Χ. Βασιλείου: Αναβαθμίζονται συνεχώς οι επαγγελματικές υπηρεσίες

Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας είναι συνυφασμένη με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνει στο InBusinessNews ο Χρίστος Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως η πραγματική ανάκαμψη αναμένεται να έρθει όταν οι χώρες που θεωρούνται σημαντικές για την οικονομία μας επανέλθουν στην ομαλότητα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών ο κ. Βασιλείου τονίζει πως  συνεχώς αναβαθμίζεται ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, των επενδυτών και της κοινωνίας στη μετά Covid-19 εποχή. Επίσης, επισημαίνει πως όπως έγινε και το 2013, ο τρόπος παροχής των επαγγελματικών υπηρεσιών αναμένεται να αλλάξει ακόμα μια φορά, για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα, τα βασικά σημεία τα οποία ξεχωρίσατε από το Nicosia Economic Congress;
Αν και το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μορφή τηλεδιάσκεψης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο για τον αριθμό των συμμετεχόντων, όσο και για τα συμπεράσματα που μπόρεσαν οι σύνεδροι να αποκομίσουν. Η συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Κύπρου, του Υπουργού Υγείας, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του προέδρου του Invest Cyprus, αλλά και διακεκριμένων επιχειρηματιών και CEOs που αντιπροσώπευαν περίπου το 65% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, έδωσε τη ευκαιρία στους σύνεδρους να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
 
Σε ό,τι αφορά την Οικονομία της Κύπρου ποιες είναι οι δικές προβλέψεις και εκτιμήσεις για το προσεχές μέλλον;
Όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν για σημαντική επιβράδυνση όχι μόνο της τοπικής οικονομίας, αλλά και της παγκόσμιας. Είναι ξεκάθαρο ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν επηρέασαν σημαντικά σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και την κατανάλωση, την εφοδιαστική αλυσίδα και την επιχειρηματικότητα. Αναμένεται ότι μέσα στο 2020 θα δούμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις προβλέψεις να δείχνουν πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6 έως 8%, κυρίως λόγω της πανδημίας και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Επιπλέον, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, σε σύγκριση με τις αρχές του έτους. Η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5 με 6% το 2021.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι η κυπριακή οικονομία είναι μια ανοικτή οικονομία με επιρροές από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο τουρισμός, τα επενδυτικά ταμεία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η ναυτιλία, καθώς και η αγορά ακινήτων. Συνεπώς, η ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι συνυφασμένη με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, αν και η οποιαδήποτε άρση των περιοριστικών μέτρων στη Κύπρο ενδεχομένως να δώσει μια σχετική ώθηση στην κατανάλωση και στην εφοδιαστική αλυσίδα, η πραγματική ανάκαμψη αναμένεται να έρθει όταν οι χώρες που θεωρούνται σημαντικές για την οικονομία μας επανέλθουν στην ομαλότητα.

Πώς θα σκιαγραφούσατε την επανεκκίνηση της κυπριακής αγοράς και στους σημαντικούς τομείς της οικονομίας; Οι εκτιμήσεις σας για την σταδιακή ανάκαμψη τους;
Είναι σημαντικό να πούμε πως δύο από τους βασικούς τομείς που τροφοδοτούν το ΑΕΠ της χώρας δέχθηκαν και δέχονται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλήγμα. Από τη μια ο τουρισμός, παρά το μερικό άνοιγμα ξενοδοχείων και αεροδρομίων, συνεχίζει να υπολειτουργεί και από την άλλη ο κατασκευαστικός τομέας προσπαθεί σταδιακά να ανακάμψει, με την εξωτερική ζήτηση για τα ακίνητα να έχει μειωθεί δραστικά. Την ίδια στιγμή και άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, αναπόφευκτα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Ειδικότερα για τις επαγγελματικές υπηρεσίες που είναι ο τομέας μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι συνεχώς αναβαθμίζονται, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, των επενδυτών και της κοινωνίας στη μετά Covid-19 εποχή. Όπως έγινε και στο παρελθόν με τη χρηματοοικονομική κρίση του 2013, ο τρόπος παροχής των επαγγελματικών υπηρεσιών αναμένεται να αλλάξει ακόμα μια φορά, για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η χρήση της τεχνολογίας και η παροχή υπηρεσιών εξ-αποστάσεως χρησιμοποιείται σε πολύ πιο εκτεταμένη βάση, αυξάνοντας τις δυνατότητες εξοικονόμησης χρόνου και δημιουργίας οικονομιών κλίμακος. Όμως δεν μπορούν να γίνουν όλα με τηλεδιασκέψεις, καθώς οι επενδυτές χρειάζονται να επισκεφθούν το νησί και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους επαγγελματίες. Αναμένω ότι οι επαγγελματικές υπηρεσίες θα είναι ο τομέας που θα επανέλθει σχετικά σύντομα, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν άριστοι επαγγελματίες που θα δώσουν για άλλη μια φορά όλες τους τις δυνάμεις για την ανάκαμψη του τομέα.

Τα όποια μελλοντικά βήματα γίνουν πρέπει να αποτελούν μέρος ενός σωστά συγκροτημένου εθνικού πλάνου επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και μεσοπρόθεσμης διαχείρισης της ύφεσης, στη βάση εκτίμησης της νέας κατάστασης πραγμάτων αλλά και των διαφοροποιημένων προοπτικών για την κυπριακή οικονομία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Διαχρονικά η KPMG στηρίζει το συνέδριο Nicosia Economic Congress. Ποια τα σχόλια σας για αυτή τη συνεχή υποστήριξη στη διοργάνωσή του;
Η KPMG Κύπρου στηρίζει διαχρονικά το Nicosia Economic Congress γιατί αναγνωρίζει την πολυδιάστατη προσφορά του στην οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις του τόπου. Αναμφίβολα, το Nicosia Economic Congress, ενεργώντας ως κόμβος ενημέρωσης τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου όσο και για το ευρύ κοινό, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά γεγονότα του τόπου. Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων βοηθούν τα μέγιστα στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κριτικής στάσης απέναντι στην εκάστοτε οικονομική πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το συγκεκριμένο συνέδριο διότι πιστεύουμε πως προσδίδει πραγματική αξία, συμβάλλοντας στην πρόοδο και εξέλιξη της τοπικής οικονομίας.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού