Θ. Καζάκος: Η ναυτιλία ξέρει να τραβάει κουπί και να αποτελεί αιμοδότη

Έντονα βιώνει η ναυτιλία τις επιπτώσεις της πανδημίας, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ένας τομέας που, ωστόσο, συνεχίζει να μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, παραμένοντας αναπόσπαστο κομμάτι για τον τομέα του ανεφοδιασμού.

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού Nicosia Economic Congress επεσήμανε ακόμα ότι η ναυτιλία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους τομέας της οικονομίας, συνεισφέροντας ποσοστό 7% του ΑΕΠ και τη μακροβιότερη πηγή συναλλάγματος από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το κράτος στήριξε τις επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας, εντούτοις τόνισε ότι η ναυτιλία συνέχισε να λειτουργεί και να απασχολεί τους εργαζόμενους του τομέα, εκμεταλλευόμενη ελάχιστα την κρατική στήριξη.

Αναγκαία η ανάσα στήριξης του τομέα
«Στοχεύοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας, καθίσταται αναγκαία η άμεση υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί ανάσα στήριξης στη ναυτιλία», ανέφερε ο κ. Κάζακος, προσθέτοντας ότι μέσω αποτελεσματικών χρηματοδοτικών κινήτρων θα πρέπει να στηριχθούν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις. 

«Η ναυτιλία απέδειξε ότι ξέρει να τραβάει κουπί και να αποτελεί αιμοδότη για την κυπριακή οικονομία», είπε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του ΚΝΕ, εξηγώντας, όμως, ότι η ανάγκη άντλησης ρευστότητας στον ναυτιλιακό τομέα δεν μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καζάκος αναγνώρισε ότι η πρωτόγνωρη κρίση έφερε στο φως αξίες όπως η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα, ενώ ανέδειξε νέες ευκαιρίες για βελτίωση των επιχειρήσεων, όπως η ανάγκη για ψηφιοποίηση και η δημιουργία στρατηγικής επενδύσεων.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά