Ι. Παντολέων: Η κυπριακή οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις

Η επόμενη δεκαετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από χαμηλά επιτόκια, μια πράσινη οικονομία, λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλα δεδομένα και το διαδίκτυο των πραγμάτων σε ένα ενδεχομένως ασταθές περιβάλλον, με τις εθνικές πολιτικές εξελίξεις να παίζουν ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει ο CFO του Olympia Group, Ιωάννης Παντολέων.

Σε συνέντευξή του με αφορμή το 10th Limassol Economic Forum, επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η κυπριακή οικονομία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις και πιέσεις που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Ποια είναι η σημασία του ετήσιου Limassol Economic Forum;
Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Limassol Economic Forum έγινε η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη επιχειρηματική συνάντηση στην Κύπρο, συγκεντρώνοντας γνωστούς, πολύ σεβαστούς διεθνείς συμμετέχοντες και ομιλητές, καλύπτοντας θέματα που επικεντρώνονται στην ατζέντα όλων εμάς που συμμετέχουμε ενεργά και επενδύουμε στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Τι σας ώθησε στο να αποφασίσετε να γίνετε χορηγός της εκδήλωσης;
Είμαστε υπερήφανοι χορηγοί της εκδήλωσης τα τελευταία τρία χρόνια, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας στην κυπριακή οικονομία και τη δραστηριοποίησή μας μέσω τριών εταιρειών του Ομίλου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρουσία μας αποδίδει σημαντική αξία στην τοπική αγορά: Τα Public στο λιανεμπόριο, η Westnet στη διανομή ηλεκτρονικών ειδών και η SoftOne στην ανάπτυξη λογισμικού.

Το φετινό θέμα του συνεδρίου είναι «Ο κόσμος το 2020-2030». Πώς περιμένετε να αναπτυχθεί η παγκόσμια και τοπική οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία;
Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει πάνω από δέκα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, παρά τα προβλήματα των οικονομιών της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια και τις αναταράξεις που έχουμε βιώσει στις παγκόσμιες αγορές εξαιτίας των «εμπορικών πολέμων» ή άλλων περιφερειακών συγκρούσεων και εξελίξεων όπως το Brexit ή η σύγκρουση με το Ιράν. Για την επόμενη δεκαετία, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι τόσο διορθωτική όσο και προσωρινή. Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε επίσης ότι η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια, μια πράσινη οικονομία, λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλα δεδομένα και το διαδίκτυο των πραγμάτων σε ένα ενδεχομένως ασταθές περιβάλλον, με τις εθνικές πολιτικές εξελίξεις να παίζουν ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η Κύπρος διαθέτει μια ισχυρή και ευέλικτη οικονομία με σταθερές βασικές αρχές και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις και πιέσεις που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αναμένετε να αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος τομέας σας τα επόμενα δέκα χρόνια;
Ο Όμιλος Olympia είναι ένας Διεθνής Επενδυτικός Όμιλος που δραστηριοποιείται σε έξι διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι εταιρείες του Ομίλου είναι βασικοί παράγοντες του λιανεμπορίου, της βιομηχανίας, της διανομής, του λογισμικού, των τηλεπικοινωνιών και των ακινήτων. Όλες οι επενδύσεις μας βρίσκονται σε τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία τα επόμενα χρόνια. Προφανώς, κάθε εταιρική οντότητα που δραστηριοποιείται σε ένα τόσο διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όλα τα είδη προβλημάτων και προκλήσεων τα επόμενα χρόνια, από την ασφάλεια του κυβερνοχώρου μέχρι τις ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς και τις φυσικές καταστροφές. Επενδύουμε, καθοδηγούμε και βοηθούμε τις εταιρείες μας να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες ικανότητες και δυνατά σημεία για να συνεχίσουν τη δυναμική ανάπτυξή τους αλλά και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό, ευμετάβλητο και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον διατηρώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αρχές της αφοσίωσης, της δημιουργικότητας και της πίστης μας στην εταιρική μας φιλοσοφία.

Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί σε ειδική επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια Limassol Economic Forum

Δειτε Επισης

Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού