Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

EY: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες την επόμενη διετία

Η EY έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας Transforming Paradigms: Global AI in Financial Services Survey, μιας νέας παγκόσμιας έρευνας, η οποία αξιολογεί το τρέχον επίπεδο υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από τους οργανισμούς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Της έρευνας ηγείται το Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και συγχρηματοδοτήθηκε από την EY και την Invesco.

Σύμφωνα με τα ανώτερα στελέχη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στην έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για τον κλάδο, με το 77% των ερωτηθέντων να θεωρούν, ότι θα αποκτήσει υψηλή σημασία για τις επιχειρήσεις τους τα επόμενα δύο χρόνια. 

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι το 85% των ερωτηθέντων έχουν ήδη εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους και αναμένουν να την χρησιμοποιήσουν και σε νέες εφαρμογές τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των συμμετεχόντων εκτιμούν ότι θα αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη κατά την επόμενη διετία για να δημιουργήσουν νέα έσοδα, καθώς και στους τομείς της αυτοματοποίησης διαδικασιών, της διαχείρισης κινδύνων, της εξυπηρέτησης πελατών και της προσέλκυσης πελατών.

Η αυξημένη υιοθέτηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών φέρνει μαζί της και διάφορες προκλήσεις. Η ποιότητα των δεδομένων, η πρόσβαση στα δεδομένα και ο ανταγωνισμός για προσέλκυση ταλέντων θεωρούνται ως τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης από το 80% των ανώτερων στελεχών. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούν κυρίως την αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη, θεωρούν κατά 80% ότι τα πιο σημαντικά εμπόδια είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η υιοθέτησή της από τους χρήστες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Σάββας Πεντάρης, Συνέταιρος και Επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατηρεί: « Η αύξουσα σημασία της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε οργανισμούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συνεπάγεται σημαντικές θετικές αλλαγές καθώς και προκλήσεις. Οι οργανισμοί θα πρέπει να μεταμορφώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. Η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου οικοδόμησης της εμπιστοσύνης των πελατών στη νέα τεχνολογία, θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής.»

O Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετασχηματίζεται δραματικά από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρυθμός με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα προσαρμοσθούν, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, εξασφαλίζοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, και αναζητώντας νέους τρόπους για να δημιουργήσουν αξία για τους πελάτες και μετόχους, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποιοι θα κυριαρχήσουν στον κλάδο τα επόμενα χρόνια.»

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ