Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΙδΕΚ: Χρηματοδότηση πέραν του €1 εκατ. σε 10 καινοτόμες προτάσεις για τον COVID-19

Δέκα κυπριακές νεοφυείς (startup) και καινοτόμες επιχειρήσεις εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ, από τα προγράμματα επιχειρηματικής καινοτομίας που προκήρυξε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και των επιπτώσεών της.

Συγκεκριμένα, στην ειδική πρόσκληση «SEED-COVID/0420» και «INNOVATE-COVID/0420» στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Startups» (SEED) και «Ανάπτυξη και Προώθηση Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Υφιστάμενες Επιχειρήσεις» (INNOVATE), υποβλήθηκαν συνολικά 49 προτάσεις. Μέσα από μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής, που περιλάμβανε προκαταρκτικό έλεγχο και επιστημονική αξιολόγηση από ανεξάρτητους αξιολογητές εγνωσμένου κύρους, το πράσινο φως για χρηματοδότηση έλαβαν οι δέκα από αυτές. Πρόκειται για 7 νεοφυείς και 3 υφιστάμενες επιχειρήσεις, που εξασφάλισαν συνολική χρηματοδότηση ύψους €1,159,703.

Οι επιτυχείς προτάσεις προέρχονται κυρίως από τον τομέα των Επιστημών Υγείας, την Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνιών και τον Κατασκευαστικό Κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν του μεγάλου αριθμού των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ενδεικτικό της ανταπόκρισης του οικοσυστήματος, καταγράφηκαν παράλληλα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, με το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων της πρόσκλησης «SEED-COVID/0420» να ανέρχεται στο 70% και το ανάλογο της «INNOVATE-COVID/0420», στο 50%, καταδεικνύοντας την ποιότητα των προτάσεων.

Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, συνεχάρη όσους εξασφάλισαν χρηματοδότηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του προγράμματος. «Αναμφίβολα», επισήμανε, «αυτή η περίοδος που βρίσκει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με τις προκλήσεις που έφερε μαζί της η πανδημία, αποτελεί την ίδια ώρα μία μεγάλη ευκαιρία, για να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα άλματα, ειδικά στον τομέα της ψηφιακής καινοτόμας επιχειρηματικότητας». «Μέσα από αυτά τα προγράμματα και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα», εξηγεί ο Επικεφαλής Επιστήμονας, «αντιμετωπίζουμε τις υπάρχουσες συνθήκες ως “κλειδί”, τόσο για μία βιώσιμη οικονομία, όσο και για να καταστήσουμε την Κύπρο ακόμα πιο ανταγωνιστική διεθνώς».

Παράλληλα, ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πιο πάνω αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τα σημαντικά βήματα που έκανε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε ότι αφορά στην Έρευνα και στην Καινοτομία, διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη προς το εγχώριο οικοσύστημα, θα παραμείνει συνεχής. «Η έμπρακτη στήριξη των εμπλεκόμενων φορέων, ερευνητών και επιχειρήσεων, παραμένει απώτερος σκοπός μας, στοχεύοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία και την κοινωνία με βάση την έρευνα και την καινοτομία», καταλήγει.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ: www.research.org.cy.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
MyPetrolina app: Δίνει την ευκαιρία διεκδίκησης δύο Nissan X-Trail e-POWER αξίας €46,100 το καθένα
Πώς μπορώ να πάρω Εγγυητική Επιστολή μέσω Ασφαλιστικής Εταιρείας;
Το έργο EU Heyday και Δήμος Πάφου σε καλούν στον γύρο της Πάφου
Όμιλος Εταιρειών UW Group: Πλέοντας προς το μέλλον
Kyriakides Mushrooms: Μια So Mush Better υποψηφιότητα στα In Business Awards
Ενδυνάμωση σχέσεων με Δήμο Τρίπολης συζήτησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
ΓΕΡΗΕΤ: Εννέα στους δέκα πολίτες χρησιμοποιούν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2024: Υγεία των νεφρών για όλους