Στέλιος Κολοκασίδης: Χάραξη πολιτικής που θα καταστήσει την Κύπρο ανταγωνιστική

Με το Limassol Economic Forum να έχει καθιερωθεί ως γέφυρα μεταξύ των διάφορων παικτών της επιχειρηματικής σκηνής της Κύπρου και όχι μόνο, για ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση των προκλήσεων, των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται σε ώριμες αγορές καθώς επίσης και για networking, το LSE Alumni Association Cyprus υποστηρίζει εδώ και δέκα χρόνια το Forum καθώς αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για γεφύρωση της σχολής σκέψης του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη του ο Στέλιος Κολοκασίδης, Group Leader του LSE Alumni Association Cyprus, που παραχώρησε για την ειδική επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια του Limassol Economic Forum.

Με κεντρικό θέμα του Forum «Ο κόσμος το 2020-2030», ο κ. Κολοκασίδης επισήμανε πως οι όποιες προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί η τοπική και παγκόσμια οικονομία την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να προσεγγίζονται με ταπεινοφροσύνη. «Τα επόμενα χρόνια είναι γεμάτα με μεγάλες προκλήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να διαμορφώσουν τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία. Μπορούμε να προσδιορίσουμε σίγουρα ορισμένους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, κυρίως μεταξύ των οποίων είναι η μεταρρύθμιση του καπιταλιστικού συστήματος με βάση την αγορά για την αντιστροφή της αυξανόμενης ανισότητας, της υποτονικής ανάπτυξης και των αρνητικών περιβαλλοντικών συνεπειών. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, την πραγματική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αντιμετώπιση των μονοπωλίων και των ομάδων συμφερόντων που έχουν κατακτήσει το πολιτικό σύστημα και εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις που ωφελούν την πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Κολοκασίδης.

Παράλληλα, ο κ. Κολοκασίδης αναφέρει πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και η Κίνας εγείρει ένα πολύ θεμελιώδες ερώτημα κατά πόσον η εξέλιξη της αγοράς θα καθορίζεται από την οικονομική θεωρία έναντι της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ή θα είναι εξαρτάται από εκείνους που κατέχουν παγκόσμια εξουσία. «Στο παρελθόν, όσοι βρίσκονταν στην εξουσία (η Βρετανική Αυτοκρατορία και αργότερα οι ΗΠΑ) εναρμονίζονταν με οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία όπως η παγκοσμιοποίηση, το ελεύθερο εμπόριο, η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και το κεφάλαιο. κ.λπ. Επέβαλαν ακόμη και αυτούς τους όρους σε χώρες όπως η Κίνα. Τώρα, ειδικά με τη διοίκηση του Trump, παρατηρούμε μια αντιστροφή αυτού που θα μπορούσε να έχει πρωταρχικό και διαρκή αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια».

Προκλήσεις για Κύπρο
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυπριακή Οικονομία την επόμενη δεκαετία, ο κ. Κολοκασίδης τόνισε πως η πορεία της κυπριακής Οικονομίας δεν είναι ανεπηρέαστη από ό, τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς είναι μια πολύ ανοιχτή οικονομία. Θεωρεί ως σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αναγνωρίσουν ότι μια απότομη επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας αναπόφευκτα θα επιδεινώσει κάθε θετική προοπτική για την κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει λοιπόν να έχουμε επαρκή αποθεματικά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης για να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση των πραγμάτων με μια κριτική προσέγγιση και να χαράξουμε μια στρατηγική η οποία θα μετατρέψει σταδιακά την Κύπρο σε μια πιο ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Τα τελευταία 20 χρόνια (από την έκρηξη του ΧΑΚ), οι Κύπριοι και οι εταιρείες τους βασίστηκαν περισσότερο σε "κρυμμένους θησαυρούς" (μετοχές, γη, FX, κονδύλια της ΕΕ κ.λπ.) για να προσθέσουν αξία στους μετόχους τους αντί σε επιχειρηματικές αρχές, μεγαλώνοντας τις επιχειρήσεις τους κατά τρόπο ανταγωνιστικό και δημιουργώντας παράγοντες διαφοροποίησης παραγόντων διαφοροποίησης για τη βιωσιμότητά τους. Μακροπρόθεσμα, το κράτος απέτυχε να δημιουργήσει ένα όραμα για τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και μια πλατφόρμα για καινοτομία και δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, το υψηλό επίπεδο των Μη Εκτεταμένων Δανείων (NPLs) δημιούργησε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο αδυνατεί να λάβει σωστούς και λογικούς κινδύνους για τη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων ή πρωτοβουλιών ανάκαμψης. Δυστυχώς, η προσοχή επικεντρώθηκε στην Αγορά ακινήτων ως τη γρήγορη λύση για τη μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ».

Δειτε Επισης

Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Σύσταση Δικτύου Επιχειρήσεων Καινοτομίας από την ΟΕΒ