Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Σκανδάλης: Στα χέρια του πολίτη η ελπίδα για πάταξη της διαφθοράς

Η κινητοποίηση του Κύπριου πολίτη σε θέματα πάταξης της διαφθοράς αποτελεί την ελπίδα για αντιμετώπιση του φαινομένου, δηλώνει στο InBusinessNews o πρόεδρος του Cyprus Intergrity Forum. O Μάριος Σκανδάλης προσκαλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου παρουσία όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπου θα έχουν την ευχέρεια να παραθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις και ερωτήσεις σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς.

Παράλληλα, ο Μάριος Σκανδάλης αναφέρεται στους παράγοντες που υποθάλπουν την διαφθορά, ενώ τονίζει πως δεν είναι αρκετή η θέσπιση νόμων και αρχών για πάταξη της διαφθοράς, χωρίς να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία.

Γιατί το Cyprus Integrity Forum οργανώνει την εκδήλωση «Διαφθορά : Ώρα μηδέν!»;
Το Cyprus Integrity Forum είναι ο μοναδικός μη-κυβερνητικός και μη-κερδοσκοπικός οργανισμός στην Κύπρο που έχει σαν σκοπό του την πάταξη της διαφθοράς και προώθηση της διαφάνειας. Θέλαμε φέτος να διοργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση, διότι πλέον η διαφθορά, όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης μας, έφθασε στην ώρα μηδέν και πρέπει, τουλάχιστον τα άτομα που έχουν αρμοδιότητα για να λάβουν δραστικά μέτρα για την πάταξη της που είναι οι πολιτικοί, το νομοθετικό σώμα και συνεπώς έχουμε προσκαλέσει όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς και στο κάλεσμα μας έχουμε λάβει θετική ανταπόκριση από όλους.

Πρώτη φορά γίνεται ένα τέτοιο γεγονός στην Κύπρο όπου κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί για το συγκεκριμένο ζήτημα και συνεπώς αναμένουμε πλέον και συγκεκριμένες τοποθετήσεις και εισηγήσεις για το σκοπό που γίνεται η εν λόγω εκδήλωση που δεν είναι άλλη από την πάταξη της διαφθοράς.

Ποιος ο ρόλος του φόρουμ στον αγώνα πάταξης φαινομένων διαφθοράς;
Στη βάση και διεθνών ερευνών διαφαίνεται ότι η διαφθορά, το σύστημα και το πλαίσιο που υποθάλπει την διαφθορά βασίζεται σε τρεις κύριους παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την έλλειψη γνώσης ως προς το τι εστί διαφθορά. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά την έλλειψη εργαλείων για πάταξη της διαφθοράς και έλλειψη ελέγχων για έγκαιρη αναγνώριση για πάταξη της διαφθοράς και ο τρίτος παράγοντας, που για μένα είναι και ο πιο σημαντικός, αφορά την έλλειψη παραδειγματικής τιμωρησίας.

Εμείς ως φόρουμ έχουμε άμεσο ρόλο σε ό,τι αφορά τον πρώτο παράγοντα, δηλαδή την εκμάθηση του κοινού, της πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου. Επίσης, λαμβάνουμε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όσον αφορά τον δεύτερο παράγοντα, δηλαδή στο να θεσμοθετηθούν κάποιοι έλεγχοι, μέσω παρέμβασης μας για νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Παράδειγμα αποτελεί η νομοθεσία για προστασία του πληροφοριοδότη που ήταν δική μας εισήγηση, όπως δική μας εισήγηση ήταν η σύσταση ανεξάρτητης αρχής για πάταξη της διαφθοράς και η νομοθεσία για το lobbying. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εισήγηση μας είναι και η λειτουργία ανοικτής γραμμής του πολίτη ούτως ώστε να δεχόμαστε παράπονα ή πληροφόρηση για συμβάντα διαφθοράς.

Εκείνο για το οποίο δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν και πάρα πολλά, εκτός κι αν προκύψουν και υπάρξουν συγκεκριμένα πλαίσια και συγκεκριμένες νομοθεσίες που να επιβάλλουν παραδειγματική τιμωρία, είναι αυτό που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των αρχών και του νομοθετικού σώματος του τόπου μας που είναι το κοινοβούλιο. Γι αυτό το λόγο διοργανώνουμε και αυτή την εκδήλωση και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν αυτές οι συναντήσεις με κοινοβουλευτικά κόμματα και σκεφτόμαστε όπως η συγκεκριμένη εκδήλωση καταστεί θεσμός για να τιμούμε την Παγκόσμια μέρα Διαφθοράς που ήταν η 9η Δεκεμβρίου.

Παρατηρείται οποιαδήποτε καλυτέρευση των επιπέδων διαφθοράς στην Κύπρο;
Oι συγκεκριμένοι δείκτες από τους οποίους λαμβάνουμε ανεξάρτητη πληροφόρηση, όπως είναι ο δείκτης αντίληψης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, δείχνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος παρουσίασε βελτίωση κατά τέσσερις μονάδες. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα διαφόρων ενεργειών μας κυρίως του Cyprus Integrity Forum και της εκμάθησης που γίνεται στον κόσμο και της πίεσης που δέχεται πλέον η Πολιτεία με αποτέλεσμα να βλέπουμε το ένα συμβάν διαφθοράς μετά το άλλο να βγαίνει στην επιφάνεια. Αυτό βοηθά στην καλυτέρευση του δείκτη. Όμως, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην 38η θέση από 180 χώρες και το γεγονός ότι η βαθμολογία μας είναι μόνο 59%, αυτό δεν μας τιμά σαν χώρα. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει ακόμη περισσότερη βελτίωση στον συγκεκριμένο δείκτη. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτό που μας ικανοποιεί είναι το γεγονός ότι άρχισαν να γίνονται τα πρώτα βήματα.
 
Η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά την διαφθορά όντως αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ή υπάρχει διαφορά; Πως μπορεί να αλλάξει;
Η εικόνα αυτή όντως αντικατόπτριζε την πραγματικότητα πριν μερικά χρόνια. Τώρα όμως και λόγω των σημαντικών αλλαγών που επήλθαν τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα το παρατηρήσει και το κοινό είναι τα όποια παραδείγματα δίδονται και τα διάφορα συμβάντα διαφθοράς που γίνονται αφορούν ως επί το πλείστο το παρελθόν. Συνεπώς, ο τρόπος με τον οποίον αλλάζεις την αντίληψη που κτίστηκε από το παρελθόν που πολύ εύλογα κτίστηκε με το τι επικρατούσε στην Κύπρο, χρειάζεται πάρα πολλής συνεχής, έντιμος και ειλικρινής αγώνας ούτως ώστε να παύσουν και τα τελευταία αυτά κρούσματα της αντίληψης. Φυσικά για να λέμε και την πραγματικότητα, ακόμα χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω βήματα για να φθάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο, δεν θα φθάσουμε ποτέ στο τέλειο, αλλά για να φθάσουμε σε ένα επιθυμητό επίπεδο διαφάνειας.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας για να διατηρηθούν χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, αλλά, όπως έχω προαναφέρει, θα πρέπει να υπάρχει και παραδειγματική τιμωρία. Το να έχω το νόμο και τις ασφαλιστικές δικλίδες και όταν ανακαλύπτουμε ένα συμβάν διαφθοράς δεν υπάρχει παραδειγματική τιμωρία τότε αυτό υποθάλπει την διαφθορά. Επομένως είναι όλο αυτό το μείγμα των ενεργειών που θα πρέπει να γίνει για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να καλέσω το κοινό να δώσει το παρόν του στην εκδήλωση καθώς αποτελεί μια ευκαιρία στον πολίτη να υποβάλει τις δικές του εισηγήσεις και ερωτήσεις προς το νομοθετικό σώμα του τόπου μας και να πάρει τις απαντήσεις που επιζητεί. Γιατί εάν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να νικήσουμε το καρκίνωμα της διαφθοράς, η ελπίδα βρίσκεται στα χέρια του πολίτη. Εάν το θέλουμε πραγματικά θα πρέπει να είμαστε και πιο δραστήριοι σε αυτόν τον αγώνα.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου