Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

EY: Η πανδημία του COVID-19 επιβραδύνει τις δημόσιες εγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2020

 
  • Ο αντίκτυπος της πανδημίας οδήγησε σε καθίζηση τις συμφωνίες και τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους
  • Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της υγείας, κυριαρχούν με 246 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας 42,8 δισ. δολάρια
  • Σημαντική ανάκαμψη των δημοσίων εγγραφών, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020
     
Ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθοδική πορεία των δημοσίων εγγραφών του πρώτου εξαμήνου του 2020. Γενικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρατηρήθηκε, σε όλες τις περιοχές, μείωση της δραστηριότητας των δημοσίων εγγραφών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τόσο από πλευράς αριθμού συμφωνιών, όσο και από πλευράς εσόδων στην Αμερικανική Ήπειρο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική (EMEIA). Η διεθνής δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών μειώθηκε δραστικά κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, με τον όγκο να μειώνεται κατά 48% (97 συμφωνίες) και τα έσοδα κατά 67% (13,2 δις δολάρια) σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Αυτό οδήγησε σε αισθητή μείωση των περιφερειακών δραστηριοτήτων του πρώτου εξαμήνου, σε σχέση με το πρώτο μισό του 2019, με τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών (419 συμφωνίες) και  τα έσοδα (69,5 δις δολάρια) από την αρχή της χρονιάς να μειώνονται κατά 19% και 8% αντίστοιχα.

Παρά τη μικρή ανάκαμψη στις συμφωνίες τον Ιούνιο, η διεθνής δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, από την αρχή του χρόνου, ήταν υποτονική στα χρηματιστήρια της Αμερικανικής Ηπείρου και της περιοχής της EMEIA, ενώ – αντίθετα – στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού σημειώθηκε αύξηση. Από την αρχή του 2020, ο αριθμός των συμφωνιών (81 συμφωνίες) και τα αντληθέντα κεφάλαια (24,5 δις δολάρια) στην Αμερικανική Ήπειρο μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ οι δημόσιες εγγραφές (68 συμφωνίες) και τα έσοδα (10,1 δις δολ.) της περιοχής της EMEIA μειώθηκαν κατά 50% και 44% αντίστοιχα. Οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξήθηκαν κατά 2% από πλευράς αριθμού συμφωνιών (270 συμφωνίες) και κατά 56% από πλευράς εσόδων (34,9 δις δολάρια), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η τεχνολογία, η βιομηχανία και ο κλάδος υγείας κυριάρχησαν στις συμφωνίες του πρώτου εξαμήνου του 2020. Στον τεχνολογικό κλάδο σημειώθηκαν 87 δημόσιες εγγραφές με έσοδα 17,2 δις δολάρια, στον κλάδο της βιομηχανίας έγιναν 83 δημόσιες εγγραφές συγκεντρώνοντας 9,6 δις δολάρια και στον κλάδο της υγείας σημειώθηκαν 76 δημόσιες εγγραφές, που απέφεραν 15,9 δις δολάρια. Αυτά και άλλα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην τρίμηνη έκθεση της EY, Global IPO trends: Q2 2020.

Κάμψη στις δημόσιες εγγραφές στην περιοχή της EMEIA
Έπειτα από μια δυναμική αρχή για το 2020, οι δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη (42) και τα έσοδα (7,8 δις δολάρια) μειώθηκαν, από την αρχή του έτους,  κατά 47% και 48% αντίστοιχα, καθώς η πανδημία του COVID-19 περιόρισε δραστικά την δραστηριότητα από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Στην Μέση Ανατολή και στην Νότια Αφρική (MENA), οι δημόσιες εγγραφές μειώθηκαν κατά 11% από πλευράς όγκου (8 δημόσιες εγγραφές) και 43% από πλευράς εσόδων (900εκατ. δολάρια) από την αρχή του 2020 έως και σήμερα. Παράλληλα, τα χρηματιστήρια του Μαλάουι και του Μπαγκλαντές ολοκλήρωσαν, το καθένα, από μία δημόσια εγγραφή, οι οποίες συγκέντρωσαν 29 εκατ. και 7εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Η πορεία των συμφωνιών στην Αμερικανική Ήπειρο επιβραδύνεται
Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των δημοσίων εγγραφών στην Αμερικανική Ήπειρο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, καταγράφηκε το 79% του όγκου των συναλλαγών (64 συμφωνίες) και 91% των εσόδων (22,3 δις δολάρια), συμπεριλαμβανομένων και πέντε δημοσίων εγγραφών εταιρειών unicorn. Οι κλάδοι της υγείας και της τεχνολογίας συνέχισαν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό της δραστηριότητας των δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, αντιπροσωπεύοντας το 55% και το 25% του συνόλου των δημοσίων εγγραφών αντίστοιχα. Ο κλάδος της υγείας κυριάρχησε από πλευράς εσόδων (10,2 δις δολάρια), συνεισφέροντας το 46% των συνολικών εσόδων, από 35 δημόσιες εγγραφές,

Η δραστηριότητα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού παραμένει σταθερή
Παρά το γεγονός, κατά το πρώτο εξάμηνο, η δραστηριότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε σε ετήσια βάση τόσο ως προς τον αριθμό συμφωνιών (2%) όσο και ως προς τα έσοδα (56%), το δεύτερο τρίμηνο, ο αριθμός των συμφωνιών σημείωσε πτώση 18% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 28%. Τέσσερα από τα πέντε κορυφαία χρηματιστήρια σε αριθμούς συμφωνιών, και τρία από πλευράς εσόδων στο διάστημα αυτό βρίσκονται στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Παγκοσμίως, ο NASDAQ κυριάρχησε σε εισπράξεις, στο διάστημα από την αρχή του 2020 έως και σήμερα, και ακολουθούν τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ. Σε αριθμό συναλλαγών, η σειρά αντιστρέφεται με πρώτο το χρηματιστήριο της Σαγκάης, δεύτερο του Χονγκ Κονγκ και τέλος τον NASDAQ.

Προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2020: Αναμένεται ανάκαμψη στης δημόσιες εγγραφές
Δεδομένης της πανδημίας του COVID-19 και του αρνητικού αντίκτυπου αυτής στις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες, στο άμεσο και το μεσοπρόθεσμο μέλλον, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Και οι δύο ενέργειες θα ενισχύσουν τόσο τις αγορές κεφαλαίων, όσο και τις δημόσιες εγγραφές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Μετά από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2020, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών σημείωσε κάμψη μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου στις περισσότερες αγορές, λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν. Κατά το διάστημα αυτό, είδαμε ένα νέο περιβάλλον IPO, με εικονικές συναντήσεις επενδυτών, και roadshow μικρότερης διάρκειας για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων κινδύνων της αγοράς. Ωστόσο, αρχίσαμε να βλέπουμε μια ισχυρή βελτίωση τον Ιούνιο, με την ανάκαμψη των τιμών των μετοχών και το κλίμα της αγοράς να βελτιώνεται. Σήμερα, καθώς οι βασικοί δείκτες βελτιώνονται, οι αγορές δείχνουν προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα και μπορούν να υποστηρίξουν την αύξηση της δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και της επιστήμης υγείας».

Δειτε Επισης

Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες