Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Χ. Χριστοφόρου: Οι προκλήσεις των επαγγελματικών υπηρεσιών την επόμενη δεκαετία

Τις προκλήσεις για τον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο την επόμενη δεκαετία αναλύει ο CEO της Deloitte Cyprus, Χρίστης Χριστοφόρου.

Σε συνέντευξή του ενόψει του 10th Limassol Economic Forum σημειώνει ότι οι προκλήσεις όσον αφορά την Κύπρο έγκεινται στην είσοδο σε νέες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ, καθιερώνοντας παράλληλα το νησί ως ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις. 

Ταυτόχρονα μιλώντας για την ανάπτυξη της κυπριακής και της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη δεκαετία, εξηγεί ότι πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας - πρέπει να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές απειλές που δημιουργούν αβεβαιότητα στις οικονομίες τους.

Ποια είναι η σημασία του ετήσιου Limassol Economic Forum;
Το ετήσιο Limassol Economic Forum είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νησί. Συγκεντρώνει τη C-Suite της τοπικής αγοράς καθώς και βασικά στελέχη από χώρες του εξωτερικού. Το φόρουμ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους βασικούς επιχειρηματίες στην αγορά να συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις και το μέλλον της οικονομίας.

Τι σας ώθησε να αποφασίσετε να γίνετε χορηγός της εκδήλωσης;
Η απόφαση της εταιρείας μας να χορηγήσει το φόρουμ από τις αρχές του πριν από 10 χρόνια λήφθηκε λόγω της υψηλής ποιότητάς του όσον αφορά τους ομιλητές, τα θέματα και τους συμμετέχοντες. Είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός ότι η εκδήλωση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη κάθε χρόνο και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να είναι μια επιτυχημένη χορηγία για εμάς.

Το φετινό θέμα είναι «Ο κόσμος το 2020-2030». Πώς περιμένετε να αναπτυχθεί η παγκόσμια και τοπική οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία;
Υπάρχουν πολλές προκλήσεις τόσο για την παγκόσμια όσο και για την τοπική οικονομία, ειδικά δεδομένου ότι το τοπίο αλλάζει τόσο γρήγορα. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το Brexit είναι επί του παρόντος οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της παγκόσμιας αλλαγής στην οικονομία, αλλά οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες έχουν μειωθεί δραματικά, αφήνοντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να παλεύει. Ο κόσμος αντιμετωπίζει παγκόσμιες μετατοπίσεις ισχύος, μετασχηματισμό οικονομικών μοντέλων, ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, αυξημένη χρήση τεχνολογίας, δημογραφικές μετατοπίσεις που προκαλούνται από την προσφυγική κρίση, καθώς και οικολογικές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας - πρέπει να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές απειλές που δημιουργούν αβεβαιότητα στις οικονομίες τους. Με αυτό το σκεπτικό, το 2030 θα υπάρχει σίγουρα ένας πιο συνδεδεμένος αλλά κατακερματισμένος κόσμος, με αλλαγές σε κάθε πτυχή: πολιτική, δημογραφία, τεχνολογία, ενέργεια και περιβάλλον. Αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές που είναι σήμερα. Οι παγκόσμιες και τοπικές οικονομίες θα αναπτυχθούν, αλλά κατά την επόμενη δεκαετία θα βιώσουν αναμφισβήτητα περιόδους αβεβαιότητας.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αναμένετε να αντιμετωπίσει ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών τα επόμενα δέκα χρόνια;
Οι προκλήσεις για τον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών περιλαμβάνουν την ταχεία προσαρμογή και ανταπόκριση στην αυξημένη διεθνή ρύθμιση (κανονισμοί) και τις παγκόσμιες εξελίξεις, την εισαγωγή νέων προσφορών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της συνεχώς μεταβαλλόμενης ζήτησης της αγοράς και την προσέλκυση ταλέντων με υψηλές δεξιότητες που μπορούν να ανταποκριθούν σε τεχνολογικές απαιτήσεις όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων. Σε τοπικό επίπεδο, οι προκλήσεις έγκεινται στην είσοδο σε νέες αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ, καθιερώνοντας παράλληλα το νησί ως ελκυστική χώρα για ξένες επενδύσεις, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της ενέργειας και της ναυτιλίας. Η αύξηση των ξένων επενδύσεων του αριθμού των διεθνών εταιρειών στην Κύπρο θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί σε ειδική επετειακή έκδοση για τα 10 χρόνια Limassol Economic Forum

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»