Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

EY: Σημαντικές μετατοπίσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον των χρηματοδοτήσεων, με έμφαση στα ιδιωτικά κεφάλαια

Οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) διαχειρίζονται πλέον υποχρεώσεις που πλησιάζουν τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2010. Επιπλέον, σε μια σημαντική εξέλιξη, τα νέα κεφάλαια από ιδιωτικές αγορές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω χρηματιστηρίου.     

Αυτή η αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην δυναμική του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος αναλύεται στην νέα έκθεση της ΕΥ, A new equilibrium: PE‘s growing role in capital formation and the critical implications for investors, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία  συνεργασίας μεταξύ της EY και του Institute for Private Capital.

Οι προοπτικές για το ιδιωτικό κεφάλαιο
Η έκθεση τονίζει την μετεξέλιξη των κεφαλαίων ΡΕ κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, από μικτά κεφάλαια εξαγοράς και venture funds σε ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών οχημάτων τα οποία διεύρυναν το επενδυτικό πεδίο σε νέους τύπους επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα της μεταβαλλόμενης δυναμικής, η έκθεση θέτει ορισμένα ερωτήματα και αναλύει μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες που ωθούν τις αλλαγές αυτές, μεταξύ των οποίων: το διευρυνόμενο πεδίο επενδύσιμων επιχειρήσεων για τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι υπάρχουσες και νέες πηγές κεφαλαίων, οι νέοι τομείς με αναπτυξιακές προοπτικές και οι επιπτώσεις που συνδέονται με τις αλλαγές στις μεθόδους χρηματοδότησης και οι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση του αριθμού των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στις παραδοσιακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Επιπλέον, οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία δυνητικής ανάπτυξης, καθώς τα επίπεδα διείσδυσης των ιδιωτικών κεφαλαίων παραμένουν χαμηλά. Περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν σε περιοχές που βρίσκονται παραδοσιακά εκτός της ορίων στόχευσης των ιδιωτικών κεφαλαίων, όπως το ιδιωτικό χρέος και τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, σχολιάζει: «Καθώς οι μεγάλες και πιο ώριμες επιχειρήσεις κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις δημόσιες εγγραφές, δημιουργούνται νέα οχήματα ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδυτικά μοντέλα, ικανά να παρέχουν χρηματοδότηση σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων. Οι συνέπειες αυτής της μετατόπισης στο χρηματοδοτικό τοπίο είναι σημαντικές, όχι μόνο για τις εταιρείες PE, αλλά και για τις επιχειρήσεις που πλέον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια σε όλα σχεδόν τα στάδια του κύκλου ζωής τους. Η τάση αυτή εκδηλώνεται επίσης και στην Κύπρο, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των εταιρειών PE με διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις και την ταυτόχρονη μείωση της χρήσης του κυπριακού χρηματιστηρίου. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό, έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση και τοπικών οχημάτων ιδιωτικών κεφαλαίων».

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου