Συνταγή για την κρίση: Ισορροπία αισιοδοξίας και ρεαλισμού.

Sponsored Article  09/04/2020 08:07
Συνταγή για την κρίση: Ισορροπία αισιοδοξίας και ρεαλισμού.

Συνταγή για την κρίση: Ισορροπία αισιοδοξίας και ρεαλισμού.

Sponsored Article  09/04/2020 08:07
Το ότι η παρούσα κρίση δοκιμάζει τις ηγεσίες κρατών, οργανισμών, μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και μικρών ομάδων (μέσα σε μια επιχείρηση) είναι γεγονός, ανεξάρτητα, αν αυτό, δεν γίνεται, απόλυτα συνειδητοποιημένα αντιληπτό από όλους, που αυτή την στιγμή είναι σε αυτή τη θέση.

RELATED ARTICLES


 
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να θυμηθούμε ή να μάθουμε την ιστορία του Αμερικανού ναυάρχου Jim Stockdale. Η οκτάχρονη περιπέτεια του, σαν αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ εύστοχα παρουσιάζεται από τον Jim Collins στο βιβλίο του Good to Great  αναδεικνύοντας ένα από τα πιο πάνω «δυνατά» μαθήματα «Ηγετικής Ανθεκτικότητας» σε περιόδους κρίσης και μέγιστης δοκιμασίας.
 
Μέσα στα οκτώ χρόνια αιχμαλωσίας του,  ο Stockdale άντεξε μια απίστευτη δοκιμασία συνεχών βασανιστηρίων παραμένοντας ταυτόχρονα, ένας υποδειγματικός εμπνευσμένος ηγέτης των συγκρατουμένων του.
 
Η εμπειρία επιβίωσης του κατέληξε, σε αυτό που καθιερώθηκε σαν The Stockdale Paradox και θεωρείται σαν ένα από τα πλέον σημαντικά συστατικά στοιχεία Ηγετικής Ανθεκτικότητας, που είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο.
 
Συνδυάζει τη σοφή ισορροπία μεταξύ Αισιοδοξίας και Ρεαλισμού.

Μέσα από τις αναφορές του ίδιου του Stockdale στην ιστορία του αναδεικνύονται οι έννοιες των δύο συμπεριφορών. 
  • Αισιοδοξία: Η ακλόνητη πίστη του ηγέτη ότι ο ίδιος και το σύνολο του οποίου ηγείται, θα επιβιώσουν της κρίσης και θα έχουν μάλιστα ωφεληθεί.  
  • Ρεαλισμός: Η ικανότητα του ηγέτη να αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα και να αποτιμά αντικειμενικά όλες τις δυσκολίες.
 
Τα πιο πάνω ερμηνεύονται σε καθημερινές τεχνικές και δεξιότητες που τελικά  τεκμηριώνουν αν κάποιος μπορεί να δράσει σαν ηγέτης στην κρίση ή όχι.
 

Για μάθηση και έμπνευση αυτές τις δύσκολες ώρες αξίζει το κόπο να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο του Jim Collins Good to Great, ή στις δεκάδες αναφορές στο διαδίκτυο στην ιστορία του ίδιου του Jim Stockdale και στο “The Stockdale Paradox”.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας