Σκανδάλης: Οι τρείς πυλώνες στρατηγικής του CIF

Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα δράσης του το Cyprus Integrity Forum κατάφερε να πρωτοπορήσει στη διεξαγωγή ερευνών, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του νομοθετικού και πολιτικού σώματος για να εκφέρει άποψη και να συμβάλει μέσω της εξειδίκευσης σε διάφορα θέματα διαφθοράς, να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το lobbying, να ετοιμάσει εισηγήσεις στην πολιτεία για τη νομοθεσία που αφορά μεταξύ άλλων την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, τη ρύθμιση για τη λειτουργία του lobbying όπως επίσης και την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, το γνωστό Whistleblowing.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του CIF Μάριος Σκανδάλης μιλώντας στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Φόρουμ. Όπως υπογράμμισε ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 2011 και αποστολή του είναι η συνεισφορά στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας και ιδιωτικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, με την προώθηση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και τη λήψη υπευθυνότητας.

Σε ό,τι αφορά το 2019 ο κ. Σκανδάλης επισήμανε ότι το Φόρουμ κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε στην αρχή της χρονιάς. «Χρόνο με τον χρόνο οι συνεργασίες μας αυξάνονται και γίνονται προσπάθειες διοργάνωσης από κοινού, εκδηλώσεων, εξειδικευμένων σεμιναρίων και συνεδρίων προς όφελος τόσο των μελών των συνεργαζόμενων φορέων όσο και του ευρύτερου κοινού».

Αναφερόμενος στην στρατηγική του οργανισμού ο κ. Σκανδάλης ανέφερε ότι αυτή βασίζεται πάνω σε τρεις κύριους πυλώνες:

Πυλώνας 1 - Κοινωνία
Όσο αφορά τον πυλώνα της Κοινωνίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργούμε με μεγάλη ανταπόκριση από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια το πρόγραμμα Διαφάνεια, Ακεραιότητα και Εκπαίδευση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πρόγραμμα αυτό, το οποίο να σημειωθεί ότι δεν χρηματοδοτείται και αποτελεί πρωτοβουλία του οργανισμού μας, αγκαλιάστηκε θερμά από τις διευθύνσεις των σχολείων, του καθηγητές και τους δασκάλους, τους μαθητές και τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται διαλέξεις και εργαστήρια σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, τεχνικών σχολών και εσπερινών σχολείων καθώς και σε φοιτητές. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Επίσης, από το 2016 διεξάγουμε κάθε χρονιά το μαθητικό Διαγωνισμό ζωγραφικής και ποίησης με θέμα τη διαφθορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ο διαγωνισμός έχει καταστεί θεσμός και κάθε χρόνο οι συμμετοχές είναι όλο και περισσότερες. Τους νικητές σε κάθε σχολική κατηγορία, δηλαδή δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, τους βραβεύουμε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουμε. Ο τέταρτος διαγωνισμός ήδη τρέχει και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2020, γι’ αυτό θα ήθελα να παροτρύνω όσους έχουν μαθητές στην οικογένεια και το περιβάλλον τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας και ελεύθερα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας.

Πυλώνας 2 - Πολιτεία
Στα πλαίσια της επικοινωνίας μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Γραφείο Διαφάνειας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Οργανισμός μας έχει ενεργή συμμετοχή στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς και έχουμε ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με το Γραφείο Διαφάνειας και την κα Ελπίδα Σόλωνος για την υλοποίηση διαφόρων δράσεων.

Κάτω από τον πυλώνα Πολιτεία, η συμμετοχή μας είναι ενεργή με την παραχώρηση εισηγήσεων σε νομοσχέδια, τη συμμετοχή μας σε συναντήσεις και σε δημόσιες διαβουλεύσεις. Πρόσφατα, στις 22 Νοεμβρίου συμμετείχαμε στην Ιδρυτική σύνοδο για την Παράλληλη Βουλή για την Κοινωνία των Πολιτών. Τον Οργανισμό μας εκπροσωπεί η λειτουργός Μαρία Κωνσταντίνου, η οποία εκλέγηκε στη θέση της βουλευτού και Αναπληρώτριας Προέδρου της Επιτροπής Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης. Στόχος της συμμετοχής μας στη συγκεκριμένη Επιτροπή είναι η προώθηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τη διαφθορά.

Από τις σημαντικότερες συναντήσεις που είχαμε τη χρονιά αυτή ήταν με τον κ. Ross Johnston, Desk Officer for Greece with back up duties for Cyprus, στο State Department των Ηνωμένων Πολιτειών και εκπροσώπους της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Κύπρο. Ενημερώσαμε για τη δράση του Οργανισμού μας και για την εικόνα που παρουσιάζει η διαφθορά στην Κύπρο και ο κ. Johnston δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Οργανισμό για το έργο του ενώ οι εκπρόσωποι της Πρεσβείας εξέφρασαν τη στήριξή τους, οικονομική και μη, στις δράσεις μας.

Πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου συζητήθηκαν θέματα διαφθοράς. Αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στην Κύπρο για διμερείς συναντήσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στόχος των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση της Επιτροπής και η ανταλλαγή απόψεων με εμπλεκόμενους φορείς (τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα) επί των σημαντικών εξελίξεων / προόδου υλοποίησης του Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος της Κύπρου.

Πυλώνας 3 - Επιχειρήσεις
Ο πυλώνας που περιλαμβάνει τις Επιχειρήσεις αναφέρεται στις δράσεις του οργανισμού μας για ενημέρωση και στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου.

Τον Απρίλιο, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, τον ΣΕΛΚ και το Chartered Governance Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, διοργανώσαμε δύο σεμινάρια, σε Λευκωσία και Λεμεσό με θέμα την τεχνολογική ανάπτυξη και τη συμβολή της καλής διακυβέρνησης με κύριο ομιλητή τον Simon Osborne.

Λίγο αργότερα, με τη συμβολή της κας Philippa Foster Back, Διευθύντριας του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής που εδρεύει στο Λονδίνο και το οποίο αποτελεί συντονιστικό σημείο για τα θέματα επιχειρηματικής ηθικής τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως, διοργανώσαμε σεμινάριο με θέμα τα επίκαιρα ζητήματα επιχειρηματικής ηθικής με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων οι οποίοι έδωσαν πρακτικές συμβουλές σε θέματα επιχειρηματικής ηθικής, αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων και γενικά πρακτικές κατά της διαφθοράς.

To CIF είναι σήμερα ο αντιπρόσωπος του «Business Integrity Forum – Φόρουμ Επιχειρηματικής Ακεραιότητας» το οποίο υποστηρίζεται διεθνώς από τον Οργανισμό Transparency International. Το Φόρουμ αφενός προάγει τις αρχές της διαφάνειας, της υπευθυνότητας στο Κυπριακό επιχειρείν, μέσα από την αξιολόγηση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν, την ανταλλαγή καλών πρακτικών εντός και εκτός Κύπρου, και αφετέρου προσφέρει μια διαρκή σχέση συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου με το CIF. Το Φόρουμ  περιλαμβάνει σήμερα 7 μέλη: Ernst and Young, Deloitte, PwC, KPMG, Τράπεζα Κύπρου και τα νέα μας μέλη Ancoria Bank και Grant Thornton.  Αριθμός άλλων οργανισμών βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης για ένταξη στο Φόρουμ.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς