Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Κύπρο

Τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί αρκετές εξελίξεις στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων έχει επιβάλει πρόστιμα σε κυπριακές επιχειρήσεις. 

Ο Στυλιανός Χριστοφόρου, Managing Partner της δικηγορικής εταιρείας Στυλιανός Χριστοφόρου & Συνεργάτες, με εμπειρία εναρμόνισης πέραν των 60 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, αναφέρει στην κάμερα του InBusinessNews τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την προστασία δεδομένων στην Κύπρο, τις δικές του πρακτικές συμβουλές καθώς και την σημαντικότητα του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων.
 

 
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Κύπρο;
Τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει πολλές εξελίξεις στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και αντιληφθεί πλέον ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ένα δικαίωμα του, το οποίο διεκδικεί και απαιτεί από τις επιχειρήσεις. Έχουμε δει επίσης και την Επίτροπο η οποία πλέον μέσω ελέγχων και καταγγελιών που γίνονται σε αυτήν, επιβάλλει πρόστιμα τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά.
 

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων έχει πρόσφατα επιβάλει πρόστιμα σε κυπριακές επιχειρήσεις. Ποια είναι η πρακτική συμβουλή που έχετε να δώσετε στις επιχειρήσεις σύμφωνα με την δική σας εμπειρία;
Είναι γεγονός ότι η Επίτροπος έχει επιβάλει πρόστιμα. Έχουμε ακούσει πρόστιμα από 5 χιλιάδες μέχρι 14 χιλιάδες, έχουμε ακούσει για πρόστιμα σε εταιρείες της τάξης των 20 χιλιάδων και πολύ πρόσφατα 85 χιλιάδες ευρώ σε μια μεγάλη επιχείρηση. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Επίτροπος παίρνει σοβαρά το θέμα των προσωπικών δεδομένων, όπως είναι και η υποχρέωση της. Οι επιχειρήσεις επίσης πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά. Ο κόσμος το παίρνει πολύ σοβαρά αφού το αποτέλεσμα των προστίμων είναι συνήθως καταγγελίες ατόμων. Έτσι, η πρακτική συμβουλή που έχουμε να δώσουμε είναι η εξής. Αφού θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί, αφού είναι εντελώς άτοπο να μην το έχουν ήδη κάνει, το κυριότερο που πρέπει να κάνουν είναι να αντιληφθούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα είδη επεξεργασιών τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Δηλαδή:
  • Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λογισμικά προγράμματα στην καθημερινότητα τους όπως για παράδειγμα προγράμματα διαχείρισης πελατών, τα λεγόμενα CRM ή ERP
  • Προγράμματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού  
  • Προγράμματα αξιολόγησης πελατών που χρησιμοποιούν οι υπεραγορές και τα ξενοδοχεία
  • Applications που χρησιμοποιούν στα σχολεία για να ενημερώνουν τους γονείς ή τους μαθητές. 
Όλα αυτά τα προγράμματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να εφαρμόζουν τους κανονισμούς για να μην προκύψει καταγγελία η οποία θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο πρόστιμο.

 
Ποιος είναι ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων;
Μόλις είχε γίνει γνωστός ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, μαζί με αυτόν είχε γίνει γνωστός και ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων. Είναι αλήθεια ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις υποτίμησαν τον ρόλο του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων και θεώρησαν ότι είναι μόνο μια ακόμη θέση η οποία θα φέρει ένα τίτλο χωρίς ουσιαστικά καθήκοντα. Επίσης κάποιες επιχειρήσεις θεωρούσαν ότι με το να διορίσουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων αμέσως εναρμονίζονταν και με τον κανονισμό. Αυτά ήταν μύθος και παραμένουν λάθος. Η ουσία είναι ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει υπεύθυνο προστασίας δεδομένων είτε από το προσωπικό της ή από υπηρεσίες ειδικών συμβούλων. Ο ρόλος του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί είναι αυτός που έχει την ευθύνη για την εποπτεία της επιχείρησης σε σχέση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Είναι το άτομο που θα αντιληφθεί τα λάθη που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση και θα ενημερώσει την επιχείρηση για το τι πρέπει να κάνει. Είναι αυτό το άτομο που θα προστατεύσει την επιχείρηση από το να εκτεθεί είτε σε πρόστιμα ή σε δυσφήμηση.   

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett