Ερευνητικό Κέντρο αντί για Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα

Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα, καθώς και η παραχώρηση του παλαιού νοσοκομείου της Λάρνακας για μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών απασχόλησαν τη σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο,  με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για θέματα που απασχολούν τον δήμο.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημειώνεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών, Παιδείας και Υγείας, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Καλοκαίρι 2021 ολοκληρώνεται η μετακίνηση πετρελαιοειδών
Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετακίνησης εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του, την περασμένη Παρασκευή, με εταιρείες πετρελαιοειδών για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων τους, και συγκεκριμένα για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Αναμένεται ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες μετακίνησης θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Χρηματοδότηση Ερευνητικού Κέντρου στη Λάρνακα
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα παρατηρήθηκε ότι άλλες υπήρξαν οι εκτιμήσεις της προηγούμενης Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με το κόστος και άλλες της παρούσας Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία εκτιμά το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής στα €101 εκατ. σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας Ερευνητικού Κέντρου στη Λάρνακα, το οποίο να δημιουργεί συνέργειες μεταξύ του Κέντρου Αριστείας που λειτούργησε στη Λάρνακα και των ερευνητικών κέντρων και εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κατά την εκτίμηση και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα τέτοιο Κέντρο θα συγκέντρωνε μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών από ό,τι μια Σχολή.

Το Ερευνητικό Κέντρο μπορεί να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστημιακή Σχολή
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν εγκαταλείπεται η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, εφόσον το Ερευνητικό Κέντρο μπορεί να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστημιακή Σχολή με βιώσιμες προϋποθέσεις.

Παραχώρηση παλαιού νοσοκομείου
Όσον αφορά την παραχώρηση του παλαιού νοσοκομείου στον Δήμο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τις κατά καιρούς αποφάσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τις κατά καιρούς μεταβαλλόμενες αξιώσεις του Δημάρχου Λάρνακας.

Η Κυβέρνηση ανέλαβε να μελετήσει και το νέο αίτημα του Δήμου Λάρνακας για παραχώρηση επιπρόσθετου μέρους του παλαιού νοσοκομείου, εντός των επόμενων επτά ημερών.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημειώνεται ότι «οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επίλυση χρόνιων προβλημάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους με διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης και όχι να χρησιμοποιούνται για άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης