Τεχνολογία: Εχθρός ή Φίλος;

Οι καιροί αλλάζουν, όπως θα έλεγε και ο Bob Dylan. Όντως, η ψηφιακή εποχή ήρθε για να μείνει, φέρνοντας μαζί της πληθώρα αλλαγών στον τρόπο που ζούμε - από το πως επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας, μέχρι το πως παραγγέλνουμε φαγητό, η τεχνολογία έδωσε στους ανθρώπους τον τρόπο για να αυτοματοποιήσουν τος ζωές τους και να απολαύσουν εξοικονόμηση χρόνου και καλύτερη ποιότητα ζωής. Προγράμματα όπως Facebook, Amazon, Uber και Airbnb, έχουν μετατοπίσει τη δυναμική των καθημερινών μας αλληλεπιδράσεων, και έχουν επαναπρογραμματίσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και δρούμε. Το έχουν πετύχει αργά αλλά σταθερά, επιτυγχάνοντας την εν λόγω μετατόπιση χωρίς καν να το καταλάβουμε, αφού απλά πήγαμε με το τεχνολογικό ρεύμα, σε σημείο που σχεδόν κάθε άνθρωπος επί γης διαθέτει smartphone. Καλώς ή κακώς, αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει τα εν λόγω smartphones προεκτάσεις των χεριών μας.

Σήμερα, επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους πολύ πιο γρήγορα, εν συγκρίσει με 20 ή 30 χρόνια πριν. Προγράμματα άμεσης αποστολής μηνυμάτων, όπως το Messenger και το WhatsApp, μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε με άτομα που βρίσκονται στο άλλο άκρο της γης με ταχύτητα φωτός - λίγα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο (ή κινήσεις των δαχτύλων στην οθόνη του κινητού) και είμαστε εκεί. Ωραίο, ε? Αν και είμαι υπέρμαχος της ψηφιακής επικοινωνίας, βλέπω κάποια προβλήματα με αυτή την πρακτική.

Η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν και να κοινωνικοποιούνται με άλλους ανθρώπους είναι τόσο αρχέγονη όσο και ο ίδιος ο κόσμος. Στην αρχή της δημιουργίας, οι πρόγονοι μας μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά και μοιράζονταν ιστορίες μεταξύ τους. Με τον ίδιο τρόπο που το κυνήγι τους παρείχε τον τρόπο να μείνουν ζωντανοί δια μέσω του φαγητού, έτσι και οι κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις έδιναν στους προγόνους μας ένα σκοπό, ένα νόημα, ένα λόγο για να ζήσουν και να πουν την ιστορία τους παρακάτω - αυτό αποτελούσε για εκείνους τροφή για σκέψη, και ήταν εξίσου σημαντικό για την επιβίωση τους με το συμβατικό φαγητό. Τα smartphones ήταν ανύπαρκτα εκείνο τον καιρό, το ίδιο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εφαρμογές παραγγελίας φαγητού: απλά κυνηγούσαν τη μέρα και συζητούσαν τη νύχτα.

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά το τι έκαναν οι πρόγονοι μας καθήμενοι γύρω από τη φωτιά ήταν να καλλιεργούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, οι οποίες ορίζονται ως η ικανότητα τους να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους και να τους περνούν τα όποια μηνύματα επιθυμούν. Ελάτε τώρα στη σύγχρονη εποχή, και μπείτε σε ένα δωμάτιο όπου λαμβάνει χώρα μια παρουσίαση με σκοπό την πώληση επενδύσεων. Στη μια άκρη του τραπεζιού στέκεται ένα ανώτερο στέλεχος μιας εργοληπτικής εταιρείας, και μπροστά του κάθονται αρκετά άτομα τα οποία ενδιαφέρονται στο τι έχει να πει σχετικά με ένα αναπτυξιακό έργο στο οποίο σκέφτονται να επενδύσουν. Το εν λόγω στέλεχος ξεκινά την παρουσίαση του δυναμικά, αλλά στην πορεία χάνει τα λόγια του και γίνεται προοδευτικά όλο και πιο νευρικός, αποτέλεσμα των βλοσυρών βλεμμάτων του ακροατηρίου του, καθώς και των πολλαπλών ερωτήσεων που του απευθύνουν. Ομολογουμένως, το συγκεκριμένο στέλεχος είναι από τα καλύτερα της εταιρείας του, ένα ανερχόμενο αστέρι, που όμως σπάνια αφήνει το γραφείο του, το οποίο θυμίζει πιο πολύ το πιλοτήριο ενός Boeing 777X, αφού διενεργεί όλες του τις επαφές μέσω βιντεοκλήσεων (Skype, κυρίως) και e-mails. Το IQ του είναι πολύ ψηλό, η συναισθηματική του νοημοσύνη όμως χαμηλή. Ο λόγος; Ένα πολύ περιορισμένο σετ κοινωνικών δεξιοτήτων, το οποίο επηρεάστηκε αρνητικά από την εξεζητημένη χρήση της τεχνολογίας. Η λύση; Λιγότερη τεχνολογία, περισσότερη ανθρώπινη επαφή, ίσως 1-2 σχετικά σεμινάρια (όπως για παράδειγμα το Address for Success σεμινάριο του Μιχάλη Βιράρτη), προς καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων κάποιου ενδιαφερόμενου. Αυτές οι συγκεκριμένες δεξιότητες, όταν κάποιος τις κατέχει, λογαριάζονται ας συμπληρωματικές των οποιωνδήποτε τεχνικών δεξιοτήτων που αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης κάποιου, συμπεριλαμβανομένων και των δεξιοτήτων που αφορούν τη χρήση της τεχνολογίας.

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε οπισθοδρομικοί, όπως δεν μπορούμε να παραμελήσουμε τις διαπροσωπικές μας ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες μας καθορίζουν ως ανθρώπους, όπως έχει εξηγηθεί πιο πάνω. Το τι μπορούμε να κανονικά σε αυτή την εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης είναι να αντλήσουμε τα καλά και από τους δυο κόσμους, κάνοντας σωστή χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με το σωστό βαθμό αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικότητα, μα δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, είτε αυτή είναι η συμβατική, είτε η συναισθηματική, είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή νοημοσύνης. Και, όσο αφορά τον ασφαλιστικό τομέα, μπορεί να έχουμε υιοθετήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των πελατών μας, μα δεν υπάρχει αντικατάστατο του να πας με έναν πελάτη για καφέ ή γεύμα, να τον βλέπεις στα μάτια ενόσω ανταλλάζεις μαζί του ιδέες και απόψεις, και να χωρίζετε εν μέσω μιας δυνατής χειραψίας ή μιας εγκάρδιας αγκαλιάς. Κανένας υπολογιστής στον κόσμο δεν είναι ικανός να αναπαράξει αυτό το συναίσθημα, αφού δεν διαθέτει εκείνα τα τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία καθορίζουν τους ανθρώπους και τις προσωπικότητες τους: ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη, διορατικότητα, και διαφορά άλλα τα οποία διαχωρίζουν τον άνθρωπο από τη μηχανή.

Για να δείτε πως τα προϊόντα της EuroLife μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε στη σημερινή ψηφιακή εποχή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Στάθη Στασή (Εγκεκριμένος Χρηματοοικονομικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος και μέλος MDRT*) στο 99531119 ή με e-mail στο info@stathisstasis.com. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ευρεία γκάμα επιλογών προγραμματισμού ζωής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.stathisstasis.com.

*Τι είναι το MDRT: Το Million Dollar Round Table είναι το πρότυπο της ασφαλιστικής αριστείας, τα μέλη του οποίου κρίνονται βάσει υψηλών και αυστηρών κριτηρίων παραγωγής, ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας. 

Δειτε Επισης

Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού