Εμπειρίες διαχείρισης ταμείων προνοίας από μέλη επιτροπών

Την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως μέλη διαχειριστικών επιτροπών ταμείων προνοίας είχαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ με θέμα: «Το βάρος της διαχείρισης ταμείων προνοίας». 
 
Το πάνελ απαρτιζόταν από μέλη επιτροπών διαχείρισης ταμείων και κοινωνικούς εταίρους της Κύπρου και συγκεκριμένα οι: Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ, Μαρίνος Γιαλελή, Γενικός Διευθυντής, Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας, Μιχάλης Μιχαήλ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ΣΕΚ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, ΠΕΟ, Μάριος Χρίστου, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χριστιάνα Σαββίδου, Director, Finance Business Support - Europe-Canada, Merck Sharp & Dohme Cyprus Ltd και Χρίστος Τσολάκης, Συνέταιρος & Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείου Προνοίας, PwC Κύπρου.
 
Ταμείο Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας: 37% σε κατηγορίες ανάπτυξης
 
Οι επενδύσεις του ταμείου προνοίας των Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας σήμερα είναι κατανεμημένες κατά 37% σε κατηγορίες ανάπτυξης- δηλαδή αναμένεται κέρδος- και το 63% σε κατηγορίες σταθεροποίησης, όπως ανέφερε ο Μαρίνος Γιαλελή, Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας.
 
Καθοριστική απόφαση για το ταμείο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αυτή που πάρθηκε το 2004 η οποία προέβλεπε ότι η διαχειριστική επιτροπή δεν θα ενεργούσε από μόνη της για τη στρατηγική που θα ακολουθούσε, αλλά βάσει των επαγγελματιών συμβούλων της. Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία που υπάρχει στη σωστή διασπορά των επενδύσεων.
 
ΣΕΚ: Προετοιμαζόμαστε από το 2016 για τη νέα νομοθεσία
 
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας αλλά και τις προκλήσεις μέσα στο διεθνές περιβάλλον και τα μεγάλα ταμεία είναι αυτά που έχουν τις δυνατότητες να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είπε στην τοποθέτησή του ο Μιχάλης Μιχαήλ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ).
 
Αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία για τα ταμεία προνοίας ο κ. Μιχαήλ είπε πως στην ΣΕΚ η διαχειριστική επιτροπή προετοιμάζεται από το 2016 –όταν και υιοθετήθηκε η οδηγία στην ΕΕ- για να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.
 
Όπως είπε, στην ΣΕΚ η προσπάθεια που γίνεται είναι για χαμηλά κόστη λειτουργίας του ταμείου και αξιοποίηση των εναλλακτικών επενδύσεων. 
 
Σωτηρούλα Χαραλάμπους: Πρόσθετες ευθύνες στα ταμεία προνοίας
 
Υπενθυμίζοντας ότι ο θεσμός αμφισβητήθηκε μετά το 2013 –κούρεμα ταμείων προνοίας κτλ.- η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διαχειριστείς με σύνεση τα λεφτά που σου εμπιστεύονται όσοι συμμετέχουν στο ταμείο.
 
Όσον αφορά τη νέα νομοθεσία, όπως είπε, προσθέτει σύνθετες ευθύνες στα ταμεία προνοίας.
 
Μάριος Χρίστου: Εν καιρώ αρνητικών αποδόσεων υπάρχει και ρίσκο
 
Οι προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και τα δικά μας ταμεία, εξήγησε ο Μάριος Χρίστου, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Τμήματος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής, του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
 
Όπως είπε, η προσπάθεια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι για διατήρηση κινδύνου των επενδύσεων σε χαμηλά επίπεδα- κάτι που είναι δύσκολο- συνδυαστικά με καλές αποδόσεις. Ο κ. Χρίστου πρόσθεσε ότι για να διατηρηθεί η αξία των ταμείων, εν καιρώ αρνητικών αποδόσεων, λαμβάνονται και αποφάσεις με κάποιο ρίσκο.
 
Χριστιάνα Σαββίδου: Μετοχές, ομόλογα ΕΕ και καταθέσεις οι τρεις πυλώνες
 
Οι παγκόσμιες μετοχές, τα κυβερνητικά ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και οι καταθέσεις σε τράπεζες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα είναι οι τρεις πυλώνες της επενδυτικής πολιτικής της Merck Sharp & Dohme Cyprus Ltd, σύμφωνα με την Χριστιάνα Σαββίδου, Director, Finance Business Support - Europe-Canada, Merck Sharp & Dohme Cyprus Ltd.
 
Η κ. Σαββίδου εξήγησε ότι για τα μικρά ταμεία, όπως αυτό της εταιρείας της, απαιτούνται έλεγχοι και συμπλήρωσε ότι οι ίδιοι ακολουθούν αυστηρά την επενδυτική τους στρατηγική –η οποία χαρακτηρίζεται από μέτριο ρίσκο και διασπορά σε 1500 παγκόσμιες μετοχές και διάφορους τομείς, όπως οι επικοινωνίες.
 
Χρίστος Τσολάκης: Προσπάθεια για μέγιστη απόδοση 3-4%
 
Η εξεύρεση ενός αξιόπιστου ανεξάρτητου επενδυτικού συμβούλου είναι καίρια για μας όσον αφορά τη διασπορά των επενδύσεων, την επίβλεψη της στρατηγικής και τις διορθωτικές κινήσεις που μπορεί να χρειαστούν, εξήγησε από τη πλευρά του ο Χρίστος Τσολάκης, Συνέταιρος & Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείου Προνοίας, PwC Κύπρου.
 
Πρώτιστο μέλημα, όπως είπε, είναι η διατήρηση των κεφαλαίων, από την άλλη όμως η προσπάθεια είναι για μία μέγιστη απόδοση κοντά στο 3-4%.
 
Η αυξημένη σημασία των ταμείων προνοίας για τη συνταξιοδότηση, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια και τις προσδοκίες απόδοσης σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων καθώς και οι αυξημένοι κανονισμοί έχουν αυξήσει τις προκλήσεις μας, σημείωσε επίσης ο κ. Τσολάκης.
 
ΟΕΒ: Να λειτουργήσουν ως πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών
 
Tέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, εξέφρασε την άποψη πως ήρθε η ώρα τα ταμεία προνοίας να λειτουργήσουν ως πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών και μόνο ενώ δήλωσε την αντίθεση της ΟΕΒ ως προς τις υποχρεωτικές ρυθμίσεις που αφορούν τα ταμεία προνοίας, στηρίζοντας έναν εθελοντικό χαρακτήρα για τις ρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις που τα αφορούν.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας