Σ. Παντζαρής: Αναγνώριση και επιβράβευση της επιχειρηματικής αριστείας

«Η αριστεία, όπως την καταλαβαίνουμε στην ΕΥ, ξεπερνά τα οικονομικά αποτελέσματα, την κερδοφορία, τους ρυθμούς ανάπτυξης, την πορεία της μετοχής, ή το μερίδιο αγοράς. Συνδέεται και βασίζεται σε έννοιες πολύ σημαντικότερες, όπως το όραμα, η επιμονή, η δημιουργικότητα, η ακεραιότητα, η εταιρική διακυβέρνηση, η κοινωνική προσφορά. Αριστεία είναι τελικά και η συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση, την εξωστρέφεια και την ευημερία όλων μας. Και είναι καθήκον όλων μας να την αναγνωρίζουμε και να την επιβραβεύουμε».

Αυτό ανέφερε ο Σταύρος Παντζαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου μιλώντας στην τελετή βράβευσης των 6ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards, επισημαίνοντας πως οι επιχειρηματίες που βραβεύονται, ξεχώρισαν μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Υπογράμμισε πως η κυπριακή Οικονομία έχει αφήσει τα δύσκολα πίσω της, και αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμούς γύρω στο 3%, έχοντας μειώσει την ανεργία στο 7% και την τροχοπέδη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 46% το 2016 σε κάτω από 20% φέτος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενίσχυση των δυνάμεων του προστατευτισμού απειλεί με συρρίκνωση το διεθνές εμπόριο, με πιθανές οδυνηρές συνέπειες σε μια μικρή, εξωστρεφή οικονομία όπως η δική μας. Την ίδια ώρα, η τεχνολογική επανάσταση με καταλύτη την ψηφιακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση, η μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας και οι δημογραφικές αλλαγές, μετασχηματίζουν όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και τη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων: τα όρια μεταξύ τομέων γίνονται δυσδιάκριτα καθώς νέοι παίκτες εισέρχονται σε παραδοσιακές αγορές και τις διαταράσσουν.

Οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες οι οποίες μεταβάλλονται και εξελίσσονται διαρκώς. Παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα καταρρέουν και αντικαθίστανται από νέα, που και αυτά μπορεί να αμφισβητηθούν σε λίγα χρόνια.

Η ίδια η έννοια της εργασίας μεταβάλλεται καθώς αλλάζει η ισορροπία μεταξύ του ρόλου ανθρώπου, μηχανών και αλγορίθμων. Το 65% των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο σήμερα θα δουλέψουν σε θέσεις εργασίας που σήμερα δεν υπάρχουν».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Παντζαρής, καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρηματίες στα χρόνια που έρχονται, τονίζοντας πως δουλειά της ΕΥ είναι να βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που φέρνει αυτός ο μετασχηματισμός, και να αναζητήσουν και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί. «Να επανασχεδιάσουν τις επιχειρηματικές τους λειτουργίες, να επενδύσουν αποτελεσματικά στην καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία και να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία όπως απαιτεί σήμερα η κοινωνία και η επενδυτική κοινότητα.

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, για όλους μας στην ΕΥ, όταν βλέπουμε Κυπριακές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να προκόβουν, να ξεχωρίζουν, και να αφήνουν το δικό τους διαφορετικό αποτύπωμα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, καθώς επίσης, πολλές φορές, και εκτός συνόρων».   

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;