Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη της οικονομίας

Πέραν της προώθησης της Κύπρου, μέρος των αρμοδιοτήτων του Invest Cyprus αποτελεί και η υποστήριξη των υφιστάμενων επενδυτών αλλά και η υποβολή εισηγήσεων προς την Κυβέρνηση για μέτρα που αυξάνουν την ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμό ξένων επενδύσεων και διεθνούς επιχειρηματικής δράσης. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης Covid-19, κύριο μέλημα του προσωπικού του Invest Cyprus ήταν η στήριξη των ξένων επενδυτών που επέλεξαν ήδη την χώρα μας, παρέχοντας τους σωστή πληροφόρηση και θέτοντας τις υπηρεσίες του Οργανισμού στη διάθεσή τους για επίλυση τυχόν προβλημάτων που προέκυψαν συνεπεία της κατάστασης.
 
Ξένοι Επενδυτές – Δωρητές
Κατά το διάστημα που μεσολάβησε εξάλλου, είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές περιπτώσεις ξένων επενδυτών που παραχώρησαν χρηματικές και σε είδος δωρεές είτε προς το Ινστιτούτο Γενετικής είτε τον ΟΚΥΠΥ συμβάλλοντας στο έργο του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης.
 
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε σημαντικό αριθμό ξένων επενδυτών που επέλεξαν την χώρα μας για εγκατάσταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων να νοιώθουν την Κύπρο σαν σπίτι τους και απλόχερα να συνεισφέρουν μέσω δωρεών στην αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο Μιχάλης Μιχαήλ Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, και συνέχισε: «Ευχαριστούμε τους μετόχους των εταιρειών Exness, Easybrain, TheSoul Publishing, WiseBits, Embria, FunCorp, Haxus, Servers.com, Nexters, Ecommpay.com, Ecommbanx.com, AsGuard Software και τον Roman Semiokin, για την προθυμία τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης».
 
Είναι ξεκάθαρο ότι την επόμενη μέρα η Κυπριακή οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει μια άκρως ανταγωνιστική κατάσταση. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή του ο Invest Cyprus, παρακολουθώντας και αξιολογώντας τις διεθνείς τάσεις, οι αντίστοιχες αρχές επενδύσεων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προετοιμάζονται σε δύο επίπεδα: πρώτον σχεδιάζοντας νέα κίνητρα για αύξηση της ελκυστικότητας των χωρών τους και δεύτερον αυξάνοντας τις δαπάνες προβολής και προώθησης των χωρών τους. 
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Γιώργο Καμπανέλλα, η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής γίνεται σε δύο στάδια. «Το πρώτο στάδιο αφορά την αποτελεσματική απορρόφηση των κραδασμών στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς. Και ορθώς τα δύο υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ΔΕΟΚ προχώρησαν έγκαιρα με το δημοσιονομικό πακέτο ανακούφισης, στοχεύοντας στην στήριξη βραχυπρόθεσμα της ρευστότητας και την διαφύλαξη θέσεων εργασίας». Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι «Το δεύτερο στάδιο αφορά την ανάκαμψη, που για μια ανοικτή οικονομία όπως την δικιά μας, μόνο μέσω της αύξησης της εξωτερικής ζήτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή με άμεσες ξένες επενδύσεις και headquartering διεθνών επιχειρήσεων.»
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ως η αρμόδια κυβερνητική αρχή για την προώθηση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων επιχειρήσεων στην χώρα μας, ξεκίνησε ήδη την προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Από τα τέλη Μαρτίου με πολλαπλές συσκέψεις και αξιοποιώντας τόσο τα υφιστάμενα Μέλη του ΔΣ του όσο και πρώην Μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται νυν και πρώην CEOs μεγάλων εκλεκτικών οίκων και δικηγορικών γραφείων, έχει συλλέξει και αξιολογήσει ιδέες και προτάσεις, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο εισηγήσεων και νέων κινήτρων, το οποίο παρέδωσε την προηγούμενη βδομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Εκστρατεία προώθησης
Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται εισηγήσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αναγκαία οικονομική στήριξη για άμεση υλοποίηση μιας εντατικής εκστρατείας προώθησης της χώρας ως προορισμού επενδύσεων και διεθνούς επιχειρηματικής δράσης και έντονης παρουσίας στα διεθνή ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα για το διάστημα των επόμενων 18 μηνών.
 
Νέες κυβερνητικές πολιτικές και κίνητρα
Το άλλο αφορά την υιοθέτηση νέων κυβερνητικών πολιτικών και κινήτρων σε όλο το φάσμα της οικονομίας για την ενδυνάμωση της εικόνας της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού. Έμφαση δίνεται στην βελτίωση της ικανότητας της χώρας μας να προσελκύσει εταιρείες ξένων συμφερόντων για εγκατάσταση έδρας στην Κύπρο. Το headquartering αποτελεί προτεραιότητα κι ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής του Οργανισμού, αφού χωρίς αμφιβολία, πέρα από τις σημαντικές εισροές επενδύσεων που πραγματοποιούνται, η προσέλκυση μεγάλων εταιρειών αποτελεί πηγή διάχυσης καινοτόμων γνώσεων και τεχνολογιών, δημιουργίας θέσεων εργασίας, προσέλκυσης ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης, αύξηση της κατανάλωσης, διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, στήριξη του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών και εισροών άμεσων και έμμεσων φορολογιών.
 
Μέσω της νέας εξειδικευμένης μονάδας του με την επωνυμία «TourInvest Cyprus» στόχος της οποίας είναι η προβολή, προώθηση και προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, ο Οργανισμός κατάρτισε σειρά μέτρων για την τόνωση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.
 
Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα ήταν πάντοτε άμεσα συνυφασμένη με τις ροές του τουριστικού ρεύματος, ο Οργανισμός προβληματίζεται έντονα για τον αντίκτυπο της ισχνής τουριστικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις. Ένα σημαντικό μέρος των εισηγήσεων του Οργανισμού επομένως, αφορά ακριβώς αυτή την πτυχή της φάσης της ανάκαμψης, αφού θεωρεί επιβεβλημένη την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αποκατάσταση των πτήσεων, ειδικά με προορισμούς του εξωτερικού που άμεσα σχετίζονται με την ροή ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών.
 
Στο πακέτο των εισηγήσεων του Οργανισμού εξάλλου, περιλαμβάνεται σειρά μέτρων και νέων κινήτρων για αύξηση της εξωτερικής ζήτησης στον τομέα των ακινήτων και κατ’ επέκταση των κατασκευών, καθώς και στήριξης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, του οποίου η συνδρομή στην ανάκαμψη μετά την κρίση του 2013 ήταν καταλυτική.
 
Από τις εισηγήσεις του Οργανισμού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων. Ως γνωστό ο Invest Cyprus πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του τομέα αυτού, συνεισφέροντας σημαντικό μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού προώθησης, και σε πλήρη συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) ετοιμάστηκε σειρά κινήτρων για περαιτέρω ενδυνάμωση του.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ