Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Venus Minerals: Νέες προοπτικές για την Κύπρο ανοίγει η μεταλλευτική βιομηχανία

Τον σημαντικό ρόλο του χαλκού στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και τους λόγους πίσω από την αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως αναλύει σε συνέντευξή του στο InBusinessnews, ο Peter van der Borgh, Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals Ltd, μίας εταιρείας μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης με έδρα την Κύπρο. 

Παράλληλα, ο κ. van der Borgh μιλά για τις προοπτικές που διανοίγονται από την εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο και τα οφέλη που συνεπάγονται από την ανάπτυξη του τομέα, εξηγώντας πως οι σημερινές πρακτικές εξόρυξης διαφέρουν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην Κύπρο και το εξωτερικό, η Venus Minerals φέρνει τώρα αυτές τις νέες τεχνολογίες στην Κύπρο, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων παλαιών ορυχείων και στην ανακάλυψη νέων, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες μεθόδους ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

Δραστηριοποιείστε σε έναν τομέα με τον οποίο η Κύπρος συνδέεται διαχρονικά από τα αρχαία χρόνια, την εξόρυξη χαλκού. Ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα σε σχέση με τον χαλκό τόσο στην Κύπρο όσο και στην παγκόσμια αγορά;
Αναμφίβολα η Κύπρος έχει μια πλούσια ιστορία στην εξόρυξη χαλκού, η οποία χρονολογείται περίπου 4,000 χρόνια πριν, γεγονός που καθιστά τη δραστηριότητά μας στο νησί ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα του 1974 τα περισσότερα ορυχεία εγκαταλείφθηκαν. Έκτοτε, υπήρξε περιορισμένη εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο, αφήνοντας κατ’ επέκταση αναξιοποίητους πόρους. Οι νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, τις οποίες η Venus Minerals φέρνει τώρα στην Κύπρο, μπορούν να συμβάλουν αφενός στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων παλαιών ορυχείων και αφετέρου στην ανακάλυψη νέων, με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως, λόγω της ηλεκτρικής και θερμικής του αγωγιμότητας, ο χαλκός αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εφόσον βρίσκεται στο επίκεντρο των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παράγουν ενέργεια από ηλιακές, υδροηλεκτρικές, θερμικές και αιολικές πηγές. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι η ζήτηση για χαλκό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά λόγω των αυξανόμενων αναγκών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων, της ηλεκτροδότησης κτηρίων και της επέκτασης των δικτύων επικοινωνιών, τα οποία απαιτούν σημαντικές ποσότητες του μετάλλου αυτού.
 

 

Σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την κυπριακή οικονομία

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν φαίνεται ότι διανοίγονται σημαντικές προοπτικές για την αγορά χαλκού. Πώς θα μπορούσε η Κύπρος να επωφεληθεί;
Δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα αποθεμάτων χαλκού σε όλο το νησί, η Κύπρος είναι σε θέση να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη του τομέα, ιδίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης που υπάρχει σήμερα για τον χαλκό, όπως προανέφερα. Λόγω αυτής της ζήτησης, η Κύπρος θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις. Επιπλέον, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα θα επωφεληθεί από τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο τομέας, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μεταφορές και την κατασκευή υποδομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού που λειτούργησε ποτέ στην Κύπρο, το οποίο βρίσκεται στο Μαυροβούνι και έκλεισε το 1974, είχε εξορυχθεί - κατά την περίοδο λειτουργίας του - χαλκός αξίας περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σημερινές τιμές. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό αυτό, μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη που συνεπάγονται για την τοπική κοινότητα και την κυπριακή οικονομία ευρύτερα.

Game Changer η τεχνολογία!

Εντούτοις, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που είχαν προκληθεί από την εξόρυξη μετάλλων στο παρελθόν, έχουν αφήσει τη δική τους κληρονομιά στην Κύπρο. Τι έχει αλλάξει από τότε; 
Οι πρακτικές εξόρυξης σήμερα διαφέρουν κατά πολύ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η περιβαλλοντική και κοινωνική ευημερία καθώς και η εξασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης μεταλλευτικής βιομηχανίας. Επιπλέον, όταν μια εταιρεία υποβάλει αίτηση για άδεια εξόρυξης, η διεξαγωγή μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ενώ παράλληλα, πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής. Επίσης, διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθούν συνεχώς τις πρακτικές εξόρυξης, τα επίπεδα ηχορύπανσης καθώς και την ποιότητα του νερού και του αέρα. Ακόμα και τώρα, στο στάδιο της έρευνας, οφείλουμε να ενημερώνουμε τακτικά την κυβέρνηση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών μας. Επιπρόσθετα, ακολουθούμε όλους τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αυστηρών παγκοσμίως, και φυσικά ισχύουν και στην Κύπρο.
 

 

Εξειδικευμένα στελέχη με διεθνή εμπειρία 

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την εταιρεία σας και τη δραστηριότητά της;
Η Venus Minerals είναι εταιρεία μεταλλευτικής έρευνας και εξόρυξης με έδρα την Κύπρο και συγκεκριμένα τη Λευκωσία. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην εξόρυξη χαλκού, ενώ ο χρυσός, ο άργυρος και ο ψευδάργυρος εντοπίζονται συχνά ως υποπροϊόντα στα ίδια κοιτάσματα. Θα πρέπει ν’ αναφέρω πως έχουμε αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην Κύπρο, καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα περισσότερο από 15 χρόνια, κάτω από την ομπρέλα διαφορετικού οργανισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εκτενή γεωεπιστημονική βάση δεδομένων, ενσωματώνοντας ιστορικά δεδομένα έρευνας και εξόρυξης από ολόκληρο το νησί. Η αξία της βάσης δεδομένων, σε σημερινές τιμές αγοράς, ξεπερνά τα €100 εκατομμύρια. Αυτό μας επέτρεψε να εξασφαλίσουμε ερευνητικές άδειες από την κυβέρνηση της Κύπρου στις πιο υποσχόμενες περιοχές. Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Venus Minerals είναι η διευθυντική της ομάδα, η οποία αποτελείται από εξαιρετικά ικανούς και έμπειρους επαγγελματίες με διεθνή και εγχώρια πείρα στην μεταλλευτική έρευνα και την ανάπτυξη ορυχείων. Συγκεκριμένα, ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Venus Minerals, Harry Anagnostaras-Adams, διαθέτει  εκτενή πείρα στην Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ ο Mark Rachovides, ένας από τους μη εκτελεστικούς διευθυντές μας, είναι ο πρόεδρος της Euromines, του αναγνωρισμένου φορέα της ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Όσο για μένα, έχω εργαστεί σε όλες τις ηπείρους, επιβλέποντας ένα ευρύ φάσμα έργων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την έρευνα μέχρι την ανάπτυξη.

Καινοτόμες πρακτικές 

Πώς η Venus Minerals διαφοροποιείται από άλλες εταιρείες που εδρεύουν σήμερα στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα;
Η μακροχρόνια παρουσία της ομάδας μας στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εμπειρία μας σε διεθνές επίπεδο, μας τοποθετεί σε πλεονεκτικότερη θέση. Εξάλλου, οι γνώσεις μας για τη χώρα μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε ισχυρές σχέσεις, να διαμορφώσουμε τη βάση δεδομένων μας και να επιλέξουμε την τοποθεσία των έργων μας, ενώ οι εμπειρίες μας, εκτός Κύπρου, μας έφεραν σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές, πολλές από τις οποίες εφαρμόζονται στην Κύπρο για πρώτη φορά. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονες μεθόδους έρευνας, εξόρυξης και ενεργειακής επεξεργασίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την απόδοση. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι ο εν λόγω συνδυασμός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τομέα στην Κύπρο.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Venus Minerals;
Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τη χαρτογράφηση της επιφάνειας και την ανάλυση εδάφους στα περισσότερα από τα έργα μας, ανοίγοντας κατ’ επέκταση τον δρόμο για την έναρξη δοκιμαστικών γεωτρήσεων στο υπέδαφος. Υπάρχουν ιστορικά αποθέματα χαλκού που χρειάζονται αναβάθμιση ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις επιλογές εξόρυξης ενώ κάθε απόθεμα διαθέτει χρυσό ως υποπροϊόν, το οποίο θα πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις, σε κάποια από τα έργα μας, την άνοιξη του 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έρευνας συνήθως έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να ανακαλυφθούν αποθέματα τα οποία να θεωρηθούν αξιοποιήσιμα. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν τομέα που όχι μόνο απαιτεί την οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών αλλά χρειάζεται παράλληλα και υπομονή προκειμένου να αποφέρει καρπούς.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου