100 μαθητές από όλη την Κύπρο έλαβαν μέρος στην 6η ημερίδα καινοτομίας του Junior Achievement Cyprus

Για έκτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019  η βραβευμένη με Εθνικό Βραβείο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας (EEPA Award) Ημερίδα Καινοτομίας, από τον Οργανισμό Junior Achievement Cyprus στα κτίρια της ΠΟΕΔ, Λευκωσία. Η Ημερίδα Καινοτομίας  με τίτλο «Η επιχειρηματικότητα ενώνει» είχε ως στόχο να αφυπνίσει το επιχειρηματικό πνεύμα των μαθητών/τριών και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την μετέπειτα επιλογή σπουδών και τη γενικότερη επιτυχία τους στην αγορά εργασίας. 

Στο φετινό διαγωνισμό, έλαβαν μέρος 100 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές/τριες, ηλικίας μεταξύ 15 και 18 ετών, που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία από ολόκληρη την Κύπρο, συνοδευόμενοι από του καθηγητές/τριες τους. Έχοντας συγκροτήσει ομάδες των 4-5 ατόμων οι μαθητές συνεργάστηκαν και επιχείρησαν να δώσουν λύση σε μια επιχειρηματική πρόκληση που τους αποκαλύφθηκε την ίδια ημέρα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εισηγηθούν ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή λύση, για να καλύψει τις ανάγκες μιας ευάλωτης ομάδας της κοινωνίας, αυτής των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τις στατιστικές, ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων του πλανήτη αυξάνεται, καθώς τα συστήματα υγείας διεθνώς έχουν επιφέρει μακροζωία στους ανθρώπους. Οι ηλικιωμένοι, λοιπόν, αποτελούν πλέον το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της γης.
Οι μαθητές/τριες είχαν στη διάθεσή τους λίγες μόνο ώρες για να εργαστούν συλλογικά με άλλους μαθητές/τριες που δεν είχαν συναντήσει προηγουμένως, και να καταλήξουν σε ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή λύση, που θα μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ηλικιωμένων της Κύπρου. Στο τέλος της ημέρας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους (προϊόντα/υπηρεσίες/καινοτομίες) σε μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τόσο οι παρουσιάσεις όσο και οι ερωτήσεις των κριτών που ακολούθησαν έγιναν στην αγγλική γλώσσα.
 

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

Οι νικητές της πέμπτης Ημερίδας Καινοτομίας είναι:

1η θέση:Association of the Youthful Elderly” – Ένας καινοτόμος οργανισμός που στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα που συνταξιοδοτούνται ή μεταβαίνουν στη συνταξιοδότηση και το νέο τρόπο ζωής τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι διατηρούν την υγεία τους και τη ψυχαγωγία τους. Ο Οργανισμός θα εξυπηρετεί τόσο τους ηλικιωμένους όσο και τους νέους σε μια κατάσταση όπου κερδίζουν όλοι.
Η ομάδα αποτελείται από τους: Simay Sahin (Levent College), Ilayda Ozmerter (English School of Kerynia), Ελένη Ανδρονίκου (The Junior and Senior School), Christopher Clarius (Necat British College) και Jack Givhan (Ιδιωτικό Σχολείο IMS).
 
2η  θέση: "Oh! Live Healthy” - Η εταιρεία θα προωθήσει τσάι από φύλλα ελιάς για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους που αποτελούν το  1/3 του νησιού και ιδιαίτερα αυτούς που υποφέρουν από την ασθένεια του διαβήτη.
 
Η ομάδα αποτελείται από τους Meril Sonakin (Levent College), Doga Soydemir (English School of Kerynia), Ραφαέλλα Σωκράτους (Ιδιωτικό Σχολείο Heritage) και Μιχάλης Νικολάου (Αμεριάνικη Ακαδημία Λάρνακας).
 


 
 3η  θέση: Aceso” - Μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει διαταραχές κατάθλιψης στους ηλικιωμένους και προτείνει θεραπεία από κοινοτικούς ψυχολόγους.
Η ομάδα αποτελείται από τους Αριάδνη Παναγιώτου Ιωάννου (The Junior and Senior School), Ahmet Binatlioglu (English School of Kerynia), Aysu Ozturk (Necat British College), Louis Alexandre (Ιδιωτικό Σχολείο TLC)  και Κυριάκο Ιωάννου (Αμερικάνικη Ακαδημία Λευκωσίας).
Βραβεία
Η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει εκτός Κύπρου, πιθανότατα στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσει πρόγραμμα επιχειρηματικότητας μέσα στο ερχόμενο Καλοκαίρι.  Τα βραβεία για τη 2η  και 3η θέση παρέχονται από την CYTA, εταιρεία που στηρίζει τον Οργανισμό JA Cyprus από το 2014 και ενισχύει τις πρωτοβουλίες της νεολαίας στην  επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία.


Ο οργανισμός JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement (JA), του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, με στόχο να εφοδιάσει τους νέους με επιχειρηματικές, οικονομικές γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.jacyprus.org ή επικοινωνήστε με τη Έμιλη Σωτηρίου στο τηλέφωνο  97-715909 και στο email esotiriou@jacyprus.org.

 

 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά