Σε άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας συμμετείχε ο Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος

Στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για θέματα Έρευνας στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος.

Η τηλεδιάσκεψη τέλεσε υπό την προεδρία της Υπουργού Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Anja Karliczek, με τη συμμετοχή και της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρία Γκάμπριελ.

Θέματα συζήτησης ήταν η συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στις διαδικασίες κοινωνικού, οικονομικού και πράσινου μετασχηματισμού της Ευρώπης καθώς και ο συντονισμός ενεργειών που είναι απαραίτητο να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας της Ευρώπης για αποτελεσματική διαχείριση αλλά και πρόληψη μελλοντικών κρίσεων.

Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς η ανάγκη αναπροσδιορισμού του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (European Research Area – ERA), πρωτοβουλία πρωταρχικής σημασίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ουσιαστική ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, εν όψει και της υιοθέτησης νέας σχετικής Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.


Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος διακυβέρνησης αλλά και ευθυγράμμισης των προτεραιοτήτων του ERA με βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη όπως οι προσπάθειες ολοκλήρωσης του ERA επικεντρωθούν στην ευρύτερη αξιοποίηση και διευκόλυνση της κινητικότητάς του επιστημονικού δυναμικού σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ της καινοτομικής ικανότητας των κρατών-μελών.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου, παρουσιάστηκε μία πρωτοβουλία Έρευνας και Καινοτομίας για αξιοποίηση του Πράσινου Υδρογόνου, βασικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Τέλος, το Τρίο Προεδρίας, που αποτελείται από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, παρουσίασε μία πρόταση για προώθηση της επιστήμης στην κοινωνία καθώς και για ενίσχυση της εμπλοκής των πολιτών σε επιστημονικές και ερευνητικές πρωτοβουλίες.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;