Παράταση στο σύστημα φόρου χωρητικότητας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας από Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ενέκρινε την παράταση του Κυπριακού Συστήματος Φόρου Χωρητικότητας, το οποίο αφορά τους πλοιοκτήτες, διαχειριστές και ναυλωτές πλοίων. Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα με ανοικτό νηολόγιο που πέτυχε έγκριση του Συστήματος Φόρου Χωρητικότητας της το 2010. Το εν λόγω σύστημα έχει επανεγκριθεί από την ΕΕ για τα επόμενα 10 χρόνια, μετά από εκτενή διαπραγμάτευση και συζήτηση μεταξύ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παράταση του συστήματος διασφαλίζει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της Κύπρου για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας ή/ και να εγγράψουν πλοία στο κυπριακό νηολόγιο.
 
Η παράταση του συστήματος αναμένεται να ενθαρρύνει την εγγραφή πλοίων σε ευρωπαϊκά νηολόγια, καθώς επίσης την παρουσία και την περαιτέρω ανάπτυξη ναυτιλιακών εταιρειών και δραστηριοτήτων στην Ευρώπη. Το εν λόγω σύστημα συνεισφέρει στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού κλάδου μεταφορών ενώ παράλληλα υποστηρίζει τα υψηλά Ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια.  
 
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου δήλωσε: “Η επανέγκριση του κυπριακού συστήματος φόρου χωρητικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί αναγνώριση της κυπριακής ναυτιλίας και του δίκαιου και διαφανούς φορολογικού συστήματος το οποίο ήδη βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 10 χρόνια και αποδεικνύει τη δέσμευσή της Κύπρου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την εθνική μας στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη του τομέα και στην Κύπρο.
 
Συνεχίζοντας, η Υφυπουργός πρόσθεσε: “ Ο αριθμός των πλοίων υπό την Κυπριακή σημαία καθώς και ο αριθμός των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Κυπριακό Φορολογικό Σύστημα Χωρητικότητας αυξάνεται σταθερά και θα εργαστούμε σκληρά για να συνεχίσουμε αυτή την τάση. Το σύστημά μας είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Σημαίας και του κυπριακού ναυτιλιακού κόμβου. Είμαστε ευγνώμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγαστή συνεργασία, καθώς και για την προσήλωση τους στη διατήρηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και υψηλών προδιαγραφών που εφαρμόζονται στην ευρωπαϊκή ναυτιλία”. Εξέφρασε επίσης τις ειλικρινείς ευχαριστίες της προς όλους τους συνεργάτες από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα που συνέβαλαν προς επίτευξη αυτής της επιτυχίας.
 
Η σημαία της Κύπρου, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων διεθνών στόλων και έχει μέση ηλικία επτά ετών, ενώ συμπεριλαμβάνει πέραν των 1.000 ποντοπόρων σκαφών συνολικής χωρητικότητας άνω των 24 εκατομμυρίων κόρων.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά