Νότα αισιοδοξίας για μέλλον κυπριακής οικονομίας

Με νότα αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η AstroBank με συντονιστή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κωνσταντίνο Λοϊζίδη το οποίο πραγματοπιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 14 Μαΐου και συμμετείχαν πέραν των 800 επιχειρηματιών, CEOs, και ανώτερων διευθυντικών στελεχών κυπριακών εταιρειών.

Στη διαδικτυακή συζήτηση τρεις  Κύπριοι επιχειρηματικοί ηγέτες, των οποίων οι επιχειρήσεις συνέχισαν να λειτουργούν κατά το lockdown, μοιράστηκαν σε φιλική ατμόσφαιρα με τους συμμετέχοντες τις εμπειρίες, τις επιτυχίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, Παύλος Φωτιάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης και ο ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie, Δρ. Ανδρέας Πίττας μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αλλαγές, στις οποίες προέβησαν, που σκοπεύουν να  υιοθετήσουν και στην μετά την Covid-19 εποχή, αλλά και οι επενδύσεις που ίσως χρειάζεται να ξανασκεφθούν.

Από όλους όσοι παρακολούθησαν τη διαδικτυακή συζήτηση στο ερώτημα το πώς βλέπουν τις προοπτικές και τις προκλήσεις στους επόμενους 12-36 μήνες:
 

-Το 51,4% δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι
-Το 22% κράτησε ουδέτερη ρεαλιστική στάση
-Το 12,1% δήλωσαν αισιόδοξοι
-Το 8,1% λίγο απαισιόδοξοι
-Το 6,4% πως είναι απαισιόδοξοι και ανησυχούν

Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα σημεία από τις αναφορές των συμμετεχόντων:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ CEO ΑSTROBANK


Συγχωνεύσεις μικρών τραπεζών προέβλεψε ότι θα έχουμε στην Κύπρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstroBank, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η AstroBank, με τίτλο “Leadership Insights”. 
 
O ίδιος, που ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης που έγινε μεταξύ των ηγετών τριών εκ των κορυφαίων εταιρειών της Κύπρου, Παύλου Φωτιάδη, του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, Ντίνου Λευκαρίτη, της Petrolina και Ανδρέα Πίττα, της Medochemie, αναφερόμενος στις τράπεζες είπε πως λειτουργούν κάτω από αυστηρά πρωτοκολλά κρίσης, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Στη συζήτηση, που παρακολούθησαν εκατοντάδες επιχειρηματίες, CEOs και ανώτερα διευθυντικά στελέχη κυπριακών εταιρειών οι πετυχημένοι επιχειρηματίες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες τους, αντάλλαξαν ιδέες και μίλησαν για τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς τους. 
 
Επιτεύχθηκε ο στόχος των ανοικτών καταστημάτων
Σκοπός, όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, πέραν της προστασίας του προσωπικού και των πελατών, ήταν να καταφέρουν να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι το 55% των εργαζομένων της AstroBank συνέχισε να εργάζεται από το σπίτι του.
 
Γενικότερα η κατάσταση στις τράπεζες είναι καθορισμένη, όπως εξήγησε, λόγω και του μορατόριουμ που τέθηκε στις δόσεις δανείων. Μέσα στο περιβάλλον χαμηλών εισπράξεων από δάνεια, ο κ. Λοϊζίδης κάλεσε τις τράπεζες να υπολογίσουν τις εισπράξεις τους όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021, λόγω ενδεχόμενων περιπτώσεων καθυστέρησης αποπληρωμής.
 
Είπε ακόμα ότι η πανδημία βάζει στον πάγο και τις εισαγωγές νέων προϊόντων στην αγορά και έθεσε το τέλος του 2021 ως το σημείο κατά το οποίο υπολογίζεται να επανέλθει σε μια κανονικότητα η κυπριακή οικονομία.
 
Η κυπριακή νοοτροπία δεν αλλάζει εύκολα

Όσον αφορά ερώτημα που τέθηκε στη συζήτηση, για το εάν θα αλλάξει η ζωή μας μετά την πανδημία, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως, η κυπριακή νοοτροπία αλλάζει με αργούς ρυθμούς.
 
ΔΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΤΤΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ MEDOCHEMIE


Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie μιλώντας στο “Leadership Insights” που διοργάνωσε σήμερα η AstroBank εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως σύντομα θα βρεθεί το εμβόλιο για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Εμείς ως εταιρεία δεν παρασκευάζουμε εμβόλια. Θα χρειαστούν 7-8 δισεκατομμύρια εμβόλια για να καλύψουν το συνολικό αριθμό της γης και δεν ξέρω ποιος μπορεί να κάνει τέτοιο αριθμό εμβολίων καθώς καμία εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο. Άρα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε το συνολικό αριθμό της γης και κατ’ επέκταση η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δύσκολη», είπε.


Λάβαμε τα σωστά μέτρα στην Κύπρο
Κατά τον κ. Πίττα η Κύπρος έλαβε έγκαιρα τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι το να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 με 2 μέτρα από τον απέναντι μας. Ο κορωνοϊός, είναι για την ώρα ένας άγνωστος ιός. Δεν ξέρουμε ακόμη πως λειτουργεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε πως αντιδρά. Το σημαντικό είναι η προετοιμασία των νοσοκομείων. Το πρόβλημα ήταν στις βόρειες χώρες που έχουν συσσωρευμένα νοσοκομεία. Πρέπει να αποβάλουμε το φόβο και τον πανικό. Δεν υπάρχει μεγάλη θνητότητα. Το παράδειγμα της Κύπρου που έχουμε μόνο 16 θανάτους είναι ενθαρρυντικό. Όταν λάβεις τα μέτρα που πρέπει δεν πρέπει να ανησυχείς», υπογράμμισε

Εργαζόμαστε πάντα υπό καθεστώς αρνητικής πίεσης
Ο κ. Πίττας τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η εταιρεία του ήταν τα συνηθισμένα.

«Οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται πάντα υπό καθεστώς αρνητικής πίεσης. Σε αυτό το θέμα δεν είχαμε καμία δυσκολία. Δυσκολευθήκαμε αρκετά όμως στο θέμα των γραφείων και στο θέμα του προσωπικού μας που είχε πανικοβληθεί και προτιμούσε να παραμείνει σπίτι. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να δουλεύει ο κόσμος από το σπίτι όσο μπορούσε. Ξέραμε ότι έπρεπε να εξυπηρετήσουμε το κυπριακό κοινό και τις εξαγωγές. Δεν είχαμε και ακόμα δεν έχουμε την αεροπορική σύνδεση που θέλαμε και δεν μπορούσαμε να στείλουμε τις παραγγελίες μας έγκαιρα. Δυστυχώς χώρες της Ασίας είναι ακόμα απροσπέλαστες και προσπαθούμε από την Αθήνα και μέσω Cargo να αποστέλλουμε έστω και με καθυστέρηση φάρμακα», σημείωσε.

Δεν επηρεάστηκε η στρατηγική μας
Ο κ. Πίττας τόνισε πως η πανδημία δεν επηρέασε ούτε τη στρατηγική του Ομίλου του.

«Συνεχίζουμε με την ιδία στρατηγική καθώς υπάρχει ανοικτή αγορά για τα φάρμακα. Καινούριοι πελάτες και κυβερνήσεις ζητούν από μας να αγοράσουν φάρμακα. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δύσκολη. Έχουν πληγεί πολύ σοβαροί τομείς. Το μόνο που έχει να μείνει ακέραιο είναι τα φάρμακα. Προβλέπω επίσης αύξηση της ανεργίας σε πολλούς κλάδους. Ευελπιστώ πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Το 2013 που είχαμε πολλές δυσκολίες τα καταφέραμε και ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε και τώρα», είπε.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις μόνο στις τράπεζες
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον αναμένει αύξηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, ανέφερε ότι οι Κύπριοι, δεν είναι συνηθισμένοι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

«Δυσκολεύονται να το κάνουν. Γενικά στην ΕΕ προβλέπω ότι θα γίνουν τέτοιες κινήσεις. Μπορεί και εδώ αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο. Στις τράπεζες θα δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις σε άλλους κλάδους δεν το βλέπω να γίνεται», τόνισε.

Αύξηση ανεργίας
Ο κ. Πίττας αναμένει όπως είπε και αύξηση της ανεργίας καθώς θα δούμε ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους και σε μεγάλες και σε μικρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο πως με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

H κυπριακή κοινωνία δεν αλλάζει γρήγορα
Κατά τον Δρ. Ανδρέα Πίττα, είναι δύσκολο να αλλάξει η κυπριακή κοινωνία γρήγορα.

«Όσες προσπάθειες και να καταβάλουμε θα μείνουμε λίγο πολύ οι ίδιοι. Βλέπουμε ότι τα πράγματα κινούνται αργά. Λόγω τεχνολογίας άλλαξαν μεν κάποια πράγματα, αλλά πάλι κινούμαστε αργά. Η πανδημία δεν θα μας αλλάξει ριζικά», ανέφερε.

Υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση φαρμάκων;
Στο ερώτημα κατά πόσον αναμένει αύξηση στην κατανάλωση των φαρμάκων, τόνισε πως η αγορά τους δεν αυξάνεται ραγδαία.
«Μπορούν να καταναλώνονται περισσότερα ψυχοφάρμακα τις μέρες αυτές, αλλά δεν θα αυξηθεί η αγορά απότομα. Κάποιες χώρες του εξωτερικού είναι σε καλύτερη μοίρα από μας παρόλο που και η Γερμανία έχει τα προβλήματα της», κατέληξε.

ΠΑΥΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ


Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον του Ομίλου του εμφανίστηκε μιλώντας στο “Leadership Insights” που διοργάνωσε σήμερα η AstroBank, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, Παύλος Φωτιάδης ο οποίος τόνισε πως μετά την παρατεταμένη μείωση θα ακολουθήσει απότομη αύξηση.

Οι πρώτες μέρες της κρίσης
Αναφερόμενος στις πρώτες μέρες της κρίσης σημείωσε στην παρέμβαση του πως πελαγοδρομούσαν. «Δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που ερχόταν και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Η απόφαση για να παραμείνουμε σε λειτουργία ήταν εύκολη. Παρόλο που χάσαμε λόγω των μέτρων το μισό μας πελατολόγιο μας από τη μια στιγμή στην άλλη,  έπρεπε να παραμείνουμε σε λειτουργία για να  εξυπηρετήσουμε τους υπόλοιπους πελάτες μας», ανέφερε.

Ο Παύλος Φωτιάδης πρόσθεσε πως προχώρησαν στη σύσταση ομάδων διαχείρισης κρίσεων σε εργοστάσια, πωλήσεις, διανομείς και εστιατόρια, ενώ ιεραρχήσαν ως σημαντική προτεραιότητα τους επίσης της εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάτι το οποίο πέτυχαν.

Προβλέψεις για το μέλλον
Σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, παραδέχθηκε πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που έχουν να διαχειριστούν αυτή τη στιγμή.

«Αυτή η δεύτερη η φάση της κρίσης που αρχίζει τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί αφού εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας. Αυτό θα καθορίσει το μέγεθος της ύφεσης, όταν θα μπούμε στην τρίτη φάση της ανάκαμψης. Για παράδειγμα στην Κύπρο υπάρχουν προβλέψεις για ύφεση από 5-13,5%. Από την άλλη είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε προβλέψεις. Κάνουμε κάποιες παραδοχές για τα επόμενα μέτρα και τις επόμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων και για τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Κάνουμε κάποια σενάρια, τα οποία αλλάζουν όποτε αλλάζουν τα δεδομένα που είναι σχεδόν καθημερινά. Στον τομέα των ποτών στην Κύπρο για μας, μόλις χθες βλέπαμε την 4η έκδοση των προβλέψεων των πωλήσεων μας. Λόγω αβεβαιότητας αυτό που θα καθορίσει την επιβίωση οποιουδήποτε οργανισμού είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα», υπογράμμισε.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις
Κληθείς να σχολιάσεις κατά πόσο θα δούμε το επόμενο διάστημα εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών ανέφερε πως στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς υπάρχει κατακερματισμός της αγοράς.

«Άρα θεωρώ πως είναι κάτι που θα γίνει. Αλλά δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα, καθώς προτεραιότητα είναι η διαχείριση της περιόδου που διανύουμε τώρα. Μετά θα δούμε και εμείς αλλά και άλλοι τις επενδύσεις που παγώσαμε», ανέφερε.

Ανεργία
Ο Παύλος Φωτιάδης υπογράμμισε πως αναμένει σημαντική αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα κυρίως από  το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, αφού και η κυβέρνηση θα σταματήσει σύντομα την χρηματοδότηση που τους προσφέρει τώρα για να τους κρατήσει στη ζωή.

Θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ζωής μας;
O Παύλος Φωτιάδης, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα αλλάξει σημαντικά η ζωή μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σίγουρα θα αυξηθεί η χρήση του διαδικτύου και η τηλεπαιδεία αλλά πάλι θα πηγαίνουμε σχολείο και γενικά θα έχουμε μια επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας. Όταν όμως δεις την ιστορία από δεκαετίες και όχι μήνες και χρόνια τότε θα διαπιστώσεις πως δεν θα αλλάξει η ζωή μας δραματικά. Διάβασα πρόσφατα τη βιογραφία του Βενιζέλου που περιέγραφε τον τρόπο σκέψεων των ανθρώπων πριν 130 χρόνια και στην ουσία δεν αλλάξαμε δραματικά από τότε», εξήγησε.

Θα αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση;
Κατά τον κ. Φωτιάδη, όταν επανέλθουμε στο 100% της κανονικότητας η ζήτηση θα ανέβει κατακόρυφα.
 
«Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Η ζήτηση εξαρτάται ή καθορίζεται από το εισόδημα που έχω τώρα και το μελλοντικό μου εισόδημα ως καταναλωτής. Ο επηρεασμός στη ζήτηση είναι ασύμμετρος. Στην κρίση είδα μεγάλο ενδιαφέρον στη ζήτηση κατοικιών και διαμερισμάτων όπου δραστηριοποιούμαστε. Δεν ξέρω όμως πόσο εύκολα θα πηγαίνουν οι καταναλωτές σε εστιατόρια ή σε μπυραρίες. Δυστυχώς, για λίγους ασυνείδητους τρομοκρατήσουμε τους υπόλοιπους και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Εργασίες στο εξωτερικό
Κληθείς να σχολιάσει στο κατά πόσον έχουν επηρεαστεί πιο πολύ οι εργασίες τους στο εξωτερικό, ανέφερε πως σε Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, προσθέτοντας πως στην Ρουμανία υποφέρουν λίγο περισσότερο.

«Αυτό που βοηθά Ελλάδα και Κύπρο, είναι ότι συνέπεσε στην κρίση αυτή να έχουν οι τράπεζες υγιή και πλεονάζουσα ρευστότητα. Η κίνηση που έγινε με την αναστολή των δόσεων δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε αυτή η ρευστότητα. Παράλληλα είμαστε τυχεροί που ήταν σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά λόγω της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής που είχε ακολουθηθεί και ήταν η κυβέρνηση σε θέση να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους», κατέληξε.
 
ΝΤΙΝΟΣ ΛΕΥΚΑΡΙΤΗΣ CEO PETROLINA HOLDINGS


Η τεχνολογία ήρθε να μας βρει πριν την ώρα μας, κερδίσαμε 3-4 χρόνια σε θέματα τεχνολογίας, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η AstroBank, με τίτλο “Leadership Insights”. 
Όπως ανέφερε, η πρώτη μέρα της υφιστάμενης κατάστασης ήταν δύσκολη, καθώς η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπίσει πράγματα πρωτόγνωρα. «Με τη συνεργασία των ανθρώπων μας και της εταιρείας μας καταφέραμε να λειτουργήσουμε αρκετά καλά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκαν οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο για να εξυπηρετηθεί το κοινό, αλλά και για να διασφαλιστεί η υγειά του κόσμου. «Κόσμος της εταιρείας και συνεργάτες δούλευαν από το σπίτι για να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές» και θεωρώ ότι τα καταφέραμε, ανέφερε ο κ. Λευκαρίτης.

Όσον αφορά τις εργασίες της Petrolina και συγκεκριμένα την κατανάλωση πετρελαιοειδών υπέστη μείωση κατά 70%, καθώς οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους.


Καθημερινή αξιολόγηση της κατάστασης
Ερωτηθείς σχετικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα η εταιρεία του σύστησε μια αξιόλογη ομάδα από  διευθυντές της εταιρείας, η οποία αξιολογεί καθημερινά την πορεία της κατάστασης, αφού τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται καθημερινά και οι προϋπολογισμοί που ετοιμάζονται. Η κατανάλωση τον Απρίλιο ήταν πολύ χαμηλή ενώ την εβδομάδα που διανύουμε η ζήτηση έφτασε στο 60% των κανονικών καταναλώσεων, λόγω και των περισσότερων ελευθεριών στη διακίνηση, σημείωσε.

«Οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ δύσκολες αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να φέρουμε εκεί που θέλουμε την εταιρεία χωρίς σοβαρά προβλήματα», τόνισε. 

Θα ακολουθήσουμε τα πρότυπα του εξωτερικού στις συγχωνεύσεις
Ο ίδιος μίλησε για συγχωνεύσεις ή εξαγορές μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ακολουθήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα, εκφράζοντας τη θέση ότι κάποιες εταιρείες δεν θα επιβιώσουν. Θα ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία μετά από κρίσεις ακολουθούν συγχωνεύσεις και εξαγορές, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανεργία στον τομέα του τουρισμού
Αναφορικά με τα επίπεδα της ανεργίας λόγω της επίδρασης της πανδημίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina αναφέρθηκε σε ανεργία στον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία, εστιατόρια κτλ.) μέχρι και τις αρχές του 2021. Στη συνέχεια, λόγω και των μεγάλων προσπαθειών του υφυπουργείου Τουρισμού και όλου του φάσματος του τουρισμού η κατάσταση ίσως να βελτιωθεί, όπως είπε.  

Περισσότερες τηλεδιασκέψεις στην νέα εποχή
Μετά από κάθε κρίση αλλάζουν πράγματα, είτε πολύ είτε λίγο και αν και η  κουλτούρα μας δεν θα αλλάξει εντούτοις κάποιες συνήθειες θα αλλάξουν, είναι η άποψη που κατέθεσε, επίσης, ο κ. Λευκαρίτης, για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Ως παράδειγμα έφερε την τεχνολογία και ειδικότερα τις τηλεδιασκέψεις, οι οποίες θα επιτρέπουν επαφές με παράγοντες του εξωτερικού, χωρίς να απαιτούνται τα συνεχόμενα ταξίδια εκτός Κύπρου.

Σημαντικό κομμάτι της ζήτησης από τις αεροπορικές
Σχετικά με τη ζήτηση που θα υπάρξει στα πετρελαιοειδή μετά τις χαλαρώσεις των μέτρων, ο ίδιος μίλησε για σίγουρη αύξηση καθώς η πτώση κατά την περίοδο των μέτρων είναι πολύ μεγάλη.

Σημαντικό ρόλο, όπως εξήγησε, θα διαδραματίσουν και οι εξελίξεις με τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που θα επιβιώσουν. «Προβλέπω ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά το 2021 θα αρχίσουμε να επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, ανάλογα και με τις εξελίξεις με την πανδημία». 

Η κατάσταση σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι τραγική, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, πρόσθεσε.

Πολύ καλή η διαχείριση της Ελλάδας
Οι φιλοξενούμενοι στη συζήτηση κλήθηκαν να σχολιάσουν και τη διαχείριση που έγινε από άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες τους, με τον κ. Λευκαρίτη να δίνει τα εύσημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε πολύ καλά το όλο θέμα.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι σε κάποια στιγμή θα υπάρξουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, για την οποία προέβλεψε πτώση στην οικονομία και ακολούθως σύντομη ανάκαμψη.
 

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας