Έκθεση PwC: Κοινωνικοί παράγοντες υπονομεύουν την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής

Η αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στις συμπεριφορές μας αλλά και σε κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία απειλεί να περιορίσει τους προϋπολογισμούς τόσο των πλούσιων όσο και των φτωχών χωρών, υπονομεύοντας τη δυνατότητα της σύγχρονης ιατρικής να βελτιώσει ζωές.

Η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία της PwC υπό τον τίτλο «Action required: The urgency of addressing social determinants of health» αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα της υγείας πρέπει να δράσουν άμεσα. 

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στοχεύσουν στους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης ώστε να αναχαιτίσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη των χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και τον διαβήτη.  Οι κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία – κοινωνικοί, οικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που σχετίζονται με το πού ζούμε και εργαζόμαστε, όπως είναι η κοινωνική απομόνωση, η οικονομική ανισότητα, η ρύπανση και η ανεπαρκής πρόσβαση σε υγιεινές διατροφικές επιλογές – εμποδίζουν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη από το να κάνουν υγιεινές επιλογές. 

Σύμφωνα με την έκθεση μέχρι το 2025, σε πολλές χώρες του κόσμου ποσοστό πέραν του 68% του πληθυσμού θα αντιμετωπίζει προβλήματα παχυσαρκίας / υπερβολικού βάρους. Μέσα από την έγκαιρη επένδυση σε στρατηγικές που στοχεύουν στους κοινωνικούς παράγοντες και στηρίζουν τον πληθυσμό στους τομείς της στέγασης, της φυσικής δραστηριότητας, της ψυχικής υγείας και της οικονομικής δυνατότητας για αγορά φαρμάκων, οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας έχουν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν κεφάλαια μακροπρόθεσμα και να βελτιώσουν τις επιπτώσεις για την υγεία. 

Πέντε μέτρα για τολμηρή δράση

Η PwC έχει προσδιορίσει πέντε μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους φορείς να αναπτύξουν στρατηγικές που στοχεύουν στους κοινωνικούς παράγοντες με καθοριστικό ρόλο στην υγεία:

1.    Δημιουργία συλλογικής βούλησης. Ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός φορέων υγειονομικής περίθαλψης αγνοεί τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Μόνο το 43% των συμμετεχόντων στην παγκόσμια έρευνα καταναλωτών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία της PwC το 2019 δήλωσαν ότι ο γιατρός τους έχει θίξει έστω το ζήτημα αυτό. Άλλοι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, όπως νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και διαιτολόγοι, το συζητούν πολύ λιγότερο, αναδεικνύοντας έτσι την ευκαιρία για ευρύτερη ενεργοποίηση των εργαζομένων του κλάδου. 

2.     Ανάπτυξη ενός πλαισίου που επιτρέπει στους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινών στόχων. Οι καταναλωτές αναμένουν μια πιο ενιαία φροντίδα που θα δημιουργεί μια απρόσκοπτη εμπειρία. Το ένα τρίτο περίπου των καταναλωτών που συμμετείχαν στην παγκόσμια έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για την Υγεία του 2019 υπέδειξαν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών. 

3.    Παραγωγή δεδομένων για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Η προγνωστική ανάλυση μπορεί επίσης να συμβάλει στη μελέτη τόσο της ατομικής συμπεριφοράς όσο και της συμπεριφοράς ομάδων του πληθυσμού. Πολλοί καταναλωτές κατανοούν την προσωπική τους ευθύνη, ωστόσο το 47% των συμμετεχόντων στη σχετική έρευνα επεσήμαναν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν μοιράζονται μαζί τους τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας που οι εν λόγω ασθενείς ενδέχεται να χρειαστούν στο μέλλον, με βάση το ιατρικό ιστορικό τους. 

4.    Κινητοποίηση και αποτύπωση της κοινότητας. Οι στρατηγικές που στοχεύουν στους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία πρέπει να βασίζονται στον τρόπο διαβίωσης και εργασίας. Ενώ το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το έξυπνο κινητό τους ως μέσο υποστήριξης σε θέματα υγείας, εντούτοις η τεχνολογία μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν την υιοθετήσουν και την εμπιστευτούν τα μέλη της κοινότητας που αναμένεται ότι θα την αξιοποιήσουν. 

5.    Μέτρηση αποτελεσμάτων και επανασχεδιασμός. Στο Δυτικό Σίδνεϋ, μια συμμαχία για την πρόληψη του διαβήτη στον πληθυσμό της περιοχής έθεσε μετρήσιμους στόχους όπως τη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων HbA1C. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας πίνακας για την καταγραφή των παρεμβάσεων που είχαν αποτέλεσμα και των προσδιορισμό των σχετικών δαπανών. Η ετήσια έκθεση αναφοράς και ο καταρτισμός πλάνου για τον επόμενο χρόνο συνέβαλαν στην περαιτέρω βελτίωση της στρατηγικής και των αναγκαίων επενδύσεών για την υλοποίηση της. 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά
Επίσκεψη ομάδας εργαζομένων της Gordian στο Κέντρο Υπηρεσιών «ΣΕΑΝΑ»