακριβής εκτίμηση κινδύνου, οι εσωτερικοί έλεγχοι, η διαφάνεια, η επαρκής στελέχωση και εκπαίδευση, όπως επίσης η έρευνα και η βελτίωση.

Μεταξύ άλλων, η κ. Moeser τόνισε την ανάγκη βελτιώσεων του προγράμματος συμμόρφωσης, οι οποίες απαιτούνται συχνά ως μέρος των εταιρικών ποινικών αποφάσεων.

Εξηγώντας ότι σε πολλές χώρες τα ανεπαρκή προγράμματα συμμόρφωσης ενδέχεται να αποτελούν εταιρικές ή μεμονωμένες εγκληματικές παραβιάσεις, σημείωσε ότι τα αποτελεσματικά προγράμματα συμμόρφωσης μπορούν να σταματήσουν, να αποτρέψουν ή να εντοπίσουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες εγκληματικές ενέργειες από ιδρύματα, υπαλλήλους, πράκτορες, συνεργάτες ή πελάτες.

Όσον αφορά τη διερεύνηση και δίωξη περίπλοκων, πολυπεριφερειακών και διεθνών ποινικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άτομα που παραβιάζουν το καταστατικό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επεσήμανε ότι στο επίκεντρο τίθενται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών, των διευθυντών και των υπαλλήλων τους, των οποίων οι ενέργειες απειλούν την ακεραιότητα του μεμονωμένου ιδρύματος ή του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;