Βάκης – Ιορδάνους: Πρόκληση η φετινή διοργάνωση του Nicosia Economic Congress

Υπό ιδιάζουσες συνθήκες διοργανώνεται το 10ο Nicosia Economic Congress που έχει καταστεί θεσμός στη Λευκωσία για θέματα που άπτονται της Οικονομίας. Αποτελεί το πρώτο συνέδριο που θα εξετάσει σε βάθος τις επιπτώσεις της πανδημίας για τις επιπτώσεις στην Οικονομία της Κύπρου.

Σε δηλώσεις τους στο ΙnBusinessNews, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Δημήτρης Βάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Κυριάκος Ιορδάνους, υπογραμμίζουν πως στόχος του συνεδρίου είναι να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για τα δεδομένα και τις προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται, ώστε να ανασχεδιάσουν την στρατηγική τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών στο επόμενο διάστημα.

Τόσο ο κ. Βάκης όσο και ο κ. Ιορδάνους αναφέρονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των 10χρόνων του Nicosia Economic Congress, ενώ αναλύουν τον ρόλο του Συνδέσμου στην πορεία επανεκκίνησης και ανάκαμψης της Οικονομίας.

Ποια η σημασία του συνεδρίου και ποιοι είναι οι στόχοι του;
Βάκης: Μέσα από την διεξαγωγή του συνεδρίου αναμένεται να δοθούν πληροφορίες και να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις ουσιαστικά για τα δεδομένα και τις προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ανασχεδιάσουν τον προγραμματισμό τους για να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα περίοδο του 2020 και το 2021, αλλά και ευρύτερα να θέσουν πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη της επιχείρησης τους.

Ιορδάνους: Φέτος γιορτάζουμε τα 10χρονα του NEC, ενός θεσμού που έχει καθιερωθεί ως το πιο σημαντικό συνέδριο για θέματα της οικονομίας που γίνεται στη Λευκωσία. Επίσης, μετά από 9 πετυχημένες προηγούμενες διοργανώσεις στην κλασική του μορφή, το φετινό συνέδριο διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών της πανδημίας του ιού Covid 19 και των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Συνεπώς, η φετινή διοργάνωση αποτελεί πρόκληση για μας για πολλούς λόγους, αφού και η οικονομία της χώρας βρίσκεται ενώπιον σημαντικών εξελίξεων και δοκιμασιών. Είναι το πρώτο ουσιαστικά συνέδριο που θα εξετάσει σε βάθος τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και πως η χώρα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών στο επόμενο διάστημα.
 
Οι βασικοί στόχοι του φετινού συνεδρίου είναι αφενός κοιτάζοντας μπροστά, να αξιολογηθεί η κατάσταση της οικονομίας του τόπου στο επόμενο διάστημα και να εκτιμηθούν οι κύριες παράμετροι που την επηρεάζουν, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις και τα κατάλοιπα του κορωνοϊού. Αφετέρου, θα συζητήσει με ποιο τρόπο η κυπριακή Οικονομία θα τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης πάλι, ποιοι θα είναι οι κύριοι άξονες ανάπτυξης και πως αυτό θα υποβοηθήσει να υπάρχει μια αειφόρος μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των οφελών που θα φέρουν η εφαρμογή μιας γενναίας μεταρρύθμισης στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και η υιοθέτηση ενός οριζόντιου ψηφιακού μετασχηματισμού και μετάβαση σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 
Φέτος είναι τα 10χρόνα του Nicosia Economic Congress και διοργανώνεται υπό ιδιάζουσες συνθήκες. Τι σηματοδοτούν τα 10χρόνα;
Βάκης: Τα 10χρόνα του Nicosia Economic Congress σηματοδοτούνται από μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης θεμάτων που αφορούν την Οικονομία και όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θέματα που αφορούν τη λειτουργία τους.

Η πανδημία έχει αποδείξει ότι μπορούμε και σαν Κράτος και σαν ιδιωτικός τομέας να αντιδράσουμε διαφοροποιώντας τάχιστα τους τρόπους λειτουργίας μας, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Άρα έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουμε γρήγορα αντανακλαστικά και εάν συμφωνήσουμε από κοινού σε στόχους, τότε μπορούμε γρήγορα να πετύχουμε τις δέουσες αλλαγές.

Επιπλέον, έχουμε ήδη εισέλθει σε μια πιο ψηφιακή εποχή και συνεπώς οι αλλαγές θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται με υψηλούς ρυθμούς.

Η συγκυρία των 10 χρόνων του συνεδρίου και της κρίσης από την πανδημία, σηματοδοτούν την είσοδο μας σε αυτή τη νέα εποχή.

Ιορδάνους: Όπως το έφεραν οι περιστάσεις, τα 10χρονα του συνεδρίου συμπίπτουν με την αναστάτωση και διαταραχή που επέφερε η πανδημία του ιού Covid 19, γεγονός που άλλαξε τη μορφή του συνεδρίου. Έχουμε λοιπόν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις ιδιάζουσες συνθήκες της εποχής. Αυτό όμως μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε το συνέδριο σε πολύ μεγαλύτερο κοινό και να πετύχουμε μεγαλύτερη απήχηση.
 
Τα δεκάχρονα σηματοδοτούν επίσης την ολοκλήρωση ενός κύκλου, και την απαρχή ενός καινούργιου με κύριο σημείο αναφορά τη λειτουργία σε ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο τεχνολογικό πλαίσιο, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί και τον προπομπό για την περαιτέρω εξέλιξη τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.
 
Το κεντρικό μας θέμα για φέτος θα είναι η εκτίμησή μας για το πώς θα είναι η μετά- Covid 19 εποχή και πως θα οδηγηθεί η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης. Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε το βλέμμα μας στο προσεχές μέλλον, να ακτινογραφήσουμε το κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον και να συζητήσουμε τους τρόπους και τις πολιτικές για να επιτευχθεί η ανάπτυξη.
 
Ποιος είναι ο ρόλος του ΣΕΛΚ στην πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, ποιο ρόλο διαδραματίζει γενικότερα ο ΣΕΛΚ στην κυπριακή Οικονομία;
Βάκης: Όσον αφορά τον ρόλο του ΣΕΛΚ στην περίοδο που διανύουμε, ο ΣΕΛΚ λειτουργεί σαν σύμβουλος τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τους επαγγελματίες του κλάδου, σε μια προσπάθεια να δίδει λύσεις και να παρέχει εισηγήσεις προς αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφύονται. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΛΚ λειτουργεί και ως σύμβουλος προς το Κράτος, δίδοντας τις απόψεις του για αλλαγές και ενέργειες που αφορούν θέματα οικονομίας. Σε σχέση με αυτό, σε συνεργασία με το Κράτος, αυτή τη στιγμή εξετάζονται εισηγήσεις φορολογικού περιεχομένου που έλαβε το Κράτος του τελευταίους τρεις μήνες, με σκοπό την αξιολόγηση και παρουσίαση τους στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορεί να εξετάσει την πιθανή υλοποίηση τους. Κατά συνέπεια ο ΣΕΛΚ λειτουργεί ως σύμβουλος και για τον Ιδιωτικό Τομέα και για την Κυβέρνηση.

Ευρύτερα, ο ρόλος του ΣΕΛΚ είναι να υποστηρίζει τα μέλη του και τους επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς υπηρεσιών όπως οι λογιστές, οι ελεγκτές, οι πάροχοι διοικητικών υπηρεσιών, οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας κ.ο.κ. ώστε αυτοί με τη σειρά τους να εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις και την Οικονομία. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της Οικονομίας, μελετώντας και κάνοντας εισηγήσεις για διάφορα θέματα, τα οποία είναι είτε φορολογικής φύσεως είτε οικονομικής φύσεως ή εθνικού περιεχομένου.
 
Ιορδάνους: Διαχρονικά ο ΣΕΛΚ αποτελούσε βασικό συντελεστή στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, με σημαντική συμβολή στην πορεία ανάπτυξης της Κύπρου ως ένα περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών. Η πιο πρόσφατη εμπειρία αφορά αυτήν της κρίσης του 2013, όπου ο ΣΕΛΚ και τα μέλη του είχαν σημαντική συμβολή στην ταχεία έξοδο από το Μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα, παρόλο που υπάρχουν ορισμένες εμφανείς διαφορές στις δύο συγκυρίες. Ο ΣΕΛΚ υποστηρίζει το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης μέσα από την εξειδικευμένη γνώση και τεχνογνωσία των μελών του, προσφέροντας εισηγήσεις και προτάσεις στα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες που συνεργάζεται. Επίσης, προωθεί την Κύπρου στη διεθνή αρένα και συμβαίνει αποφασιστικά στην προσέλκυσης επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Κύπρο, ενώ αξιοποιείται η υποδομή που έχει ήδη δημιουργηθεί για να προωθούνται συνεργασίες και συναλλαγές με άλλες χώρες.
 
Παράλληλα, ο ΣΕΛΚ αποτελεί ένα από τους βασικούς συνδέσμους του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα και αποτελεί καταλύτη στη συνεργασία τους. Ως εκ της φύσεως των εργασιών των μελών και των εταιρειών που αδειοδοτούνται από αυτόν, ο ΣΕΛΚ έχει τη δυνατότητα να φτάνει μέχρι και την πιο μικρή επιχείρηση, την ίδια στιγμή που είναι σε επαφές με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και με αντιπροσωπείες ξένων χωρών. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΛΚ εκπροσωπεί την Κύπρο σε διάφορες αξιολογήσεις από διεθνείς οργανισμούς που αφορούν στην εικόνα και λειτουργία της χώρας σε δύσκολα και απαιτητικά θέματά, γεγονός που βοηθά στην λήψη όσο το δυνατόν καλύτερων αξιολογήσεων για τη χώρα. Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και τα μέλη του υπηρετούν για αρκετές δεκαετίες τον τρόπο, συνεισφέροντας στα κρατικά έσοδα μέσα από τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Δειτε Επισης

Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν