Διεθνής Ναυτιλία: Δημιουργία Ταμείου Έρευνας & Ανάπτυξης $5 δις για την εξάλειψη των εκπομπών CO2

  • Βασική χρηματοδότηση θα γίνεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 10 ετών. 
  • Σκοπός να επιταχυνθεί η δημιουργία εμπορικά βιώσιμων πλοίων με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
  • Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις συζητήσεις για την πρόταση δημιουργίας του Ταμείου Έρευνας & Ανάπτυξης. 

 

Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα ανακοίνωσε σήμερα πλάνο για τη συγκέντρωση κεφαλαίου από τη Ναυτιλία για τη δημιουργία του πρώτου Ταμείου Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α), το οποίο θα αποσκοπεί στην μείωση και εξάλειψη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τη ναυτιλία. 
 
Η βασική χρηματοδότηση του Ταμείου θα γίνεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες ανά το παγκόσμιο, και αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο δέκα ετών.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (International Chamber of ShippingICS), κ. Esben Poulsson είπε:
 
"Η συνεργασία των Εθνικών Οργανισμών της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας για τη δημιουργία αυτής της πρότασης είναι απτό παράδειγμα πραγματικής ηγεσίας. Η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 για να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ). Επομένως, η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες που θα ενεργοποιήσουν την 4η Τεχνολογική Επανάσταση στην Προώθηση των Πλοίων. Η πρόταση αυτή είναι απλή, πραγματοποιήσιμη και υπεύθυνη και ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.”
 
Το Ταμείο Ε&Α θα χρηματοδοτηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες ανά το παγκόσμιο μέσω υποχρεωτικής συνεισφοράς ύψους 2 δολαρίων ανά τόνο αγοράς καυσίμων προς κατανάλωση στα πλοία. Παρόλο που το Ταμείο και η χρηματοδότησή του είναι πρωτοβουλία των κορυφαίων Διεθνών Πλοιοκτητικών Ενώσεων, αναμένεται και η συμμετοχή των επιμέρους ενδιαφερόμενων μερών. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικότατο βήμα προς την εξάλειψη εκπομπών αερίων ρύπων από τη ναυτιλία.
 
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, κ. Φίλιππος Φιλής, σχολιάζοντας την δημιουργία του Ταμείου Ε&Α, ανάφερε ότι:
 
“Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, έχοντας ενεργό εμπλοκή στη διαμόρφωση του Ταμείου Ε&Α, υποστηρίζει πλήρως την δημιουργία του Ταμείου. Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, μέσα από την πρόταση αυτή, δείχνει ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και παίρνει έγκαιρη και πρακτική προσέγγιση. Περεταίρω, η Κύπρος ως σημαντικό Διεθνές Ναυτιλιακό κέντρο θα έχει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας για περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.”
 
Για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλία κατά 50% έως το 2050, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση και ταχεία μείωση τους. Η πρωτοβουλία αυτή θα προσφέρει τη χρηματοδότηση για καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη, βοηθώντας έτσι στην εξεύρεση λύσεων για μηδενικές εκπομπές από τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία.
 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;