A. Aθανασιάδης: Θεμελιώδεις αλλαγές φέρνει το IFRS17

Το 2021 τίθεται σε εφαρμογή το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS17 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, πρότυπο το οποίο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στα συστήματα πληροφορικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή τους Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Μιλώντας στο ΙnBusinessNews, o Ανδρέας Αθανασιάδης υπογραμμίζει ότι οι κυριότερες προκλήσεις σχετίζονται με την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και αναβαθμίσεις στα πηγαία συστήματα (source systems), στα αναλογιστικά συστήματα, στα γενικά λογιστικά συστήματα και στην παραγωγή αναφορών/καταστάσεων.

Ποιες θεμελιώδεις αλλαγές δρομολογούνται στις ασφαλιστικές εταιρείες μέσω του νέου λογιστικού προτύπου IFRS17;
Ως γνωστό, η μετάβαση από το πρότυπο IFRS 4 στο IFRS17 αποτελεί τεράστιο εγχείρημα το οποίο θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων. Συνοπτικά, το νέο πρότυπο θα αντικαταστήσει τις σημερινές λογιστικές προσεγγίσεις με μια ενιαία μέθοδο λογιστικών υπολογισμών και μεθόδων, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας και στη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Ο απώτερος σκοπός της εισαγωγής του προτύπου είναι η διασφάλιση της έκδοσης ευκολοκατανόητων και ψηλής ακρίβειας οικονομικών στοιχείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες τα οποία να βασίζονται σε σαφείς αρχές ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριοποίησης, της γεωγραφικής θέσης και των προϊόντων μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ήδη εργάζονται για την εφαρμογή του προτύπου, το οποίο αναμένεται ότι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα συστήματα πληροφορικής και στη συλλογή δεδομένων. Τα μέλη μας δρομολογούν εκτενείς αλλαγές και αναβαθμίσεις σε πληροφοριακά συστήματα, πολιτικές και διαδικασίες, μεθοδολογίες υπολογισμών, και συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο χρόνος προετοιμασίας που παρέχεται είναι ανεπαρκής δεδομένου του όγκου και της πολυπλοκότητας των αλλαγών που απαιτούνται.

Το εν λόγω λογιστικό πρότυπο αλλάζει μόνο τον τρόπο υπολογισμού και παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων ή επηρεάζει τα αναλογιστικά συστήματα – συστήματα πληροφορικής των εταιρειών;
Το νέο πρότυπο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στα συστήματα πληροφορικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι απαιτήσεις του IFRS17 αναφορικά με υπολογιστικές μεθόδους, όγκο και ποιότητα των δεδομένων, και παραγωγή πληροφόρησης σημαίνει ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να υλοποιήσουν εκτενείς αλλαγές στο μέρος της υποδομής τους που αφορά συστήματα πληροφορικής και συλλογής δεδομένων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυριότερες προκλήσεις σχετίζονται με την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και αναβαθμίσεις στα πηγαία συστήματα (source systems), στα αναλογιστικά συστήματα, στα γενικά λογιστικά συστήματα και στην παραγωγή αναφορών/καταστάσεων.

Έγινε οποιαδήποτε ενημέρωση από τον Σύνδεσμο ή παρουσιάσεις σε ό,τι αφορά το νέο λογιστικό πρότυπο;
Ο ΣΑΕΚ εδώ και καιρό παρακολουθεί τις συζητήσεις και διαδικασίες σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου προτύπου σε επίπεδο IASB (International Accounting Standards Board) και EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) και ενημερώνει τα μέλη του για ουσιαστικές εξελίξεις που προκύπτουν. Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής μας στην Insurance Europe τυγχάνουμε ενημέρωσης αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο σε επίπεδο συνδέσμων όσο και σε επίπεδο εταιρειών και ενημερώνουμε σχετικά τα μέλη μας.
Πέραν των γραπτών ενημερώσεων, τον Φεβρουάριο του 2019 διευθέτησε εκπαιδευτική ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκε και επεξηγήθηκε ενώπιον μεγάλου αριθμού στελεχών της βιομηχανίας η φύση, η λειτουργία, και ο εκτιμώμενος αντίκτυπος του IFRS 17 στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες άρχισαν ήδη τις προεργασίες για την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου; Υπάρχει οποιαδήποτε παρακολούθηση από τον Σύνδεσμο ως προς την πορεία υλοποίησης;
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν πλήρη επίγνωση του βαθμού δυσκολίας της συμμόρφωσης με το νέο πρότυπο και έχουν ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες, εστιάζοντας καταρχήν στο «gap analysis», δηλαδή στη σύγκριση μεταξύ του υφιστάμενου (IFRS4) και του νέου πλαισίου (IFRS17) και στην καταγραφή και αξιολόγηση των αποκλίσεων. Μέσα από τα αποτελέσματα του «gap analysis» η κάθε εταιρεία αξιολογεί το μέγεθος της εργασίας που πρέπει να γίνει στα συστήματα και διαδικασίες της καθώς και το αναμενόμενο κόστος. Βεβαίως δεν βρίσκονται όλες οι εταιρείες στο ίδιο στάδιο προετοιμασίας και σίγουρα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του στενού περιθωρίου των 2 χρόνων που απομένουν μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου τον Ιανουάριο του 2022.

Σε επίπεδο Συνδέσμου, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με σκοπό την ενημέρωση, συζήτηση και συντονισμό μεταξύ των μελών σε θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση του IFRS17 και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή του.
 
Σε ποιο βαθμό το εν λόγω πρότυπο επηρεάζει τις δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών;
Το νέο πρότυπο έχει ένα ιδιαίτερα ψηλό βαθμό πολυπλοκότητας και ως εκ τούτου η εφαρμογή του από τις εταιρείες απαιτεί πολύ χρόνο, προσπάθεια, και πόρους. Για να υλοποιηθούν όλοι οι άξονες εφαρμογής του προτύπου χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με ξεκάθαρα βήματα.

Ειδικότερα για την εφαρμογή του προτύπου προκύπτει ένα σημαντικό και πολυδιάστατο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες που σχετίζεται με την πραγματοποίηση του gap analysis, την κατάρτιση κατάλληλων πολιτικών, διαδικασιών και μεθόδων, την αγορά/δημιουργία και διαχείριση περίπλοκων λογιστικών και αναλογιστικών συστημάτων και βάσεων δεδομένων, και την ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών.

Η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο υποχρεώνει τις εταιρείες να στερήσουν πόρους από άλλες λειτουργίες και δραστηριότητες της επιχείρησης για να τους διοχετεύσουν στις προπαρασκευαστικές εργασίες εφαρμογής του προτύπου, διαταράσσοντας έτσι την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών τους. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαφορετική λογιστικοποίηση που επιβάλλει το IFRS17 σημαίνει ότι θα προκύψει για τις ασφαλιστικές εταιρείες μια διαφορετική εικόνα στις οικονομικές τους καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον το πρώτο έτος, θα πρέπει να ετοιμαστούν οικονομικά στοιχεία και με την προηγούμενη μορφή έτσι ώστε να είναι δυνατή η συγκρισιμότητα με τα προηγούμενα έτη.
 
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett