Συνταγή για την κρίση: Ισορροπία αισιοδοξίας και ρεαλισμού.

Το ότι η παρούσα κρίση δοκιμάζει τις ηγεσίες κρατών, οργανισμών, μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και μικρών ομάδων (μέσα σε μια επιχείρηση) είναι γεγονός, ανεξάρτητα, αν αυτό, δεν γίνεται, απόλυτα συνειδητοποιημένα αντιληπτό από όλους, που αυτή την στιγμή είναι σε αυτή τη θέση.
 
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να θυμηθούμε ή να μάθουμε την ιστορία του Αμερικανού ναυάρχου Jim Stockdale. Η οκτάχρονη περιπέτεια του, σαν αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ εύστοχα παρουσιάζεται από τον Jim Collins στο βιβλίο του Good to Great  αναδεικνύοντας ένα από τα πιο πάνω «δυνατά» μαθήματα «Ηγετικής Ανθεκτικότητας» σε περιόδους κρίσης και μέγιστης δοκιμασίας.
 
Μέσα στα οκτώ χρόνια αιχμαλωσίας του,  ο Stockdale άντεξε μια απίστευτη δοκιμασία συνεχών βασανιστηρίων παραμένοντας ταυτόχρονα, ένας υποδειγματικός εμπνευσμένος ηγέτης των συγκρατουμένων του.
 
Η εμπειρία επιβίωσης του κατέληξε, σε αυτό που καθιερώθηκε σαν The Stockdale Paradox και θεωρείται σαν ένα από τα πλέον σημαντικά συστατικά στοιχεία Ηγετικής Ανθεκτικότητας, που είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο.
 
Συνδυάζει τη σοφή ισορροπία μεταξύ Αισιοδοξίας και Ρεαλισμού.

Μέσα από τις αναφορές του ίδιου του Stockdale στην ιστορία του αναδεικνύονται οι έννοιες των δύο συμπεριφορών. 
  • Αισιοδοξία: Η ακλόνητη πίστη του ηγέτη ότι ο ίδιος και το σύνολο του οποίου ηγείται, θα επιβιώσουν της κρίσης και θα έχουν μάλιστα ωφεληθεί.  
  • Ρεαλισμός: Η ικανότητα του ηγέτη να αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα και να αποτιμά αντικειμενικά όλες τις δυσκολίες.
 
Τα πιο πάνω ερμηνεύονται σε καθημερινές τεχνικές και δεξιότητες που τελικά  τεκμηριώνουν αν κάποιος μπορεί να δράσει σαν ηγέτης στην κρίση ή όχι.
 

Για μάθηση και έμπνευση αυτές τις δύσκολες ώρες αξίζει το κόπο να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο του Jim Collins Good to Great, ή στις δεκάδες αναφορές στο διαδίκτυο στην ιστορία του ίδιου του Jim Stockdale και στο “The Stockdale Paradox”.
 
 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά