Πηλείδου: Το συντομότερο το πράσινο φως για θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

Την έγκριση στο προσεχές διάστημα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ αναμένει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για την επαναλειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης για μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού του Υφυπουργείου για το 2019, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι αναμένεται να ληφθεί σύντομα η σχετική έγκριση, καθώς έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και οι επαφές με την αρμόδια διεύθυνση.

«Έχουν γίνει συναντήσεις με τους υπεύθυνους στην ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το θέμα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Κύπρο. Μέχρι τέλος Μαρτίου ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείσα κατά πόσο έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον από εταιρείες για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, σημείωσε ότι επαφές έχουν γίνει με εταιρείες κυρίως από Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, όπως Γερμανία και Ισπανία, οι οποίες προσεγγίσει το Υφυπουργείο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν διαρρεύσει οι λεπτομέρειες και οι όροι της προσφοράς που θα προκηρυχθεί για θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για την ανοιχτή διαδικασία προσφορών με την οποία θα επιλεγεί ο επιτυχών προσφοροδότης. Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, «μόλις ληφθεί η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, θα προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην προκήρυξη προσφορών».

Υφυπουργείο Ναυτιλίας κάτω από μία στέγη
Την ίδια ώρα, θετικές είναι οι ενδείξεις για τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κάτω από μία στέγη.

Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την εξεύρεση ενιαίου χώρου.

«Το Υπουργικό έχει προχωρήσει στη διαδικασία αναζήτησης και εξεύρεσης κτηρίων που θα στεγάσουν υπηρεσίες του κράτους μέσω αγοράς των κτηρίων, που μακροπρόθεσμα θα είναι οικονομικά συμφέρουσα λύση για το κράτος, και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εντάσσεται στις προτεραιότητες», εξήγησε η Υφυπουργός.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στη ναυτιλία, η κ. Πηλείδου επεσήμανε ότι γενικά η παγκόσμια αγορά καταγράφει πτώση, καθώς έχουν σταματήσει κάποιες κατασκευές και επιδιορθώσεις πλοίων. 

«Επιπτώσεις θα υπάρξουν στην παγκόσμια οικονομία και η ναυτιλία, ως ευαίσθητος τομέας, θα επηρεαστεί και έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις στο εμπόριο», είπε σχετικά.

Από πλευράς του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχει εκδοθεί εγκύκλιος σε εταιρείες για ασφαλή προσέγγιση λιμανιών σε περιοχές υψηλού κινδύνου με στόχο την προστασία πληρώματος και επιβατών.

Από την άλλη, έμφαση δίνεται στα κυπριακά λιμάνια στη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας επιθεωρητών και πληρώματος.

Γαλάζια επαγγέλματα
Στο πλαίσιο της προώθησης γαλάζιων επαγγελμάτων το 2019 έχει επιτευχθεί η εισαγωγή της ναυτιλιακής κατεύθυνησης στη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιηθεί επέκταση επιχορηγήσεων σε Ευρωπαίους δοκίμους για κατάρτιση επί των γαλάζιων επαγγελμάτων και των πλοίων, που σπουδάζουν στις αναγνωρισμένες ναυτικές ακαδημίες. Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, υπολογίζεται ότι γύρω στους 300 φοιτητές κάθε χρόνο φοιτούν σε αυτές τις ακαδημίες.

Στη ψηφιακή εποχή
Στο πλαίσιο των δράσεων για μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, έχει επιτευχθεί ψηφιοποίηση και φύλαξη αρχείων που αφορούν την εγγραφή Κυπριακών πλοίων και μικρών σκαφών, ψηφιακή επαλήθευση των πιστοποιητικών Κυπριακού Νηολογίου, συμπεριλαμβανομένου του πιστοποιητικού εγγραφής πλοίου στο κυπριακό νηολόγιο, ενώ έχει αναπτυχθεί η“Πλατφόρμα Ανταλλαγής Πληροφοριών Στόλου” (FISH), που έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για την επιθεώρηση πλοίων αλλά και την συλλογή δεδομένων που αφορούν στα πλοία.

Ασφάλεια και προστασία
Πολλές ήταν οι δράσεις που πέτυχε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας.

Μερικά από τα επιτεύγματα ήταν η εντατικοποίηση και αύξηση των επιθεωρήσεων των κυπριακών πλοίων κατά 14%, από 2. 761 το 2018 σε 3.141 το 2019, καθώς και η επιτυχής επιθεώρηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στην Θάλασσα (EMSA) με μηδενικές παρατηρήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν ως μελέτη περίπτωσης για την βελτίωση αλλά και την επιθεώρηση άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, έχει συναφθεί νέα συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και των 12 Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων) για θεσμοθετημένη πιστοποίηση και υπηρεσίες με σκοπό την εισαγωγή πιο ευέλικτων και τεχνολογικά προηγμένων διαδικασιών με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πιστοποιητικών.

Έχει γίνει επίσης ανανέωση και αναβάθμιση των συστημάτων VTMIS και SafeSeaNet για την βελτίωση της θαλάσσιας επιτήρησης.

Η εναρμονιστική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με το “Σύστημα επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία Ro-ro και ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη” θα υιοθετηθεί εντός του 2020.

Ο απολογισμός του 2019
Γύρω από τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας εστιάζεται το σχέδιο δράσης που έχει υλοποιήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό του Υφυπουργείου για το 2019, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης, καθώς επίσης τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε ακόμα στην επιτυχία που σημείωσε η επανέγκριση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου από την ΕΕ για ακόμα δέκα χρόνια, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει στη ναυτιλιακή βιομηχανία κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου με την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής και την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής πλοίων.

Έμφαση δόθηκε ακόμα στην επιτυχή διοργάνωση του διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου “Maritime Cyprus” που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2029, συμπληρώνοντας 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο.

Εξάλλου, βασική προτεραιότητα του Υφυπουργείου αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλα κράτη, στοχεύοντας στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ενδεικτική είναι η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) για τη διετία 2020-2021., κατατάσσοντας την Κύπρο στην τέταρτη θέση στην κατηγορία Γ με τη λήψη ρεκόρ ψήφων για το νησί μας.

Το Υφυπουργείο δίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο με το Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων για αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων. Στον τομέα της ασφάλειας, το Υφυπουργείο πέρασε επιτυχώς την επιθεώρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) με μηδενικές παρατηρήσεις ενώ η περίπτωση της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί από την EMSA ως παράδειγμα επιτυχούς χρήσης βέλτιστων πρακτικών και διαδικασιών.

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse