Οι ροταριανοί της Κύπρου στηρίζουν τις προσπάθειες εξάλειψης της πολιομυελίτιδας

Οι Ροταριανοί Όμιλοι της Λευκωσίας διοργανώνουν κοινή εκδήλωση στο Royal Hall την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου  στις 7:30μμ, για να τιμήσουν το έργο που επιτελεί το Διεθνές Ρόταρυ για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας. Κύριος Ομιλητής θα είναι ο Ροτ. Bashar Asfour από την Ιορδανία ο οποίος είναι από τους τυχερούς επιζήσαντες από την πολιομυελίτιδα, ο οποίος ομως εδώ και δεκαετίες ζει με τις συνέπιες της.   Ο Δρ. Πάρης Ιακωβίδης θα επεξηγήσει γιατί ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι τόσο επικίνδυνος και θα παραθέσει στοιχεία στο πως έγινε εφικτή η εξάλειψη του στην Κύπρο. Η Ροτ. Πρώην Κυβερνήτης Χριστίνα Κοβότσου Πατρόκλου θα αναλύσει της προσπάθειες που γίνονται εδώ και δεκαετίες με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ρόταρυ, καθώς επίσης και με την στήριξη στρατηγικών συνεργατών και δωρητών για την πλήρη εξάλειψη του ιού με τον εμβολιασμό όλων των παιδιών του κόσμου. 
 
Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και από τους Ροταριανούς Ομίλους της Λεμεσού στις 7μμ στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού. 
 
Η Πολιομυελίτιδα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες που πλήττει το νευρικό σύστημα κυρίως παιδιών κάτω των 5 ετών οδηγώντας τα  σε παράλυση ακόμα και σε θάνατο. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά μπορεί να προληφθεί με μαζικό εμβολιασμό.
 
Όταν το 1985 το Διεθνές Ρόταρυ εξάγγειλε το “Polio Plus”, την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, η ασθένεια ήταν ενδημική σε 125 χώρες και οδηγούσε σε παράλυση πέραν των 350,000 παιδιών τον χρόνο.
 
Το 1988 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Υγεία αντιλαμβανόμενη την σημασία των προσπαθειών που ξεκίνησε το Ρόταρυ εξήγγειλε το Global Polio Eradication Initiavive.
 
Στην μάχη για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας το Ρόταρυ κατάφερε να εντάξει σημαντικούς στρατηγικούς συνεργάτες όπως την UNICEF, τα US Centres for Desease Control and Prevention,  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O), το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και πολλές κυβερνήσεις κρατών. 
 
Μέσα σε αυτά τα 34 χρόνια έχουν εμβολιαστεί 2,5 δισεκατομμύρια παιδία σε 122 χώρες και έχουν δαπανηθεί πέραν των $9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ρόταρυ εχει συνεισφέρει πάνω από $1,9 δισεκατομμύριο δολάρια και άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας από Ροταριανούς στις πλέον αφιλόξενες και επικίνδυνες περιοχές της γης.
 
Σαν αποτέλεσμα, τα κρούσματα τις παράλυσης από τον ιό της Πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί στα 86 τα τελευταία τρία χρόνια, μια μείωση 99%. Παραμένουν ενδημικές μόνο 2 χώρες το Αφγανιστάν, το και το Πακιστάν. 
 
Εάν ο ιός της πολιομυελίτιδας δεν εξαλειφθεί πλήρως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανακάμψει και να εξαπλωθεί ξανά, θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό το Διεθνές Ρόταρυ με τους συνεργάτες του δεν επαναπαύονται και έχουν βάλει σαν στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψη της ασθένειας. Το κόστος αυτής της προσπάθειας υπολογίζεται ότι θα είναι πέραν των $5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.    

Δειτε Επισης

Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»