Ξεπερνώντας την κρίση και συνεχίζοντας με αισιοδοξία

Το #Youth Empowered διοργανώνεται για 3η χρονιά από την Coca-Cola στην Κύπρο. Μετρά ήδη δύο επιτυχημένα physical trainings τα προηγούμενα χρόνια και φέτος έρχεται στην digital εκδοχή του τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 11:00 – 13:00. Πρόκειται για ένα δωρεάν, δυναμικό, δίωρο webinar που, σε συνεργασία με τα κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους να καθοδηγηθούν από καταξιωμένους επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους, τόσο για την προσωπική όσο και την επαγγελματική τους ανάπτυξη και επιτυχία.

Στο πρώτο digital #Youth Empowered θα συμμετάσχει και η Μαρία Κατσαρού Makin, Ιδρυτής και Managing Director του Leadership Psychology Institute και Συνεργάτης του Leadership & Management (ILM). Στην παρουσίαση της θα μιλήσει για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον εαυτό μας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και να μάθουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε υπό πίεση. Θα δοθεί έμφαση στην κατανόηση της ανθεκτικότητας και των πτυχών της ψυχικής υγείας που βοηθούν να ευδοκιμήσουμε όταν αντιμετωπίζουμε μια προσαρμοστική πρόκληση, όπου απαιτείται αλλαγή στη νοοτροπία αντί για μια τεχνική πρόκληση.
 
Η Μαρία Κατσαρού Makin μιλώντας για το θέμα της παρουσίασής της δήλωσε τα εξής:

Πως επηρεάζεται η ψυχολογία των ανθρώπων μέσα από τις κρίσεις και πως επιδρά στην καθημερινότητα;
Μία κρίση καταρχήν βάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε mode επιβίωσης. Αυτό σημαίνει πως αυτόματα μειώνονται οι γνωστικές μας ικανότητες κατά ένα μεγάλο ποσοστό με αποτέλεσμα, να επηρεάζεται η απόδοσή μας, η μνήμη μας, η δυνατότητα επεξεργασίας πληροφόρησης, η δυνατότητα αντίληψης και μνήμης και έχουμε την τάση να υιοθετούμε δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης (άσπρο/μαύρο, τάση για καταστροφή, κλπ.). Όταν ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε αυτό το state εκκρίνονται και συγκεκριμένες ορμόνες (αδρεναλίνη – και κορτιζόλη – ορμόνη του στρες) οι οποίες μακροπρόθεσμα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτές είναι οι physical / βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλους μας. Σε ψυχολογικό επίπεδο επειδή ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, με διαφορετική ιδιοσυγκρασία, βιώματα, φίλτρα, αντίστοιχα, μία κρίση θα έχει και διαφορετικό αντίκτυπο σε κάθε ένα από εμάς. Οπότε μπορεί να δούμε ένα φάσμα συμπεριφορών που μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε από τα παρακάτω: υπερβολικές αντιδράσεις, εκνευρισμός, καχυποψία, άρνηση του πραγματικού κινδύνου και απάθεια, αύξηση επιθετικότητας, αύξηση ψυχοσωματικών ασθενειών, αύξηση addictive coping mechanisms (αλκοόλ, τσιγάρο, άλλες ουσίες), scarcity mindset (e.g. hoarding – στην προκειμένη περίπτωση έγινε με την αγορά χαρτιού υγιεινής και άλλων βασικών ειδών), αυξημένο ρατσισμό / εσωστρέφεια / tribalism με την έννοια του “εμείς και οι άλλοι”, κ.α.

Κατ᾽επέκταση, τα πάντα θα επηρεαστούν, από το πως λειτουργούμε στη καθημερινότητά μας με τους δικούς μας ανθρώπους, πως κινούμαστε στον εργασιακό χώρο με τους συναδέλφους μας αλλά και τι είναι σημαντικό για εμάς στο μέλλον μετά από μία τέτοια εμπειρία.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση που ξέσπασε και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον; Ποιες κατευθυντήριες οδηγίες θα δίδατε;
Φυσικά και μπορούμε να την ξεπεράσουμε και σαν όντα έχουμε απίστευτες πηγές δύναμης και ενέργειας που πολλές φορές δεν την γνωρίζουμε καν παρά μόνο όταν έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο γεγονός. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να αναγνωρίσουμε, να αποδεχτούμε και να δουλέψουμε τις οποιεσδήποτε συναισθηματικές μας δυσκολίες και όχι να τις αγνοήσουμε. Η υπερβολική θετικότητα που έχει παρατηρηθεί ακόμα και τώρα με τον Covid19 είναι εξίσου τοξική. Για να περάσεις απέναντι, πρέπει να περάσεις ΜΕΣΑ από τη δυσκολία. Άρα η αναγνώριση του φόβου ή οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος που μπορεί ενδεχομένως κάποιος να νιώθει είναι πάρα πολύ σημαντική. Η απάντηση ίσως εκπλήξει γιατί είναι πάρα πολύ απλή. Σε περιόδους κρίσης το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάμε πίσω στα βασικά (back to the basics). Επειδή δεν έχουμε έλεγχο της κατάστασης, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε μία δομή μόνοι μας με αυτά που ελέγχουμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας με συνέπεια στις ώρες που πέφτουμε για ύπνο και στις ώρες φαγητού. Διασφαλίζουμε ότι κοιμόμαστε καλά και τρώμε σωστά, και όσο το δυνατό we incorporate κάποιο είδος άσκησής που μας ταιριάζει. Ταυτόχρονα, στη διαχείριση της κρίσης θα μας βοηθήσει η υιοθέτηση μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στον Covid19 χωρίς υπερβολές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Επίσης, σε αυτό θα συμβάλει και η ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές και η εμπιστοσύνη στις συμβουλές των ειδικών. Ίσως δεν είναι εύκολο να το νιώσουμε ακόμα μιας και όλα είναι πολύ πρόσφατα, αλλά ήδη έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητά μας (resilience) μετά από αυτή την εμπειρία και ήδη έχουμε αποκτήσει νέες ικανότητες αντιμετώπισης κρίσεων. Ήδη δηλαδή, ο κάθε ένας από εμάς, έχει μάθει κάτι γιατί ήρθε αντιμέτωπος/η με τους δικούς του δαίμονες και δυσκολίες.

Ποιες οι συμβουλές σας σε επικεφαλής οι οποίοι καλούνται να εμψυχώσουν τους υφιστάμενους τους για αντιμετώπιση κρίσεων;
Η ηγεσία ξεκινάει καταρχήν από εμάς. Για να μπορέσω να ηγηθώ άλλων ανθρώπων θα πρέπει πρώτα να ηγηθώ του εαυτού μου. Σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι δική μας συναισθηματική νοημοσύνη και συγκεκριμένα μια διάσταση αυτής που λέγεται self-regulation (Daniel Goleman) ή αυτό-ρύθμιση και σχετίζεται με τον έλεγχο των δικών μας παρορμήσεων κι έχει επίδραση στους γύρω μας. Τα συναισθήματα είναι πιο μεταδοτικά από τον Covid19 και η θετική μας ή η αρνητική μας στάση περνάει αυτόματα σε όλο τον οργανισμό πριν καν το συνειδητοποιήσουμε. Αυτό που χρειάζεται από εμάς σε αυτή τη φάση είναι να υιοθετήσουμε Συνειδητή Ψυχραιμία, δηλαδή την ικανότητα αποστασιοποίησης και καθαρής σκέψης χωρίς υπερβολές, αλλά και μία Οριοθετημένη Αισιοδοξία, δηλαδή ένα συνδυασμό αυτοπεποίθησης και ρεαλισμού. Χρειάζεται από μέρους μας να τραβάμε το χειρόφρενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνουμε την εσωτερική μας ανασκόπηση ως ηγέτες και να δούμε τί μάθαμε, πως ανταποκριθήκαμε, τι ενδεχομένως να κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά? Όλα αυτά αποτελούν τη βάση μίας υγιούς ηγετικής στάσης.

Σε περιόδους κρίσεων θα είναι πιο έντονα φαινόμενα όπως “Micro-management”. Λόγω έλλειψης ελέγχου του εξωτερικού περιβάλλοντος αυξάνεται ασυναίσθητα ο έλεγχος στους ανθρώπους μιας κι εκεί έχουμε άμεση πρόσβαση. Όμως ο αυξημένος έλεγχος έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη αποτελεσματικότητα της ηγεσίας η οποία οδηγεί σε έλλειψη αυτάρκειας των ανθρώπων μας, η οποία οδηγεί σε μειωμένη απόδοση, έχει ως συνέπεια έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία, και ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος αλυσιδωτών αντιδράσεων που καθηλώνουν την ομάδα. Άλλα φαινόμενα που παρατηρούνται είναι αύξηση του αυταρχικού τρόπου διοίκησης (authoritarian leadership style) καθώς και το ακριβώς αντίθετο, αυτό του απόντα ηγέτη (absent leader). Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, το τελευταίο έχει το χειρότερο αντίκτυπο στους ανθρώπους μας. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε παρόντες με κάθε τρόπο.
  • Μοιραστείτε τι γνωρίζετε αλλά να είστε και ειλικρινείς  για τα όρια της γνώσης σας
  • Η ανοιχτή επικοινωνία βοηθάει τη δική σας φήμη και κυρίως, υποστηρίζει το ηθικό της ομάδας. Ως όντα διψάμε για βεβαιότητα. Εάν δεν έχουμε τη πληροφόρηση, ο εγκέφαλός μας θα τη δημιουργήσει. Ενημέρωση ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάτι. Η αβεβαιότητα τροφοδοτεί την ανησυχία. Στην Ελλάδα ενώ αρχίζει να καταλαγιάζει η ανησυχία για τον Covid19, επανέρχεται η ανησυχία για τη σταθερότητα εργασίας.
  • Επιδεικνύουμε φροντίδα και σεβασμό συνεχώς. Διασφαλίστε και ενημερώστε ότι έχει δοθεί η προσοχή που αρμόζει στο θέμα
  • Εγκαθιδρύουμε νέες νόρμες επικοινωνίας και τρόπου εργασίας – μην κάνετε υποθέσεις ότι όλοι σας ακολουθούν – είναι δική σας ευθύνη να τους φέρετε κοντά σας
  • Δημιουργήστε χρόνο & ευκαιρία να “ξανα-συστηθείτε” (επαναπροσδιορισμός προτεραιοτήτων, κατανόηση των νέων προκλήσεων του καθενός σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, πρόσβαση στην πληροφόρηση).
  • Δημιουργείστε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί η Ψυχολογική Ασφάλεια, δηλαδή ένα περιβάλλον που επιτρέπει την ανάληψη ρίσκου (μέσα σε πλαίσια), την ελεύθερη έκφραση, τη δημιουργικότητα, την έλλειψη ”φόβου” και “τιμωρίας”
  • Οι άνθρωποί μας χρειάζονται πρώτα να αισθανθούν ότι νοιαζόμαστε γι᾽αυτούς πριν δώσουν σημασία στις γνώσεις και τις ικανότητές μας.
  • Ο Φόβος παγώνει την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα και προτρέπει σε μία παθητική συμμόρφωση αντί για πραγματική δέσμευση
  • ”Αγκαλιάστε” την Αντίσταση (δείτε τη σαν πληροφόρηση) – Συναντήστε τους ανθρώπους σας στο σημείο που βρίσκονται. Είθισται η πρώτη μας αντίδραση να είναι αρνητική σε κάποιον που αντιστέκεται. Όμως αυτό είναι ένα πρώτο καλό σημάδι γιατί σημαίνει ότι μας άκουσε άρα μένει να κατανοήσουμε την πηγή της δικής του αντίστασης.
 
Η Μαρία είναι ιδρύτρια του Leadership Psychology Institute με έδρα την Αγγλία και διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας συνεργασίας με εταιρείες. Είναι Chartered Ψυχολόγος, ενώ και με σπουδές στην Οργανωσιακή Ανάπτυξη, συνδυάζει τη συμβουλευτική εταιρειών. Μάλιστα, έχει εργαστεί και η ίδια για πολλά έτη στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού διαφόρων επιχειρήσεων. Εξειδικεύεται στη Ψυχολογία της Ηγεσίας, Δυναμικές Ομάδων και στο Executive Coaching. 
 
Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται επίσης οι εξής παρουσιάσεις:
  • του Leadership & Management (ILM)
  • Kάνε το πάθος σου επάγγελμα!- Γιώργος Ξανθάκης, Digital Experience Manager & CEE Business Uni, The Coca-Cola Company
  • Καινοτομία και ψηφιοποίηση: μονόδρομος για το μέλλον μας Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
  • Πώς εξελίσσεται το εργασιακό περιβάλλον και ο τρόπος εργασίας μας την
  • επόμενη ημέρα, Σοφία Κάντα, Human Resources Director, Coca-Cola HBC Ελλάδας & Κύπρου
  • Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας στη νέα πραγματικότητα; Στέφανη Διακαίου Φέσσα,  Director, Human Capital Services, Deloitte
  • Είναι η πανδημία κίνητρο για αειφορία; Το εργασιακό τοπίο. Ξένια Λοϊζίδου, Πολιτικός Μηχανικός/Ακτομηχανικός, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας
  • Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες; Γιώργος Ζερβίδης,  Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Cyprus Marketing Youth
  • Society (Cy.M.Y.S), Marketing & Brand Strategist, Trainer
 
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
 
Για δήλωση συμμετοχής, κάντε κλικ εδώ.
 
Για πληροφορίες: ΙΜΗ, τηλέφωνο: 22505555 (καθημερινά 09:00-15:00) ή στο e-mail events@imhbusiness.com
 
Οργανωτής: Coca-Cola HBC Cyprus, Coca-Cola,  Χορηγοί Επικοινωνίας: In Business, Gold, Υποστηρικτές: European University Cyprus, Student Life, UNIC Career Success Center, University of Cyprus Career Office, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, Συντονιστής: IMH  
 

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks