Οι λαμπεροί νικητές των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2019

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) επιβράβευσαν σε μια λαμπερή τελετή τις κορυφαίες καινοτομίες και τίμησαν προσωπικότητες ερευνητών που ξεχώρισαν για το έργο τους. Οι νικητές κάθε χρονιάς αποτελούν πηγή έμπνευσης για μελλοντικούς οραματιστές, αποδεικνύοντας πως η Κύπρος αποτελεί έναν ολοζώντανο και δραστήριο πυρήνα καινοτομίας και έρευνας. 

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία και τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κύριο Δημήτρη Συλλούρη. Στην τελετή παρευρέθηκαν πέραν των 300 προσκεκλημένων.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
 
Φέτος, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ συμπληρώνουν 13 χρόνια συνεχούς αναγνώρισης και επιβράβευσης των κυπριακών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών που καινοτομούν. Ο θεσμός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας υποστηρίζει και αναδεικνύει την εφαρμογή νέων ιδεών και πρακτικών, βάζοντας τις βάσεις για  ένα καλύτερο αύριο τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή τομέα απονεμήθηκε στην εταιρεία CM Dragon Land Ltd για την κατασκευή πρότυπης δικτυοκηπιακής μονάδας καλλιέργειας dragon fruit, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα της Μεταποίησης απονεμήθηκε στην εταιρεία NIPD Genetics Public Company Limited για τη δημιουργία του καινοτόμου τεστ VERAgene. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως ολοκληρωμένο, μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ, που μπορεί ταυτόχρονα να ανιχνεύει σύνδρομα ανευπλοειδιών, μικροελλειμμάτων και 50 γενετικές ασθένειες.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα των Υπηρεσιών απονεμήθηκε στην εταιρεία Cloudlayer8 Ltd (CL8) για το υπερσύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας Data Center που δημιούργησε, έχοντας ως στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των κυπριακών και διεθνών επιχειρήσεων στον τομέα της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα απονέμήθηκε στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη δημιουργία του καινοτόμου λογισμικού «SwiftTag». Το «SwiftTag» αποσκοπεί στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, γνωστά ως drones, για εφαρμογή τους σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο, καθιέρωσε από το 2007 την απονομή ετήσιου «Κυπριακού Βραβείου Έρευνας» επιδιώκοντας την αναγνώριση και επιβράβευση των άριστων επιδόσεων στον τομέα της έρευνας. Κεντρικός στόχος του Βραβείου είναι η ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας» στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» απονεμήθηκε Δρα Τιμόθεο Παπαδόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου για το σημαντικό και μακροχρόνιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο στη μελέτη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, που ανοίγει το δρόμο σε καινοτόμες εφαρμογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής παιδιατρικών πληθυσμών. 

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας» στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε στον Δρ Ανδρέα Στυλιανού, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά του στοχεύει στη διαφοροδιάγνωση και σταδιοποίηση των καρκινικών βλαβών και στην υποστήριξη της διαμόρφωσης θεραπευτικής στρατηγικής, ειδικά σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και του μελανώματος. 

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας» στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής απονεμήθηκε στη Δρα Χρυστάλλα Αντωνίου για την ερευνητική της σταδιοδρομία, σε θέματα που αφορούν την προσαρμογή της γεωργίας στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα στην  Φυσιολογία Καταπονήσεων των Φυτών, με έμφαση στη σκληραγώγησή τους μέσω χημικών διεγερτών.

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας» στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» απονεμήθηκε στη στην Δρα Βενετία Αργυροπούλου. Η έρευνά της εστιάζει στους τομείς του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κυπριακού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, του επιχειρηματικού - επενδυτικού περιβάλλοντος και της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.
 

Δειτε Επισης

Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»
Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση