Στη Βουλή το νομοσχέδιο του φόρου χωρητικότητας πλοίων

Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Τέλη και Φορολογικές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020» έφτασε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο θα ανανεωθεί και θα συνεχιστεί το ισχύον φορολογικό καθεστώς της κυπριακής ναυτιλίας, δηλαδή το σύστημα φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας- μετά και τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 16 Δεκεμβρίου 2019.  

H μέθοδος φορολόγησης με ετήσιο φόρο χωρητικότητας αντί του κανονικού εταιρικού φόρου, που υιοθετήθηκε ως σχέδιο κρατικής ενίσχυσης, με τη σχετική νομοθεσία του 2010, αποτελεί σύστημα που υιοθετούν πλέον σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποδεχτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, εκ μέρους του υφυπουργείου Ναυτιλίας, η δεκαετής εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας «αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής τόσο στην εφαρμογή του συστήματος όσο και βάσει των αποτελεσμάτων των σχετικών ελέγχων που διεξήγαγε τα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που παρέχονται με τη μορφή του ετήσιου φόρου χωρητικότητας για τους πλοιοκτήτες κυπριακών πλοίων εγγεγραμμένων στο Κυπριακό Νηολόγιο, για τις πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο αλλά και για τους πλοιοκτήτες αλλοδαπών πλοίων και για τους ναυλωτές πλοίων, αναμφίβολα συνέβαλαν στη σταθερότητα και περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας και στήριξαν την κυπριακή οικονομία κατά την οικονομική κρίση».

O αριθμός των εταιρειών που εντάχτηκαν στο σύστημα φόρου χωρητικότητας από το 2010 αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα του συστήματος και τις ευρύτερες θετικές του οικονομικές επιπτώσεις (διαχειριστές πλοίων: 29 το 2010 έναντι 48 το 2019/ ναυλωτές: 14 το 2010 έναντι 48 το 2019 /πλοιοκτήτες αλλοδαπών πλοίων: 9 το 2010 έναντι 119 το 2019/ σύνολο 52 το 2010 έναντι 220 το 2019). 

Τα οφέλη της επόμενης δεκαετίας 

Υπολογίζεται ότι τα ανανεωμένα σχέδια κρατικών ενισχύσεων θα χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδο 2020-2029 από 1.500-2.000 ναυτιλιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο (1.600 πλοιοκτήτες, 150 ναυλωτές, 80 πλοιοδιαχειριστές) και αριθμό ναυτικών που θα παίρνουν τη σχετική απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, με εκτιμώμενο ετήσιο συνολικό ύψος της σχετικής κρατικής ενίσχυσης της τάξης των 15,4 εκατομμυρίων ευρώ.  

Σημειώνεται ότι η κρατική ενίσχυση εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ με τη διατήρηση στην Κύπρο και την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους, των υφιστάμενων ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και από την άμεση προσέλκυση νέων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και από τη συναφή αύξηση φορολογικών εισπράξεων.

Πλέον, οι βουλευτές καλούνται να προχωρήσουν με την εξέταση και ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντίκτυπου, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η μη έγκαιρη ψήφιση του θα προκαλέσει αβεβαιότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία «και θα πληγεί σοβαρά η φήμη και ανταγωνιστικότητα του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος». 
 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά