Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει τις εξαγγελίες για κατάργηση απαιτήσεων προσκόμισης στοιχείων που ήδη βρίσκονται στη κατοχή του δημοσίου

Εξ αφορμής των πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, για μέτρα που αφορούν στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου, το ΕΤΕΚ χαιρετίζει τις εξαγγελίες για κατάργηση απαίτησης για προσκόμιση από τους πολίτες στοιχείων και πληροφοριών που ήδη βρίσκονται στη κατοχή των δημόσιων υπηρεσιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες από τις 13 Ιουλίου:

 - καταργείται η υποχρέωση των πολιτών να επισυνάπτουν στις αιτήσεις που υποβάλουν στα διάφορα Τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών (π.χ. Κτηματολόγιο, Πολεοδομία, Επαρχιακές Διοικήσεις), αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικού έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας.

- σε περιπτώσεις αιτήσεων για ανάπτυξη ακινήτων δεν θα απαιτείται η προσκόμιση επίσημου αντιγράφου κτηματικού σχεδίου.

- όπου σήμερα απαιτείται η υποβολή επίσημου κτηματικού σχεδίου που εκδίδεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, αυτό αντικαθίσταται πλέον με ανεπίσημο σχέδιο που μπορεί να εκτυπωθεί από την διαδικτυακή πύλη DLS Portal του Κτηματολογίου.

Η εξαγγελθείσα προσέγγιση αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΕΤΕΚ εδώ και χρόνια. Δια το λόγο αυτό το Τεχνικό Επιμελητήριο συγχαίρει δημόσια τον Υπουργό, αλλά και τη διεύθυνση του Τμήματος Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου.

Η προηγούμενη προσέγγιση ταλαιπωρούσε τους αιτητές, τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τη δημόσια διοίκηση. Ήταν αντιπαραγωγική, δημιουργούσε αχρείαστο διοικητικό φόρτο στον ιδιωτικό τομέα, επιβάρυνση των δημόσιων λειτουργών εξυπηρέτησης και απαιτούσε μηνιαία εκατοντάδες οχηματικές κινήσεις.

Το ΕΤΕΚ ευελπιστεί πως το τολμηρό αυτό βήμα, θα είναι η αρχή για τον πολυαναμενόμενο ριζικό εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, ο οποίος θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής. Σημειώνεται πως έγινε μεγάλη προεργασία κατά τους τελευταίους μήνες για απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης μέχρι και διπλοκατοικία και πως είναι εφικτό να εξαγγελθεί άμεσα και αυτός ο εκσυγχρονισμός. 

Το ΕΤΕΚ θεωρεί δεδομένο πως αυτή η προσέγγιση απλοποίησης, μείωσης της ταλαιπωρίας του πολίτη και ενθάρρυνση της ανάπτυξης θα ακολουθηθεί και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει με παραγωγικό και εποικοδομητικό τρόπο να υιοθετήσει ανάλογες προσεγγίσεις συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του, καθ’ ομολογία όλων, προβληματικού σημερινού συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ