Οι επενδύσεις στα δίκτυα 5G αναμένεται να εκτοξευθούν, ωστόσο οι επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές ως προς την υλοποίηση

  • Το 15% των επιχειρήσεων επενδύουν σήμερα στα δίκτυα 5G, φτάνοντας στο 69% στην επόμενη τριετία
  • Το 52% δεν πιστεύουν στην ικανότητα του οργανισμού τους να εφαρμόσει το IoT που βασίζεται στο 5G
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πρωτοστατήσουν στις επενδύσεις 5G κατά τη διάρκεια και πέραν των επόμενων 12 μηνών

 

Το 15% των επιχειρήσεων επενδύουν σήμερα στο 5G, ποσοστό που θα φθάσει το 69% μέσα σε τρία χρόνια. Ωστόσο, λιγότερες από τις μισές (48%) επιχειρήσεις έχουν την βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην μετάβαση στο Internet of Things (IoT) που βασίζεται στο 5G, με το 74% να δηλώνουν, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν το τρέχον μοντέλο λειτουργιών προκειμένου η μετάβαση να είναι επιτυχής. Αυτά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας της EY, Maximizing the 5G opportunity for enterprise, σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα δίκτυα 5G, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η έρευνα διαπιστώνει, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις (74%) πιστεύουν ότι το 5G θα ενσωματωθεί στην λειτουργία τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, από αυτές που επενδύουν στο 5G σήμερα, το 67% είτε βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση ή σε συζητήσεις με παρόχους, και δεν έχουν προχωρήσει στο στάδιο της πραγματικής λειτουργίας.

Αυτή η διστακτικότητα πηγάζει από διάφορους σημαντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης γνώσεων σχετικά με τη χρήση (75%) και την αντίληψη ότι το 5G αποτελεί μετεξέλιξη του 4G (69%). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θεωρούν την ενσωμάτωση στις υπάρχουσες τεχνολογίες, ως το κυριότερο εμπόδιο εσωτερικά για την υιοθέτηση του 5G (37%), ενώ η μη ανεπτυγμένη τεχνολογία του 5G βρίσκεται στην κορυφή των εξωγενών εμποδίων (35%).

Η έρευνα αποκαλύπτει, ότι η δημιουργία των σωστών συνεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό καταλύτη στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του 5G. Το 79% των συμμετεχόντων πιστεύουν, ότι θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν επαρκώς το 5G, ενώ το 77% δηλώνουν, ότι θα δώσουν προτεραιότητα σε παρόχους που μπορούν να φέρουν επιχειρησιακά αποτελέσματα με το 5G – και όχι μόνο να προσφέρουν καθαρά οφέλη κόστους. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το 60% θεωρούν, ότι η επιχείρησή τους δυσκολεύεται να βρει τον σωστό πάροχο 5G, ενώ το 67% αναφέρουν, ότι η συνεργασία με τους παρόχους μέχρι στιγμής είναι κυρίως διεκπεραιωτική. 

Από γεωγραφικής πλευράς, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν στην υιοθέτηση του 5G, σύμφωνα με την έρευνα, με το 19% να επενδύουν ήδη σε αυτή την τεχνολογία, σε σύγκριση με το 13% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Μόνο το 10% των επιχειρήσεων στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού επενδύουν σήμερα στο 5G, παρά το γεγονός, ότι αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο προσχεδιασμένων εξόδων για το επόμενο έτος. Γενικά, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ηγετική θέση στον κλάδο, με σχεδόν τις μισές (48%) να σχεδιάζουν επενδύσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 43% στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και το 38% στην Ευρώπη.

Ηγετική θέση στις επενδύσεις στο 5G έχουν σήμερα οι κλάδοι της ενέργειας (23%) και της τεχνολογίας (22%), με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας (61%) και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (58%) να θεωρούνται ως οι επόμενοι μεγαλύτεροι επενδυτές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο  Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατηρεί: «Το 5G θα αναμορφώσει ριζικά τις επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αναπτύξει χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού και παραμένουν επιφυλακτικές για την ωριμότητα της τεχνολογίας και τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας που πιθανό να τη διέπουν. Θα χρειαστεί σύντομα να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες μετασχηματισμού που προσφέρει η τεχνολογία, που ξεπερνούν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, ενώ και οι πάροχοι του 5G πρέπει να παρουσιάσουν ένα πειστικό όραμα για τις ευκαιρίες που προσφέρει και να μετατραπούν σε αξιόπιστους συνεργάτες παρέχοντας ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις.»

Δειτε Επισης

Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»