Ασφαλής επενδυτικός προορισμός για funds η Κύπρος

Μάριος Ιωάννου  11/11/2019 14:11
Ασφαλής επενδυτικός προορισμός για funds η Κύπρος

Ασφαλής επενδυτικός προορισμός για funds η Κύπρος

Μάριος Ιωάννου  11/11/2019 14:11
Ένα ευέλικτο νομοθετικό καθεστώς, ένα ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός είναι τα ζητούμενα για τα επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.

RELATED ARTICLESΣε αυτό καταλήγουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες του τομέα, σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο του 5th International Funds Summit, ενώπιον της οποίας αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής βιομηχανίας επενδυτικών ταμείων.

Παράλληλα, καθησυχάζουν ότι η Κύπρος δεν ευνοεί την προσέλκυση εταιρειών offshore, σημειώνοντας ότι ο τομέας των funds λειτουργεί σε ένα σωστά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο.

Εναλλακτική επιλογή η Κύπρος λόγω Brexit
 

Η Κύπρος διαθέτει νομοθετικό καθεστώς βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο και σε συνδυασμό με τα φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα μπορεί ενόψει Brexit να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ο Partner in charge of Fund Services στη PwC Κύπρου, Αντρέας Γιασεμίδης.

Αναφερόμενος στην ευελιξία του κυπριακού νομοθετικού καθεστώτος, σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό προορισμό για επενδυτές που θέλουν να επαναγκατασταθούν σε άλλους προορισμούς.
Όσον αφορά τις επικρίσεις ότι η Κύπρος αποτελεί προορισμό για offshore εταιρείες λόγω του χαμηλού φορολογικού καθεστώτος, διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος», επισημαίνοντας ότι το κόστος, οι φορολογίες και η ευελιξία είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γιασεμίδης, στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαχειριστές funds που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Το νομοσχέδιο προωθείται στη Βουλή και θα έχει διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς για αυτά τα funds», είπε σχετικά.

Επενδυτές που βλέπουν προοπτική στην Κύπρο
 

Η Κύπρος έχει ισορροπήσει τα δεδομένα, επιτυγχάνοντας αφενός την προστασία των επενδυτών και αφετέρου ευελιξία στις νομοθεσίες, ανέφερε το μέλος του ΔΣ, Asset Management, Advisory Services της KPMG, Αντώνης Ρούβας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία μερίδα επενδυτών που βλέπουν πλεονεκτήματα και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο.

Απαντώντας στον πιθανό κίνδυνο να καταστεί η Κύπρος προορισμός για offshore εταιρείες, εξήγησε ότι οι προορισμοί offshore δεν έχουν σωστά ρυθμισμένο νομοθετικό περιβάλλον, κάτι που δεν ισχύει για την περίπτωση της Κύπρου.

«Η Κύπρος είναι κάτι περισσότερο από προορισμός ελκυστικού φορολογικού καθεστώτος. Αποτελεί προορισμό που μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες στρατηγικές», είπε σχετικά.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η Κύπρος θα πρέπει να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στη διεθνή βιομηχανία των funds, να τις οδηγεί και όχι απλώς να τις ακολουθεί.

«Δεν θέλουμε να είμαστε ο εύκολος προορισμός»
 

Η Κύπρος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ο κατάλληλος και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο μη κατάλληλος προορισμός για επενδυτικά κεφάλαια, ανέφερε ο Partner, CESA Law Leader, Head of Law and Fund Services της EY Cyprus, Χαράλαμπος Προύντζος.
 
«Δεν θέλουμε να αναδειχθούμε ως εύκολος προορισμός, έχουμε διδαχθεί από αυτό, η εικόνα μας είναι πιο σημαντική από την προσέλκυση κεφαλαίων», εξήγησε σχετικά.

«Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι δεν θα πρέπει να φαινόμαστε ως shell manager προορισμός ή ότι προωθούμε μία shell βιομηχανία στην Κύπρο», διευκρίνισε ο κ. Προύντζος, σημειώνοντας ότι το κόστος για τους επενδυτές θα πρέπει να μειωθεί χωρίς η Κύπρος να καταστεί «εύκολος» προορισμός.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι υπάρχουν χώρες, στις οποίες δεν ρυθμίζεται ο τομέας των διαχειριστών κεφαλαίων, σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία διαφαίνεται ως σημαντικός παίχτης στον τομέα των funds managers.
 
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρηση της καλής φήμης της Κύπρου, ασφάλειας των επενδύσεων και προστασίας των επενδυτών.
 
Οι επενδυτές δοκιμάζουν την Κύπρο και επενδύουν
 

Η Κύπρος διαθέτει νομοθετικό πλαίσιο για τις εναλλακτικές επενδύσεις, το οποίο είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανέφερε ο Senior Manager της Treppides Funds Services, Γιώργος Π. Νικολάου.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει προορισμό για ξένες επενδύσεις από εταιρείες που μπορούν να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα και να επωφεληθούν από το φορολογικό και νομοθετικό καθεστώς, επεσήμανε ότι «υπάρχουν ξένοι παίχτες που τεστάρουν την Κύπρο, βλέπουν το καθεστώς και ανάλογα επενδύουν».
 
Εξήγησε ακόμα ότι οι ξένοι επενδυτές ζητούν έναν προορισμό που να προσθέτει αξία στις επενδύσεις τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα κεφάλαια επενδύονται σε έναν ασφαλή προορισμό, στον οποίο τηρούνται οι σχετικοί κανόνες.
 
Ο παράγοντας κόστος
 

«Αν ήμουν στα παπούτσια κάποιου διαχειριστή κεφαλαίων, θα ήθελα να βλέπω την Κύπρο σαν έναν αξιόπιστο προορισμό, στον οποίο θα επενδύσω τα κεφάλαιά μου», τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Partner, Risk Advisory & Wealth Advisory Services Leader, της Deloitte Ltd, Πανίκος Τέκλος.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών που αναζητούν εναλλακτικό προορισμό για να εγκατασταθούν, εξήγησε ότι σημαντικό παράγοντα αποτελεί το κόστος. «Οι επενδυτές δίνουν σημασία στο κόστος, αλλά και στην ύπαρξη ενός ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος και συνάμα υψηλών επιπέδων συμμόρφωσης», είπε σχετικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει ένας φιλόδοξος στόχος για τον τομέα των funds για τα επόμενα χρόνια, τον οποίο θα πρέπει, όπως είπε, να επιδιώξουμε να πετύχουμε.
Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης νέων παιχτών στην αγορά των funds, καθώς και την καθιέρωση ενός δυνατού αλλά και ευέλικτου καθεστώτος για επενδυτικά κεφάλαια.
 
Καθοριστικός παράγοντας η ευελιξία
 

Κλειδί χαρακτήρισε την ευελιξία ο Partner-Solicitor, Wildgen, UK, Mark Shaw, σημειώνοντας ότι οι προορισμοί επενδυτικών κεφαλαίων καλούνται να  κινηθούν πιο γρήγορα από τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς σε ποιον εξειδικευμένο τομέα θα πρέπει να στοχεύσει η Κύπρος, τόνισε ότι το νησί μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από προορισμός για funds ή προορισμός για διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.

«Πρέπει να έχει όλο το πακέτο, κόστους και ευελιξίας. Το να είσαι ανταγωνιστικός όσον αφορά το κόστος είναι μεγάλο πλεονέκτημα», ανέφερε σχετικά, ο κ. Shaw.​
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας