Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Α. Γρηγοριάδης: Τεράστια η δυναμική της Κύπρου για επενδυτικά ταμεία

Στα σημαντικά ορόσημα για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια τεράστια δυναμική ανάπτυξης με τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση να έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Μιλώντας ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ιnvest Cyprus, o κ. Γρηγοριάδης επισήμανε πως ο αριθμός των εγκεκριμένων Εταιρειών Διαχειρίσεως Εναλλακτικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχει αυξηθεί σε 28 στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ σημαντική είναι η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων των ΟΣΕΚΑ υπό διαχείριση.

Παράλληλα, ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας, όπως η συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από την αποταμίευση, τη βιώσιμη χρηματοδότηση, τις προκλήσεις γύρω από την καινοτομία και την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, αλλά γενικότερα η ανάγκη για διευκόλυνση και αναβάθμιση του νομικού και φορολογικού πλαισίου και την ποιότητα των υπηρεσιών σε όλα τα μέτωπα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών και να διατηρηθεί η Κύπρος στο ίδιο επίπεδο και ανταγωνιστική μεταξύ άλλων δικαιοδοσιών για επενδυτικά ταμεία.

Ο πρόεδρος του CIFA υπογράμμισε πως στόχος του συνδέσμου είναι να συνεχίσει να παρέχει σταθερό, σεβαστό και αξιόπιστο περιβάλλον με:

«Πρώτον, η διασφάλιση του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος το οποίο θα ενθαρρύνει επενδυτικά ταμεία να εγκαταστήσουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο. Ο CIFA εργάζεται επίσης για την ίδρυση δικαιοδοτικού θεματοφύλακα υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της Βιομηχανίας και συγχρόνως να αναδιοργανώσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για να γίνει περιφερειακός φορέας που θα του επιτρέψει να γίνει ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης της οικονομίας.

Δεύτερον, επενδύοντας χρόνο και προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία προσελκύει τους καλύτερους και ταλαντούχους ανθρώπους από μια σειρά υποβάθρων. Τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία της Κύπρου περιλαμβάνουν το ανθρώπινο της δυναμικό, με υψηλή ειδίκευση και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για να εξασφαλίσουμε ότι οι δεξιότητές τους θα ενημερώνονται συνεχώς ώστε να παραμείνουν σχετικές και παραγωγικές.

Τρίτον, πρέπει να συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε τον ρόλο της εποπτείας, καθώς είμαστε μια ρυθμιζόμενη βιομηχανία και να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή της με τρόπο που είναι ανάλογος, αποτελεσματικός και επιτυγχάνει τους στόχους της, χωρίς να υπονομεύει την ανταγωνιστική μας θέση σε διεθνές επίπεδο.

Τέταρτον, πρέπει να προωθήσουμε τη βιομηχανία επενδυτικών ταμείων σε όλο τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, ο CIFA αντιπροσωπεύει τον τομέα σε οικονομικές αποστολές σε όλο τον κόσμο που διοργανώνει ο Invest Cyprus. Κατά τη διάρκεια του έτους συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, το Τελ Αβίβ, τη Βομβάη, το Ντουμπάι, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.

Τέλος, ο κ. Γρηγορίαδης ανέφερε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε τα εργαλεία και τις δυνατότητες που επιτρέπουν στους διαχειριστές επενδύσεων να παράσχουν έγκαιρα τις λύσεις που επιθυμούν οι επενδυτές. Αυτό, είπε, θα βοηθήσει τη βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων να αναπτυχθεί σε ένα επίπεδο ώστε να χρηματοδοτήσει την οικονομία της Κύπρου με αποδοτικότερο τρόπο.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου