N. Μοντάνιος: Δύσκολοι καιροί για δικηγόρους

Όλα τα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο επηρεάστηκαν αρνητικά από τον covid-19 και η τάση αυτή θα συνεχιστεί, εκτιμά ο δικηγόρος, Νικόλας Μοντάνιος. Προβλέπει δύσκολη χρονιά, ωστόσο, σημειώνει ότι θα προκύψουν άλλες υποθέσεις, που θα κληθούν να διαχειριστούν, και θα έχουν να κάνουν με τα όσα φέρνει η παρούσα κρίση.
 
Ανησυχούν οι εκτιμήσεις
Η αρνητική επίδραση του covid-19 στο ΑΕΠ και την ευρύτερη οικονομία μας, όπως και στην παγκόσμια, είναι ήδη φανερή και δυστυχώς, αν κι ακόμη βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια μιας διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης, παρατηρείται μία σύγκλιση πολύ ανησυχητικών εκτιμήσεων τόσο σε εγχώριο όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Tο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά για το 2020 ότι η συρρίκνωση της οικονομίας μας θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 9,7% και πως η ανεργία θα ανέλθει στο 9%. O ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένει ύφεση, που πιθανόν θα μειώσει το ΑΕΠ πέραν του 10%. Ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση από το μεγάλο κραχ του 1930 - 3% στο παγκόσμιο για το 2020 και 7,5% στην Ευρώπη.
 
Τεράστια η μείωση του εμπορίου
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τεράστια μείωση του διεθνούς εμπορίου της τάξεως του 13%-32%.

Αδιαμφισβήτητα η καταστροφική επίπτωση της πανδημίας στους εγχώριους τομείς, μεταξύ άλλων, του τουρισμού, των ακινήτων/κατασκευών και μέρους του λιανικού εμπορίου και της σχετικής εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολύ ανησυχητική και ελπίδα όλων μας είναι πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, πάντα με τρόπο που να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμος.
 
Στη δίνη και η δικαιοσύνη
Οι συνέπειες της άνευ προηγούμενου πανδημίας είναι ακραίες και τα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τον τομέα ειδίκευσής τους, έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Αναμένουμε πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Η προσωρινή αναστολή των περισσότερων δικαστηριακών υποθέσεων έχει περιορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τον κύκλο εργασιών αρκετών δικηγορικών γραφείων και θα επιβαρύνει περαιτέρω τις γνωστές υφιστάμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της δικαιοσύνης, δυστυχώς, σ’ ένα διάστημα που γινόταν μια σοβαρή προσπάθεια, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για μια ουσιαστική και αποτελεσματική αλλαγή.
 
Απρόβλεπτη η υπόλοιπη χρονιά
Καθώς η κρίση αυτή είναι παγκόσμια, με αλυσιδωτές συνέπειες, έχουν επηρεαστεί οι πλείστοι επιχειρηματικοί τομείς των πελατών του κάθε γραφείου. Ως εκ τούτου, ανεξαιρέτως της φύσης των υποθέσεων, δικαστηριακών ή μη, αναμένουμε πως η υπόλοιπη χρονιά για τον τομέα μας θα είναι δύσκολη και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτη.

Η μόνη δικηγορική ύλη, που προμηνύεται ότι θα παρουσιάσει κίνηση, είναι εκείνη που έχει σχέση με αναδιαρθρώσεις δανείων τόσο τοπικών όσο και ορισμένων διεθνών, που έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο, με σχέδια συμβιβασμού ή διακανονισμού μεταξύ εταιρείας και πιστωτών, με αιτήσεις διορισμού εξεταστή ή με εκκαθαρίσεις.
 
Έκτακτο πρωτόκολλο εργασίας
Ο δικηγορικός μας οίκος διόρισε έγκαιρα ειδική επιτροπή, η οποία έλαβε συμβουλές από επιδημιολόγο και έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα για την πρόληψη διασποράς του ιού στα μέλη του. Παράλληλα, περιορίσαμε τον κίνδυνο, μέσω της ταχείας εκπόνησης έκτακτου πρωτοκόλλου για κατ’ οίκον εργασία όλων των δικηγόρων και ανώτερων στελεχών μας. Προτού ανακοινωθούν κρούσματα στην Κύπρο εργαστήκαμε σκληρά με τους συνεργάτες μας στον τομέα της πληροφορικής για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και τη δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής, για να διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Εκ περιτροπής στελέχωση γραφείων
Μέχρις ότου φθάσουμε στο σημείο καταστολής της εγχώριας μετάδοσης του ιού, έχουμε καθορίσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του οίκου με εκ περιτροπής στελέχωση των γραφείων μας, με περιορισμένο προσωπικό και μειωμένο ωράριο, πάντοτε χωρίς να επηρεάζεται η διεκπεραίωση όλων των εργασιών και η επικοινωνία μεταξύ των μελών, πελατών και συνεργατών μας.
 
Η αξία στα δύσκολα φαίνεται
Εν τω μέσω μιας τόσο πρωτόγνωρης κατάστασης, θεωρώ πως όλα τα μέλη του οίκου μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει όχι μόνο να αντεπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στις περιστάσεις, αλλά και να συνεχίσουν, με σκληρή δουλειά, να διαπρέπουν στον τομέα ειδίκευσής τους. Είναι, άλλωστε, στις πιο δύσκολες δοκιμασίες - επαγγελματικές και μη -, που δίδονται τα πιο ουσιώδη μαθήματα ζωής, άλλα και που διαφαίνεται η αξία του καθενός. Το βάρος στους ώμους της γενιάς μας είναι όντως αυξημένο. Το 1974 ο οίκος και οι ιδρυτές του ξεριζώθηκαν από την Αμμόχωστο και με σκληρή δουλειά τον ανοικοδόμησαν. Ως εκ τούτου, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εις αναγνώριση των θυσιών που έκαναν, είναι να εργαζόμαστε σκληρά και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών μας με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με επαγγελματισμό και ήθος.
 
Μπορούμε να διαπρέψουμε
Πιστεύω πως υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους συνάδελφους της γενιάς μου, καθώς από την αρχή της καριέρας μας βιώσαμε τις δύσκολες ημέρες του 2013 και αποδείξαμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να διαπρέψουμε σε οικονομικά αντίξοες συνθήκες. Είναι στο χέρι μας να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων αυτής της δύσκολης περιόδου, να προσαρμοσθούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και ευέλικτοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του αύριο. Σε όλους τους τομείς, εν καιρώ κρίσης, οι ευκαιρίες ακόμη υπάρχουν και θεωρώ πως με διορατικότητα και μόχθο μπορούμε όχι μόνο να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, αλλά και να επιτύχουμε πολλά.
 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;