Με επιτυχία στέφθηκε το Invest Roadshow στην Ινδία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και ο δεύτερος σταθμός της ψηφιακής προώθησης της Κύπρου στην Ινδία στο πλαίσιο του Invest Roadshow 2020 που φέτος πραγματοποιείται ψηφιακά σε 10 προορισμούς στο εξωτερικό. Το συνέδριο παρακολούθησαν πέραν των 250 συνέδρων από την Ινδία ενώπιον των οποίων παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για διάφορους τομείς της Οικονομίας, όπως επίσης και  προσέλκυσης εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων για να εγκαταστήσουν έδρα στην Κύπρο (headquartering).

Στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, καθώς επίσης και στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός στο καλωσόρισμα του ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία, Άγης Λοΐζου, τονίζοντας πως το υψηλό επίπεδο καλών σχέσεων αποδεικνύεται και από τις επισκέψεις που πραγματοποιήσαν οι Προέδροι των δύο χωρών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ινδία. Παράλληλα, ο κ. Λοΐζου έκανε αναφορά και στις πολυάριθμες διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Κύπρου και Ινδίας όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, shipping και άλλες.

Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος
Στην ενεργή σχέση της Κύπρου με την επιχειρηματική κοινότητα της Ινδίας τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας ο οποίος ανέλυσε το οικονομικό προφίλ της Κύπρου και αναφέρθηκε στην στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους που αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα καθιέρωσης της ως κέντρο επαγγελματικών υπηρεσιών.

Ο κ. Καμπανέλλας ανέλυσε τους τομείς της κυπριακής Οικονομίας με μεγάλες προοπτικές κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό, το real estate και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, ενώ προοπτικές παρουσιάζουν και η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Καμπανέλλας τόνισε ότι προσπάθεια γίνεται για την προώθηση της Κύπρου ως κέντρο εκπαίδευσης, έναν τομέα στον οποίο έχουν καταγραφεί επιτεύγματα, ενώ ελπιδοφόροι αποδεικνύονται τομείς, όπως ο κινηματογράφος και τα επενδυτικά ταμεία.

Η Κύπρος, τόνισε, πέραν του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, ασφάλεια, lifestyle και διαθέτει φυσικές ομορφιές σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.
 
Doing Business
Ενώπιον των συνέδρων αναλύθηκε το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαθέτει η Κύπρος για όσες εταιρείες του εξωτερικού επιθυμούν να μετεγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο με τον Πέτρο Λιασίδη, Chairman – Partner, Taxation Services, EY Cyprus να υπογραμμίζει τα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του φορολογικού καθεστώς για ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Κύπρος προσφέρει έναν από τους χαμηλότερους φόρους για εταιρείες στην Ευρώπη. Όσον αφορά τους ιδιώτες μίλησε για τις εξαιρέσεις από φόρους για περίοδο 10 ετών, τον κανόνα των 90 ημερών σχετικά με τον φόρο εισοδήματος, τη χαμηλή φορολόγηση και τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.
 
Στο νομικό πλαίσιο της Κύπρου που αφορά τις ξένες εταιρείες, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εντός κυπριακού εδάφους, αναφέρθηκε η Associate Lawyer του Δικηγορικού Γραφείου L.Papaphilippou& Co LLC, Μαρία Διαμαντή, αναλύοντας το International Βusiness policy που ισχύει στην Κύπρο, βάσει του οποίου πολλές ξένες εταιρείες μπορούν να έλθουν στο νησί και να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το εδώ επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η βιομηχανία εναλλακτικών επενδύσεων στην Ινδία έχει αναπτυχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ανέφερε από την πλευρά του ο Αντώνης Ρούβας, Board Member, Asset Management, Advisory Services, KPMG Κύπρου, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα του ραγδαία αναπτυσσόμενου τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο.


Ο Head Wealth Management Operations, Eurobank Cyprus, Κωνσταντίνος Ξάνθης, υπογράμμισε την έγκαιρη και άμεση λήψη αποφάσεων και δράσεων για αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τονίζοντας πως προσφέρθηκαν λύσεις για τους πελάτες των τραπεζών, με εκμετάλλευση των ψηφιακών καναλιών. Αναλύοντας τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι καταγράφεται αξιόλογη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξακολουθούν να μειώνονται.

Ο Χρίστος Χαραλαμπίδης, Tax Advisory Partner στην PwC Κύπρου, αναφέρθηκε στο ελκυστικό φορολογικό σύστημα της Κύπρου, το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη τόσο σε επενδυτές, όσο και σε πολυεθνικές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο καθεστώς πενυματικής ιδιοκτησίας (ΙP Box), το οποίο όπως εξήγησε στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, προσφέρει ένα αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Ραγδαία ανάπτυξη επενδυτικών ταμείων
Για την ανοδική πορεία του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης, προσθέτοντας πως στόχος είναι όπως η χώρα μας καταστεί προορισμός προσέλκυσης επενδυτικών ταμείων και διαχειριστών. Υπογράμμισε το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από Βρετανούς fund managers οι οποίοι λόγω Brexit θέλουν να αξιοποιήσουν την Κύπρο καθώς διαθέτει το ίδιο νομικό σύστημα με την Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Πανίκος Τέκλος, Partner, Risk Advisory & Wealth Advisory Services Leader, Deloitte Cyprus, ανέλυσε τους πέντε λόγους που καθιστούν την Κύπρο αξιόπιστο και ελκυστικό προορισμό για τα επενδυτικά ταμεία, τονίζοντας πως η Κύπρος είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ διαθέτει ένα αποδοτικό και αναβαθμισμένο φορολογικό καθεστώς, με δεκάδες διμερείς συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Στην αξιόλογη βιομηχανία επαγγελματικών υπηρεσιών που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο αναφέρθηκε η Άντρη Μιχαήλ, Partner-Financial Services and Fund Department της Kinanis LLC, τονίζοντας το ευνοϊκό νομικό σύστημα και στους κανονισμούς που ισχύουν στην Κύπρο, χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν σε επενδυτικές εταιρείες και ταμεία να επιλέγουν την Κύπρο ως βάση τους.

Ιδιαίτερα ελκυστικά και πρώτη επιλογή στο ενδιαφέρον των fund managers βρίσκονται τα corporate funds, ανέφερε ο Senior Manager, Alter Domus, Γιώργος Καρατζιάς υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων από την Ινδία.

Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στον Τουρισμό
Στις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η Κύπρος ως προορισμός για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε η Στέφανη Παναγή, Investment Promotion Officer, TourInvest Unit, του Invest Cyprus.

Η κ. Παναγή αναφέρθηκε στην εξαιρετικά ανοδική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ενώ υπέδειξε ότι η συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται στο 15%. Παρέθεσε, παράλληλα τις εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2030 η συμβολή θα ανέρχεται στο 27%. Εστίασε εξάλλου στην Εθνική Στρατηγικού Τουρισμού που στοχεύει στην μετατροπή της Κύπρου από προορισμός με ήλιο και θάλασσα σε ολόχρονο ποιοτικό προορισμό. Σε αυτό το κομμάτι μίλησε για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει το νησί, όπως συνεδριακός, αθλητικός, προορισμός υγείας και ευεξίας κ.α.

Την ίδια ώρα, η κ. Παναγή αναφέρθηκε στα τουριστικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ραγδαία ανάπτυξη των τουριστικών αφίξεων και εσόδων, καθώς στην αύξηση των επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα. Μεταξύ άλλων έδωσε παραδείγματα όπως η επενδύσεις μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων παγκοσμίως στην Κύπρο, τα καζίνο, οι μαρίνες κ.α. «Οι πρόσφατες αυτές επενδύσεις δείχνουν ότι είμαστε ελκυστικός προορισμός για ομάδες επενδυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας