Χρήσιμες κατευθύνσεις για διατήρηση της ρευστότητας εν μέσω κρίσης, από τον Νίκο Ιωάννου

Δελτίο Τύπου  16/07/2020 09:12
Χρήσιμες κατευθύνσεις για διατήρηση της ρευστότητας εν μέσω κρίσης, από τον Νίκο Ιωάννου

Χρήσιμες κατευθύνσεις για διατήρηση της ρευστότητας εν μέσω κρίσης, από τον Νίκο Ιωάννου

Δελτίο Τύπου  16/07/2020 09:12
Προσεγγίζοντας τη κρίση με πραγματικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της, η Infocredit Group προχώρησε σε εκτίμηση του κινδύνου που παραμονεύει από την κρίση του COVID-19. Σε ένα σενάριο όπου ο κύκλος εργασιών πέφτει κατά 10% το 61% των κερδοφόρων επιχειρήσεων διολισθαίνουν σε ζημιές. Στο ακραίο σενάριο όπου ο κύκλος εργασιών πέφτει κατά 25% οδηγούνται σε ζημιές το 81% των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στις 13 Ιουλίου 2020. 

RELATED ARTICLES


 
Στη τοποθέτηση του ο κύριος Νίκος Ιωάννου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Infocredit Group, με θέμα τη «Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου στην εποχή του COVID-19» παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η αφερεγγυότητα των πελατών θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ρευστότητα και βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κρίση μπαίνει σε φάση παρατεταμένης αβεβαιότητας, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα και τη προσοχή με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πιστωτικός κίνδυνος.
 
Ο κύριος Ιωάννου αναφέρθηκε σε πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν για παράδειγμα το 25% - 40% του συνολικού ενεργητικού των επιχειρήσεων να αποτελείται από μη εξασφαλισμένους χρεώστες ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπουμε 1 στις 4 επιχειρήσεις να πτωχεύουν λόγω της αφερεγγυότητας των πελατών τους.
 
Με τα δεδομένα αυτά ο κύριος Ιωάννου παρουσίασε κάποιες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζοντας τις σαν «Βήματα Επιβίωσης».  Πρώτο βήμα είναι ένα stress test της επιχείρησης για να προσδιοριστεί η θέση της. Δεύτερο είναι ένα stress test των πελατών για να προσδιοριστεί η δική τους θέση πριν τη κρίση, σήμερα και 3 – 6 μήνες μετά. Τρίτο σημαντικό βήμα είναι ο επανασχεδιασμός της πιστωτικής πολιτικής της επιχείρησης και τέταρτο η πρόβλεψη στη συμπεριφορά της αγοράς. 
 
Καταλήγοντας τόνισε για ακόμα μια φορά τη σημασία του να ενεργεί μια επιχείρηση κατέχοντας σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες για τους πελάτες και συνεργάτες της. Αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση των στοιχείων των πελατών, στις γραπτές συμφωνίες αποπληρωμής και την έρευνα της οικονομικής θέσης του κάθε πελάτη ούτος ώστε να επιδειχθεί κατανόηση και ευελιξία μόνο εκεί που τα πραγματικά δεδομένα το δικαιολογούν.
 
Ολόκληρη τη παρουσίαση του κυρίου Νίκου Ιωάννου εδώ.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας