Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ν. Θεοχαρίδης: Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος για ΜμΕ και start-ups

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος έναντι άλλων χωρών για την προσέλκυση μικρών, μεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων ανέπτυξε ο Νικόλας Θεοχαρίδης, εκπροσωπώντας τον Invest Cyprus στο 6ο Global Business Summit που πραγματοποιείται στις 6 και 7 Μαρτίου ενώπιον του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, και παρουσία πέραν των 600 Ινδών επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από μεγάλο αριθμό κρατών.

Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ευκολία του επιχειρείν σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και το μέλλον της εργασίας και του επιχειρείν, ο κ. Θεοχαρίδης σημείωσε πως η κατηγορία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (MSME) αναπτύσσονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία επιχειρήσεων, η οποία μαζί απασχολεί περίπου το 50% του ιδιωτικού εργατικού δυναμικού, υπογραμμίζοντας πως καθώς προχωράμε σε έναν πιο ψηφιακό κόσμο, το μέλλον της εργασίας θα διαμορφωθεί όχι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, αλλά από τις μικρότερες.

Η επόμενη δεκαετία θα διαμορφωθεί από τα MSME
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους οι MSME θα διαμορφώσουν το παγκόσμιο επιχειρείν την επόμενη δεκαετία, ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε πως η κανονική εργασία δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος τρόπος για την δημιουργία πλούτου, αλλά η δημιουργία και επιτυχής ανάπτυξη ιδιόκτητης επιχείρησης. Όπως τόνισε, οι νεότερες γενιές είναι περισσότερο επιχειρηματικές, ενώ με γνώμονα την επαγγελματική αβεβαιότητα που προκάλεσε η οικονομική κρίση το 66% των millennials θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο αυτοματισμός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους παραδοσιακούς εργαζόμενους, ενώ βοηθά τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στα MSME.

Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος
Ο Νικόλας Θεοχαρίδης τόνισε πως διεθνείς επενδυτές επιλέγουν την Κύπρο για να ιδρύσουν επιχειρήσεις διότι διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε, αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και μέρος του κυπριακού πολιτισμού, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων πανεπιστημίων (54%).
 
 

Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι αποκτούν πτυχία από ξένα πανεπιστήμια, είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε σύγκριση με τους πολίτες οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.

Παράλληλα, προκειμένου να η Κύπρος να καταστεί ως επιχειρηματικό κέντρο, η κυβέρνηση προσφέρει ειδικά κίνητρα, όπως το Cyprus Start-up Visa regime, το οποίο επιτρέπει σε ταλαντούχους επιχειρηματίες να εισέλθουν, να διαμένουν και να εργαστούν στην Κύπρο για να δημιουργήσουν μια καινοτόμο εκκίνηση με ένα υψηλού δυναμικού ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεών της για την κάλυψη των αναγκών για το μέλλον της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, έχει καθιερώσει το ρόλο του επικεφαλής επιστήμονα, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Επιπλέον, για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η Κύπρος δημιούργησε μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
 
 

Τόνισε πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ειδικά για εταιρείες καινοτόμων τεχνολογιών, διατίθεται μέσω εθνικών επιχορηγήσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ η χώρα μας αποτελεί ελκυστικός προορισμός για την ίδρυση μιας εταιρίας συμμετοχής και ανάπτυξης IP, προσφέροντας πολύ ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές, καθώς και τη νομική προστασία του περιουσιακού στοιχείου IP.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή στο συνέδριο της Ινδίας αποτελεί προϊόν των πρωτοβουλιών και προσπαθειών του Invest Cyprus για παρουσία σε μεγάλα διεθνή συνέδρια.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου