Πεδίο συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας για έρευνα και καινοτομία

Κοινές συνέργειες και συνεργασίες ώστε Κύπρος και Ελλάδα να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την συνεργασία στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, με τη συμβολή και επιστημόνων των δύο χωρών που ζουν και εργάζονται σε αυτές ή αλλού στο εξωτερικό, συζήτησαν ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας Χρίστος Δήμας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με τον πρώτο Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Κυριάκο Κόκκινο. 
 
O κ. Κόκκινος δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη  επίσημη επίσκεψη Υφυπουργού που ο ίδιος δέχθηκε την δεύτερη μόλις μέρα εργασίας του και συζήτησαν πώς τα δύο οικοσυστήματα έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών μπορούν να έρθουν ακόμη πιο κοντά. «Έχουμε κοινούς στόχους, κοινά οράματα, κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα με τους νέους μας, τον ερευνητικό μας κόσμο, με την επιχειρηματική καινοτομία και την επιχειρηματική κοινότητα», ανέφερε.
 
Όλες αυτές οι προκλήσεις και προσκλήσεις συζητήθηκαν με τον κ. Δήμα και προέκυψε το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία τους, που ο Έλληνας Υφυπουργός ανέπτυξε στη συνέχεια. Προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με τον κ. Δήμα, είπε, επισημαίνοντας ότι οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά.
 
Ο Έλληνας Υφυπουργός αφού συνεχάρη τον κ. Κόκκινο, είπε ότι στόχος είναι πώς θα μπορέσουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν ακόμη περισσότερο την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στον τομέα έρευνας και καινοτομίας.
 
Συζητούν, είπε, τρόπους επικαιροποίησης της συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα έρευνας και καινοτομίας και το επεξεργάζονται οι υπηρεσίες των δύο Υφυπουργείων. Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι στην καινοτομία στόχος είναι πώς μπορούν να αλλάξουν τεχνογνωσία, να φέρουν τα δύο οικοσυστήματα ακόμα πιο κοντά για να δημιουργηθούν ουσιαστικές ενέργειες με κοινό όφελος.
 
Ο Κυριάκος Κόκκινος είπε ότι υπάρχει μια πολύ καλά εδραιωμένη συνεργασία στον επιστημονικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό κόσμο σε επίπεδο διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συμμετοχή σε αυτά, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, μέχρι το 2019, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σύμμαχος της Κύπρου, μετά το ΗΒ. «Τώρα ίσως ο πρώτος, αφού το ΗΒ είναι εκτός ΕΕ», ανέφερε.
 
Αυτό που λείπει και οφείλουμε στους επιστήμονες και το οικοσύστημά μας, συνέχισε, είναι η στήριξη της πολιτείας ώστε να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία. Και οι δύο χώρες, συνέχισε, υποφέρουμε από το φαινόμενο να επενδύουμε στους νέους, αυτοί να σπουδάζουν και στο τέλος να μένουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν τις ευκαιρίες στις χώρες τους να αξιοποιήσουμε αυτό που εμείς επενδύσαμε στα παιδιά μας.
 
«Πιστεύω ότι μέσα από την πιο στενή συνεργασία θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, τους νέους και την επιχειρηματικά κοινότητα, να πάμε ακόμα πιο μπροστά», επεσήμανε.
 
Ερωτηθείς για τον μεγάλο – όπως αναφέρθηκε από δημοσιογράφο – αριθμό καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα που εργάζονται σε πανεπιστήμια στην Κύπρο και πώς συνεργάζονται, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας βρίσκεται στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεγάλος αριθμός ακαδημαϊκών και φοιτητών. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, πρόσθεσε, βάση του Συντάγματος περιορίζεται στον δημόσιο τομέα, ενώ αντιθέτως στην Κύπρο υπάρχουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 
Η ελληνική ερευνητική και επιστημονική κοινότητα που βρίσκεται στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Δήμας, συνεργάζεται άριστα μαζί τους και υπάρχουν πολλά κοινά έργα μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων ή και ακόμα και επιστημόνων που βρίσκονται σε ιδρύματα της άλλης χώρας. «Ο στόχος είναι να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα περισσότερο την παρουσία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην Κύπρο για πιο στενές σχέσεις που θεωρούμε ότι θα έχει άμεσο όφελος και για τις δύο χώρες», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία για την απήχηση της έρευνας και καινοτομίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας, ο Έλληνας Υφυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον στοιχεία, υπάρχει το European Innovation Scoreboard, ο ευρωπαϊκός δείκτης έντασης την έρευνα και καινοτομία. Τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας για την έρευνα και καινοτομία, είπε, είναι σχετικά περιορισμένα. Στόχος και προτεραιότητα είναι πώς θα δώσουν ουσιαστικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να ξοδέψει ακόμη περισσότερα χρήματα στην έρευνα και ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Δήμας, λέγοντας ότι αυτό είναι προτεραιότητα και του Έλληνα Πρωθυπουργού.
 
Σημείωσε δε ότι και στην Ελλάδα υπάρχει, λόγω της κρίσης, φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό. Εάν θέλουμε να επαναπατρίσουμε κάποιους από αυτούς πρέπει να τους δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα για την επαγγελματική τους ζωή, πρόσθεσε. Δίνοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας θεωρούμε, είπε, ότι θα δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
 
Ο κ. Κόκκινος είπε ότι στόχος δεν είναι να επαναπατριστούν όλα τα μυαλά, αλλά η διασπορά από εκεί που δουλεύει και βρίσκεται να κάνει συνέργειες και συνεργασίες και να μείνει στο ΜΙΤ, στην Αμερική, την Αυστραλία, το Λονδίνο. «Αλλά να ξέρει ότι στη χώρα του υπάρχει ένα οικοσύστημα που μπορεί να αναπτύξει συνέργειες που ωφελούν την χώρα, αλλά είναι αμφίδρομα επωφελείς και για τις δύο πλευρές», σημείωσε.
 
Είναι πολύ μεγάλη η συνεισφορά της διασποράς όταν μπορείς να τους δώσεις βήμα να αναπτύξουν συνέργειες στη χώρα τους και το κάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, ανέφερε ο Υφυπουργός λέγοντας ότι τον ρωτάνε στο εξωτερικό Κύπριοι ή Έλληνες ερευνητές για συνεργασία στον δικό τους τομέα στην Κύπρο. «Να κινητοποιήσουμε την διασπορά και να την θεωρήσουμε μέρος του διευρυμένου τοπικού οικοσυστήματος», επεσήμανε.
 
Για τον σκοπό αυτό, είπε, θα βγάλουν προγράμματα και πολιτικές ενθάρρυνσης και εντός του Υφυπουργείου έχει δημιουργήσει μια δομή για καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και την δημιουργία κινήτρων.
 
Ερωτηθείς ο κ. Δήμας εάν η Ελλάδα έχει κάνει μια τέτοια καταγραφή, απάντησε ότι το ΥΠΕΞ κάνει μια προσπάθεια καταγραφής όλων των Ελλήνων που ζούνε στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ψήφισε το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς. Στόχος, πρόσθεσε, είναι οι Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία 10 χρόνια από την χώρα ή ζουν εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, να έχουν ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή της Ελλάδας, ακόμα και από εκεί όπου ζουν.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας